Quinta da Biaia 2017 suché červené

310 Kč
Skladem
  • Typ: suché červené víno
  • Region: Beira Interior
  • Obsah alkoholu: 14,1 %

 

  • Odrůdy: 30 % Touriga Nacional, 30 % Touriga Franca, 40 % Tinta Roriz
  • Aroma: lesní ovoce, jemný nádech dubového dřeva

 

  • Zbytkový cukr:  2,2 g/l
  • Obsah kyselin: 5,2 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

 

  • pt_bio05_eu_agriculture

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Quinta da Biaia je rodinné vinařství pěstující vinnou révu v režimu organické produkce. Nachází se ve městě Castelo Rodrigo v regionu Beirra Interior. Je to nejvíc hornatý vinařský region v Portugalsku. Pěstování vinné révy je tu opravdová výzva. Réva tu má velmi krátké růstové období, ale často velmi horké. Region je známý hlavně díky tomu, že vinaři tu často používají přírodní kvasinky a věnují se často právě organické produkci. Je to vůbec první vinařství v naší nabídce z tohoto zajímavého regionu, který se nachází v blízkosti hranic se Španělskem. V současnosti se jejich vinice rozprostírají na 29 hektarech půdy. Vinohrady jsou vysázeny v nadmořské výšce okolo 750 m.n.m. uprostřed Iberské náhorní plošiny. Vinice chrání pohoří Marofa, Castelo Rodrígo a nejznámější Serra da Estrela. Výrobu vína má ve vinařství pod palcem talentovaný enolog Luís Leocádio. 

Díky vysoké nadmořské výšce tu jsou velké teplotní výkyvy mezi dnem a nocí. Hrozny díky chladným nocím dozrávají velmi pozvolna, díky tomu má výsledné víno velmi koncentrované aroma a chuť. Horké dny jsou zase prospěšné pro získání vyvážené hladiny alkoholu ve výsledném víně a čím větší je působení slunečních paprsků tím sytější je také jeho barva. Půda je tu velmi chudá a díky tomu je tu velmi malý výnos z keře. Hrozny na výrobu tohoto vína se sbírají ručně na 30 let starém vinohradu Alvandeira. Následná fermentace probíhá po dobu dvou týdnů, kontroluje se při ní teplota moštu. Výsledné víno zrálo 7 měsíců ve velkoobjemových dubových sudech. Díky tomu jsou dřevité tóny ve víně velmi jemné. 

Víno má sytou rubínovou barvu. Ve vůni snadno rozpoznáte tóny lesního ovoce, jemný nádech dřeva a vanilky. Díky přítomnosti odrůdy Touriga Nacional můžete ve víně také najít její typické květinové tóny. Z lesního ovoce jsou nejvýraznější tóny ostružin. V chuti je příjemně kořenité, plné a harmonické. Narazit můžete v chuti na jemné tóny kakaa.

Servírování a skladování

Víno skladujte v chladu a temnu. Ideálně v ležaté poloze, aby nedocházelo k vysoušení korku. Podávejte při teplotě okolo 16°C. 

Doporučujeme podávat ke steakům, kachnímu masu, svatomartinské huse, lehce pikantním asijským pokrmům. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Beira Interior
Odrůdy: 30 % Touriga Nacional, 30 % Touriga Franca, 40 % Tinta Roriz
Aroma: lesní ovoce, jemný nádech dubového dřeva

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Quinta da Biaia je rodinné vinařství, které vyrábí svoje vína v regionu Beira Interior. Zdejší vinice patří k nejvýše položeným v Portugalsku. Nachází se totiž v nadmořské výšce od 400 m.n.m. až do 800 m.n.m.. Quinta da Biaia má své sídlo ve městě Castelo Rodrigo a jejich vinice jsou v nadmořské výšce okolo 750 m.n.m.. Hrozny pěstují na necelých třiceti hektarech s ohledem na životní prostředí. Je to zatím první vinařství v naší nabídce, které pěstuje všechny hrozny v systému organické produkce. Mladý,talentovaný vinař Luis Leocadio si totiž plně uvědomuje význam biodivesity na svých vinicích.

V minulosti prodávali svá vína do vinařství Quinta do Cardo, ale nedávno se rozhodli, že budou vyrábět vína pod svojí vlastní značkou, a tak vzniklo vinařství Quinta da Biaia. V současnosti obhospodařují 3 vinice o celkové rozloze 29 hektarů. První je vinice Alvandeira (10,5 ha) je už 30 let stará. Druhá vinice Lameiras (8 ha) byla vysázená 8 let zpátky. A poslední nejmenší vinice Castro Solla (4 ha) byla vysázená teprve v loňském roce. 

Charakter vín výrazně ovlivňuje vysoká nadmořská výška. Způsobuje totiž velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí. Chladné noci napomáhají pozvolnému dozrávání hroznů, které si díky ochlazení udrží svojí svěžest a mineralitu. Naopak horké dny zvyšují koncentraci vůní a chuti. Díky nadmořské výšce jsou hrozny blíž ke slunci a jejich barva je tak výraznější a výsledný obsah alkoholu je vyvážený. Zdejší "terroir" dává svěží, živá vína, která se vyznačují svojí intenzitou, vyváženým aroma a elegancí. 

leocádio upr.