Quinta da Biaia 2018 suché červené
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Quinta da Biaia je rodinné vinařství pěstující vinnou révu v režimu organické produkce. Nachází se ve městě Castelo Rodrigo v regionu Beirra Interior. Je to nejvíc hornatý vinařský region v Portugalsku. Pěstování vinné révy je tu opravdová výzva. Réva tu má velmi krátké růstové období, ale často velmi horké. Region je známý hlavně díky tomu, že vinaři tu často používají přírodní kvasinky a věnují se často právě organické produkci. Je to vůbec první vinařství v naší nabídce z tohoto zajímavého regionu, který se nachází v blízkosti hranic se Španělskem. V současnosti se jejich vinice rozprostírají na 29 hektarech půdy. Vinohrady jsou vysázeny v nadmořské výšce okolo 750 m.n.m. uprostřed Iberské náhorní plošiny. Vinice chrání pohoří Marofa, Castelo Rodrígo a nejznámější Serra da Estrela. Výrobu vína má ve vinařství pod palcem talentovaný enolog Luís Leocádio.
Díky vysoké nadmořské výšce tu jsou velké teplotní výkyvy mezi dnem a nocí. Hrozny díky chladným nocím dozrávají velmi pozvolna, díky tomu má výsledné víno velmi koncentrované aroma a chuť. Horké dny jsou zase prospěšné pro získání vyvážené hladiny alkoholu ve výsledném víně a čím větší je působení slunečních paprsků tím sytější je také jeho barva. Půda je tu velmi chudá a díky tomu je tu velmi malý výnos z keře. Hrozny na výrobu tohoto vína se sbírají ručně na 30 let starém vinohradu Alvandeira. Následná fermentace probíhá po dobu dvou týdnů, kontroluje se při ní teplota moštu. Výsledné víno zrálo 7 měsíců ve velkoobjemových dubových sudech. Díky tomu jsou dřevité tóny ve víně velmi jemné.
Víno má sytou rubínovou barvu. Ve vůni jsou tóny lesního ovoce, jemný nádech dřeva a koření. Díky přítomnosti odrůdy Touriga Nacional můžete ve víně také najít její typické květinové tóny. Z lesního ovoce jsou nejvýraznější tóny ostružin. V chuti je kořenité s výraznou tříslovinou. Narazit můžete v chuti na jemné tóny kakaa. Celkově má víno pořád ještě takový drsnější projev.
Servírování a skladování
Víno skladujte v chladu a temnu. Ideálně v ležaté poloze, aby nedocházelo k vysoušení korku. Podávejte při teplotě okolo 16°C.
Doporučujeme podávat ke steakům, kachnímu masu, svatomartinské huse, lehce pikantním asijským pokrmům.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Červené víno |
Region: | Beira Interior |
Odrůdy: | 30 % Touriga Nacional, 30 % Touriga Franca, 40 % Tinta Roriz |
Aroma: | lesní ovoce, jemný nádech dubového dřeva |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Quinta da Biaia je rodinné vinařství, které vyrábí svoje vína v regionu Beira Interior. Zdejší vinice patří k nejvýše položeným v Portugalsku. Nachází se totiž v nadmořské výšce od 400 m.n.m. až do 800 m.n.m.. Quinta da Biaia má své sídlo ve městě Castelo Rodrigo a jejich vinice jsou v nadmořské výšce okolo 750 m.n.m.. Hrozny pěstují na necelých třiceti hektarech s ohledem na životní prostředí. Je to zatím první vinařství v naší nabídce, které pěstuje všechny hrozny v systému organické produkce. Mladý,talentovaný vinař Luis Leocadio si totiž plně uvědomuje význam biodivesity na svých vinicích.
V minulosti prodávali svá vína do vinařství Quinta do Cardo, ale nedávno se rozhodli, že budou vyrábět vína pod svojí vlastní značkou, a tak vzniklo vinařství Quinta da Biaia. V současnosti obhospodařují 3 vinice o celkové rozloze 29 hektarů. První je vinice Alvandeira (10,5 ha) je už 30 let stará. Druhá vinice Lameiras (8 ha) byla vysázená 8 let zpátky. A poslední nejmenší vinice Castro Solla (4 ha) byla vysázená teprve v loňském roce.
Charakter vín výrazně ovlivňuje vysoká nadmořská výška. Způsobuje totiž velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí. Chladné noci napomáhají pozvolnému dozrávání hroznů, které si díky ochlazení udrží svojí svěžest a mineralitu. Naopak horké dny zvyšují koncentraci vůní a chuti. Díky nadmořské výšce jsou hrozny blíž ke slunci a jejich barva je tak výraznější a výsledný obsah alkoholu je vyvážený. Zdejší "terroir" dává svěží, živá vína, která se vyznačují svojí intenzitou, vyváženým aroma a elegancí.