Dao Private DOC 2015 suché červené

445 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: DOC suché červené 
  • Region: Dao
  • Obsah alkoholu: 13 %

 

  • Odrůda: 100% Touriga Nacional
  • Aroma: vyzrálé ostružiny, borůvky, černé třešně, pepř, fialky

 

  • Zbytkový cukr: 1,5 g/l
  • Obsah kyselin: 4,73 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Region Dao je v posledních letech stále víc a víc vyhledávaným regionem. Po vstupu Portugalska do Evropské Unie se mnoho vinařství v regionu pustilo do modernizací. I přesto, že se jedná o jeden z nejstarších portugalských vinařských regionů, tak je dneska často nazývaný novým regionem, a to právě díky modernizacím a inovacím. Ty umožnily produkci kvalitních, elegantních vín s velkým potenciálem pro další zrání v lahvi. Vyšší nadmořská výška vinohradů pomáhá udržet ve vínech potřebnou kyselinu a zdejší chudé podloží vytváří velmi dobře strukturovaná vína. Počítejte ale s tím, že zdejší vína jsou lehčí než třeba vína ze sousedního Doura. 

Hrozny na výrobu vína Dao Private se sklízí ručně na vinici Quinta de Silvares. Zdejší mikroklima je ideální pro produkci elegantních vín. Pro subregion Besteiros, kde se vinice nachází, jsou typická vlhká rána a mírné teploty. Ty tu panují hlavně díky přehradě, která vinice chrání a vytváří tu speciální mikroklima. Po příjezdu do vinařství se hrozny ihned odstopkují a následuje dlouhá fermentace při nízké teplotě. Výsledné víno pak zraje 12 měsíců ve francouzských dubových sudech a následně pak ještě 18 měsíců v lahvi. 

Víno má rubínovou barvu. Ve vůni najdete tóny vyzrálých ostružin, borůvek, černých třešní, pepře a jemný nádech květin. V chuti je velmi dobře strukturované. Má jemnou zakulacenou tříslovinu a příjemně zakomponovanou kyselinu. V chuti najdete také jemné tóny vanilky a výraznou chuť lesního ovoce doplněnou o koření. Víno je elegantní s dlouhou dochutí. I přes dlouhé zrání v dubových sudech si víno zachovalo výrazný ovocný charakter.

Servírování a skladování

Skladujte v chladu a temnu. Víno podávejte mírně vychlazené na teplotu 17°C. Jako ideální dobu skladování vinař uvádí 10 let. 

Doporučujeme podávat k pečivu s mletým masem, hovězímu Stroganoff, masu s barbecue omáčkou nebo třeba ke krémovým sýrům. 

Úspěchy vinaře Anselma Mendese

  • v roce 1997 byl oceněný titulem "Portugalský vinař roku"
  • časopis Wine Enthusiast zařadil Anselma do výběru 6 nejvýznamnějších osobností portugalského vinařství
  • v Portugalsku je často přezdívaný "Master of Alvarinho"

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Dao
Odrůdy: 100% Touriga Nacional
Aroma:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Vinař Anselmo Mendes je považovaný za jednoho z nejlepších portugalských vinařů vůbec. Anselmo se narodil na severu Portugalska v regionu Vinho Verde. Tento region v minulosti proslavila tzv. zelená vína ("Vinho Verde"). Produkují se tu převážně lehká mírně perlivá vína s obsahem alkoholu kolem 9%. Tato vína jsou příjemně osvěžující, dá se říct, že jsou to taková letní vína. Anselmo však svojí produkcí vín částečně změnil trend výroby vína v regionu. Více se zaměřil na lepší dozrávání hroznů tím, že začal navádět vinnou révu na podpěry. Tím dosáhl lepšího dozrávání a mohl tak z místních odrůd vyrobit plná a přesto svěží bílá vína s vyšším obsahem alkoholu kolem 12%. V Portugalsku se Anselmo také přezdívá "Mistr odrůdy Alvarinho". Tato odrůda ho vždy fascinovala a i díky tomu z ní vyrábí jedny z nejepších vín. V jeho nabídce nalezneme i dvě červená vína z typické odrůdy Vinhao. Červená vína z regionu Vinho Verde se téměř neexportují. Vývoz těchto vín je téměř rarita. Většina se jich totiž prodá na domácím trhu.

Anselmo získal ocenění "Portugalský vinař roku 1998". Podle Roberta Parkera je to jeden z nejlepších portugalských vinařů. My jeho nabídku bílých vín na jaře 2016 rozšíříme o dvě červená vína Vinho Verde.

Foto©Hugo_Pinheiro02