Mainova 2019 suché červené

Novinka
Značka: Mainova
345 Kč
Skladem
  • Typ: suché červené víno
  • Region: Alentejo
  • Obsah alkoholu: 14,5 %

 

  • Odrůdy: Alicante Bouschet, Touriga Nacional, Baga
  • Aroma: vyzrálé višně, ostružiny, mentolové tóny

  • Zbytkový cukr: 1 g/l
  • Obsah kyselin: 5,7 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

cmb2021-silver-medal (1)     trademark-logo

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Hledali jsme dlouho nové olivové oleje, a našli jsme je u firmy Mainova. Spolu s nimi jsme objevili i jejich skvělá vína. Vinice mají v horním Alenteju v blízkosti města Estremoz. V současnosti obhospodařují přibližně 20 hektarů vinic. Z toho 17,5 hektarů je v režimu integrované produkce a 2,5 hektaru v režimu bio produkce. Udržitelnost a soulad s přírodou jsou jejich dvě hlavní priority. Nás ale v první řadě zaujaly jejich nádherné obaly. A doufali jsme, že produkty budou stejně skvělé. Naštěstí nás svojí chutí zaujaly stejně jako obal, a proto jsme se rozhodli zařadit je do naší nabídky. Zajímavostí je, že téměř všechny jejich lahve jsou ze 100% recyklovatelné. Místo tradičních kapslí používají vosk, který zajistí větší trvanlivost vín a má menší dopad na životní prostředí. Jak vidíte mysleli na všechno :-). 

A teď už si pojďme představit tohle konkrétní červené víno - Mainova 2019. Na vinici převládá břidlice a žula. Hrozny na výrobu vína Mainova se sklízí ručně. Poté putují na vibrační stoly, kde proběhne finální třídění. Při fermentaci se nepoužívají umělé kvasinky, veškerou práci udělají kvasinky přírodní. Výsledné víno zrálo 8 měsíců ve francouzských dubových sudech. Má sytou rubínovou barvu a to hlavně díky odrůdě Alicante Bouschet, protože je to tzv. barvířka. Ve vůni vás jistě zaujmou vyzrále višně, ostružiny, jemný kouřový nádech. Zajímavé a neobvyklé je jemné mentolové aroma. V chuti je víno šťavnaté, plné s pěkně zakulacenou tříslovinou. Ve víně se naplno odráží zkušenosti a talent vinaře Antónia Macanity, který stojí za výrobou vín v Mainově. 

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno servírujte při teplotě 17 - 18°C. Doporučujeme otevřít minimálně 30 minut před podáváním. 

Doporučujeme podávat ke steakům, kachnímu masu, rizotu s boloňským ragú, pečené zelenině a nebo třeba ke grilované krkovici. 

Významná ocenění

  • 97 bodů Decanter Wine Awards

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Alentejo
Odrůdy: Alicante Bouschet, Touriga Nacional, Baga
Aroma: vyzrálé višně, mentolové tóny

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

V roce 2010 se v Alenteju zrodil velmi zajímavý rodinný projekt Mainova. Hlavní tváří tohoto projektu je Barbara Monteiro. V roce 2010 její rodiče koupili usedlost Herdade da Fonte Santa v Alenteju. Následně přemluvili svojí nejmladší dceru Barbaru, aby se stala součástí rodinné firmy. Ta nabídku přijala a opustila svojí práci v oboru komunikací a přestěhovala se do poklidného Alenteja. Od té doby naprosto propadla jeho kouzlu. Název firmy vlastně vznikl také díky Barbaře. Je nejmladší ze tří sester. A v Portugalsku se nejmladší řekne mais nova. Vynecháním písma s vznikl název této ambiciózní firmy, které klade hlavní důraz na udržitelnost. Barbary rodiče si prý často dělají srandu, a říkají že jejich nejstarší dcera je veterinářka, prostřední lékařka a ta nejmladší to je prostě Mainova. Původně rodina žila ve městě Fátima, kde mají firmu na výrobu keramiky - Matceramica. Proto nás nepřekvapilo, že olivový olej Early Harvest je v nádherné keramické lahvi, na jejímž designu se podílel portugalský umělec a ilustrátor Ándré Coelho. 

Celkově preferují minimální zásahy do produkce, jak vín, tak olivových olejů. Snaží se aby jejich obaly byly ze sta procent recyklovatelné. Hrozny i olivy pěstují buď v režimu integrované nebo organické produkce. Produkty mají také certifikaci vegan. S pomocí anglického enologa Davida Booth vysadili v Alenteju 20 hektarů vinic a 90 hektarů olivovníku. Za produkcí vín momentálně v Mainově stojí proslulý portugalský vinař António Macanito. Podle Antónia je horní Alentejo nejvíc vyváženou oblastí na výrobu vín, kde převařuje žulové a břidlicové podloží. Díky těmto podmínkám je možné vyrábět vína, s co nejméně zásahy, a s co možná nejnižším množstvím siřičitanů. V současnosti produkují tři hlavní hlavní značky vín - Mainova, Moinante a Milmat. Nepoužívají kapsle ale hrdlo lahví zalévají voskem. Celkově kladou velký důraz na design svých produktů a to je to, co nás jako první zaujalo na tomto projektu. 

mainova Out 02_-24