Gaivosa Primeros Anos DOC 2013 suché červené

 
  • 1 z 2
 
Typ: suché červené víno
Region: Douro
Obsah alkoholu: 14 %

Odrůdy: Sousao,Touriga Nacional, Tinta Amarela
Aroma: vyzrálé švestky, hořká čokoláda, lékořice

Zbytkový cukr: <0,6 g/l
Obsah kyselin: 4,7 g/l
Objem lahve: 750 ml
Dostupnost Skladem
359 Kč    
Kód produktu CW1126
Výrobce Alves de Sousa
Kategorie Červená vína
 

Charakteristika vína

Název vína "Primeiros Anos" znamená v překladu první roky. Proč právě tento název vína? Protože se vinohrad renovoval a hrozny pro výroby tohoto vína jsou jedny z prvních, které se na vinohradu sklidily. Stáří vinohradu je 7 let. Hrozny se sbírají ručně. Po příjezdu do vinařství se odstopkují a následuje osmidenní fermentace při kontrolované teplotě. Výsledné víno zrálo 18 měsíců ve francouzských a portugalských dubových sudech, které jsou 2-3 roky staré. 

Víno je velmi komplexní s jemnou aromatikou. Ve vůni jsou patrné tóny balsamica, vyzrálých švestek, lékořice,dehtu a hořké čokolády. Třísloviny jsou krásně zakulacené. Má dlouhý závěr s příjemnou ovocnou dochutí. 

Jaký byl celkově rok 2013?

V zimě a na jaře bylo množství srážek lehce nadprůměrné. Vinná réva si tak mohla udělat dostatečné zásoby vody na růstové období. V létě teploty hodně kolísaly. Před sklizní díky tomu vinná réva vykazovala určitý deficit vody. Rekordní kolísání teplot způsobilo velmi rozdílné dozrávání hroznů v závislosti na odrůdě a vinohradu. Složité dozrávání některých odrůd zachránil déšť koncem září. Určení správného data pro sklizeň bylo v tomto roce klíčové. Při dobrém datu sklizně byla vyrobena vína svěží, elegantní s příjemnou aromatikou a velmi dobrou strukturou. 

Servírování a skladování

Servírujte při teplotě 17°C. Doporučujeme otevřít 20-30 minut před podáváním. Skladujte v chladu a temnu v ležaté poloze. Potenciál zrání uvádí vinař 8-10 let.

Doporučujeme podávat k hovězímu masu, huse pečené na víně, grilovaným švestkám ve slanině nebo k boloňským těstovinám. 

Příběh vinohradu

Příběh zdejších vín se začíná psát už na vinici Quinta da Gaivosa. I proto je potřeba vinici dále rozvíjet. Víno "Primeiros Anos" je toho důkazem. Vinohrad pro výrobu tohoto vína byl předělám s použitím současných inovativních technik. Tiago Sousa se všechny změny snažil dělat s ohledem na staré keře vinné révy. Jeho cílem bylo ještě lepé do vína promítnout zdejší "terroir tzn. charakter zdejší krajiny.

Ocenění

  • Titul "Portugalský vinař roku 1999 a 2006"
  • 4 zlaté medaile Decanter W.W. Awards, Portugal Wine Trophy, Berliner Wine Trophy, Concurso Vinhos de Portugal
  • 4 stříbrné medaile - Intern. Wine Challenge, Intern. Wine & Spirit Competition, Challenge International du Vin, Wines of Portugal Challenge
Typ červené víno
Druh suché
Region Douro
Odrůdy Sousao,Touriga Nacional, Tinta Amarela
Aroma vyzrálé švestky, hořká čokoláda, lékořice

Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanitézajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.

V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da GaivosaQuinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.

sousa

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.