Fresh from Amphora Nat Cool 2021 suché červené

375 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: suché červené víno
  • Region: Alentejo
  • Obsah alkoholu: 12,5 %

 

  • Odrůdy: Moreto, Tinta Grossa, Trincadeira
  • Aroma: zemité, květinové tóny, bylinky, svěží bobulovité ovoce

 

  • Zbytkový cukr: 0,6 g/l
  • Obsah kyselin: 5,6 g/l
  • Objem lahve: 1000 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Víno Fresh from Amfora Nat Cool vzniklo ve spolupráci s Dirkem van Niepoortem. Na portugalské moderní vinařské scéně je jedním z nejvynalézavějších a nejprogresivnějších osobností. Vymyslel zcela nový styl vín - Nat Cool. A co to znamená? Podle Dirka je takové víno "naturally ‘cool and funky". Tedy přirozeně zajímavé a zábavné. Aby víno mohlo být nazývané Nat Cool musí splňovat určité charakteristiky. Musí být čistě přírodní s minimálním zásahem vinaře, maximálně musí charakterizovat místní terroir, obsah přidaných siřičitanů musí být hodně nízký nebo nulový a obsah alkoholu je okolo 12%. Navíc se musí tahle vína lahvovat do litrových lahví, protože musí mít podle něho pro zákazníka dobrou hodnotu. Každý má přeci rád dobré nabídky nebo ne? To je celá Dirkova filozofie vína Nat Cool. Vznik toho stylu vína byl daný poptávkou na trhu. Hodně zákazníků v Portugalsku i ve světě poptávalo cool vína, lehce pitelná, která si mohou otevřít každý den večer doma, vzít si je piknik nebo kamkoliv jinam. Dirk Niepoort shrnul také pravidla pro Nat Cool do pár bodů

  • pravidlo číslo jedna - nejsou žádná pravidla
  • vždy respektuj první pravidlo
  • míň je víc
  • Cooler = míň extrakce, míň bordelu
  • autentické s cool přístupem
  • litrová lahev
  • cool cena

Ale teď se pojďme podívat na víno Fresh from Amfora. Vyrábí se v tradiční hliněných amforách v regionu Alentejo (centrální Portugalsko). V amforách se nijak nekontroluje teplota. Využívají se přírodní kvasinky. Do moštu se nic nepřidává a nijak se nekoriguje. Víno zraje v kontaktu se slupkami v amfoře dva měsíce. Barva vína je velmi světlá třešňově červená. Ve vůni najdete květinové tóny, bylinky spolu se svěžími tóny červeného bobulovitého ovoce. V chuti je lehké, svěží se zelenými tóny perfektně kombinovanými se šťavnatostí červeného ovoce. Na červené víno má nižší alkohol, což jak jsem už zmínila, je typické pro Nat Cool. Splňuje tedy dokonale všechny jeho charakteristiky. Je to víno lehce pitelné, svěží a cenově dostupné. 

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno mírně vychlazené podávejte při teplotě 12-14°C.

Doporučujeme víno vyzkoušet s čerstvým ovocem, zkuste maliny nebo brusinky. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Alentejo
Odrůdy: Moreto, Tinta Grossa, Trincadeira
Aroma: zemité, květinové tóny, bylinky, svěží bobulovité ovoce

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Herdade do Rocim je moderní vinařství z oblasti Alentejo. Nachází se mezi městečky Cuba a Vidigueira. Celý projekt vinařství byl odstartovaný v roce 2000. Byla postavena nová moderní budova a osázeno 20 hektarů okolní půdy. V současnosti se o vinařství stará mladá vinařka Catarina Viera a její manžel Pedro Ribeiro. Společně produkují suchá vína nejvyšší kvality. K výrobě vín využívají i jiné odrůdy, než byly v minulosti typické pro Alentejo. To je důvod, proč je většina jejich vín lahvována jako regionální víno. Výjimku tvoří pouze víno Amfora. Vinařství Rocim totiž obnovilo tradici výroby vína v hliněných amforách (v Alenteju nazývaných Talhas). Tato vína splňují kritérium tradičních odrůd a proto jsou lahvována s klasifikací DOC. Hlavní produktovou řadou vinařství jsou vína značky Rocim. Pod tímto názvem produkují, jak cuvée tak jednoodrůdová vína. Vinařství Rocim nabízí i základní vína lahvovaná pod názvem Mariana. Tato vína jsou od počátku nejprodávanějšími víny v našem sortimentu, díky skvělému poměru cena versus kvalita. V sortimentu naleznete i víno z odloučené vinice poblíž Lisabonu. To nese název Vale da Mata. Vyrábí se na vinici poblíž Lisabonu, kterou vinařka zdědila po svém dědečkovi. Ten vždycky tvrdil, že zdejší klima předurčuje tuto vinici k výrobě exkluzivních vín. 

rocim