Gaivosa Primeros Anos DOC 2019 suché červené

390 Kč
Vyprodáno
Položka byla vyprodána…
  • Typ: suché červené víno
  • Region: Douro
  • Obsah alkoholu: 14,5 %

 

  • Odrůdy: 13 místních odrůd (40% Touriga Nacional, 15% Tinta Amarela, 20% Sousao, 25% ostatní)
  • Aroma: lesní ovoce, eukalyptus, lékořice, ostružiny, fialky, čaj rooibos, hořká čokoláda

 

  • Zbytkový cukr: 2 g/l
  • Obsah kyselin: 6,1 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Vinařství Alves de Sousa obhospodařuje v Douru velmi starý a slavný vinohrad Quinta da Gaivosa. Vyrábí na něm každoročně vysoce hodnocené červené víno. Dá se říct, že se jedná o jejich extra prémiové víno. Vinař Tiago však myslí na budoucnost a na příští generace. A proto se rozhodl vysázet novou vinici. S použitím inovativních technik, po dlouhém studování staré vinice, vysázeli tzv. mladší dvojče vinice Quinta da Gaivosa. A tak nyní máme možnost představit vám víno Gaivosa Primeiros Anos, v překladu první roky nové vinice. Samozřejmě místní terroir je jiný než na původní vinici. Ale od prvních ročníků dává vinice perfektní vína s dobrým výhledem do budoucna. Než dosáhne tato vinice podobného stáří jako její starší dvojče, tak se budou vína lahvovat pod názvem Primeiros Anos. Máte tak jedinečnou možnost ochutnat skvělé víno za velmi příznivou cenu. V současnosti je část vinohradu stará 11 let a část 5 roky. 

Než si představíme nový ročník vína Gaivosa Primeiros Anos, tak se pojďme společně podívat na to, jaký byl rok 2019 v Douru podle vinaře Tiaga Sousy, který stojí za produkcí tohoto skvělého vína. Rok 2019 byl suchý, ale ne tolik jako v letech 2015 a 2017. Extrémní sucho z předchozích let vystřídala velká fluktuace teplot, která udávala tón od samého počátku. Jednotlivé odrůdy na tyto výkyvy reagovaly přirozeně odlišně, a proto bylo nutné přistupovat ke každé odrůdě zvlášť, stejně tak ke každému vinohradu. Odrůdy se musely po celou dobu velmi důsledně monitorovat, aby se vychytal ten nejlepší moment pro sklizeň. V tomto roce se opravdu vyplatilo počkat si, a nechat jednotlivým odrůdám dostatek času na dozrávání. Výsledná vína jsou intenzivní s dobrou strukturou a velmi dobrým charakterem. Na počátku to byla ale vína uzavřená a svíravá. Zrání ve sklepě jim ale dodalo perfektní vyváženost a komplexnost. Vína z tohoto roku mají perfektní předpoklady pro další zrání v lahvi. Konkrétně u tohoto vína udává vinař potenciál zrání 15 - 20 let.

Ale teď už se pojďme zaměřit také na toto konkrétní víno. Veškerá sklizeň probíhá ročně. Po převozu hroznů do vinařství následuje odstopkování a  8-denní fermentace s kontrolovanou teplotou. Výsledné víno pak zrálo 15 měsíců ve francouzských a portugalských dubových sudech, který byly 2 nebo 3 roky staré. Víno má hodně sytou rubínovou barvu. Ve vůni najdete tóny lesního ovoce, fialek a eukalyptů, které obklopují vinici. Celkově je okolní vegetace bujná, a tak když si zapamatujete vůně během návštěvy této vinice, tak ty vůně pak určitě rozpoznáte i ve víně. Dále můžete také narazit na aroma čaje rooibos, vyzrálých ostružin a hořké čokolády. Dejte vínu čas ve sklenici a budete moct objevovat stále nové a nové vůně. To je podle mě na vínech z vinařství Alves de Sousa skvělé, nejsou primárně ovocné ale to množství všech vůní ve víně mě vždycky okouzlí. V chuti je víno elegantní s příjemně zakulacenou tříslovinou. Má dlouhý harmonický závěr. Za mě se jedná o velmi zajímavé víno schované za méně nápadnou etiketou. 

Servírování a skladování

Servírujte při teplotě 17°C. Doporučujeme otevřít 20-30 minut před podáváním. Skladujte v chladu a temnu v ležaté poloze. Potenciál zrání uvádí vinař 15-20 let. 

Doporučujeme podávat k hovězímu masu, huse pečené na víně, grilovaným švestkám ve slanině nebo k boloňským těstovinám. 

Ocenění

  • Titul "Portugalský vinař roku 1999 a 2006"
  • 4 zlaté medaile Decanter W.W. Awards, Portugal Wine Trophy, Berliner Wine Trophy, Concurso Vinhos de Portugal
  • 4 stříbrné medaile - Intern. Wine Challenge, Intern. Wine & Spirit Competition, Challenge International du Vin, Wines of Portugal Challenge

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Douro
Odrůdy: Sousao,Touriga Nacional, Tinta Amarela a dalších 10 odrůd
Aroma: lesní ovoce, eukalyptus, lékořice, ostružiny, fialky, čaj rooibos, hořká čokoláda
Položka byla vyprodána…

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanitézajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.

V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da GaivosaQuinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.

sousa