Crasto Superior Syrah 2017 suché červené

510 Kč
Skladem
  • Typ: suché červené víno
  • Region: Douro Superior
  • Obsah alkoholu: 14,5 %

 

  • Odrůdy: 97 % Syrah, 3 % Viogner
  • Aroma: lesní plody, koření, květinové tóny

 

  • Zbytkový cukr: 1,9 g/l
  • Obsah kyselin: 5 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Hrozny na výrobu tohoto vína se sbírají na vinici Quinta da Cabreira. Je to vůbec nejsušší místo v Horním Douru a vinice se tu rozprostírají v nadmořské výšce okolo 610 m.n.m.. Zdejší region se vyznačuje obrovským potenciálem pro výrobu vysoce kvalitních suchých vín. Quinta do Crasto tu vlastní celkem 150 hektarů půdy. Z toho 114 hektarů tvoří samotné vinice. 4 hektary připadají na staré vinohrady a zbytek (110 hektarů) bylo osázeno novými keři. Vysázení odrůdy Syrah bylo tak trochu experimentem, který se perfektně vydařil. Odrůda tu má skvělé výsledky a je ukázkou toho, jak zajímavá může být v těchto unikátních podmínkách. 

Hrozny se sbírají ručně na 16 let staré vinici a v plastových přepravkách se přenáší do vinařství. Poté následuje třídění hroznů na třídících vibračních stolech. Vybrané hrozny se odstopkují a jemně podrtí. Poté se mošt přemístí do nerezových nádrží, kde probíhá fermentace a kontroluje se v nich teplota při kvašení. Výsledné víno zraje 16 měsíců ve francouzských dubových sudech. 

Víno má hodně sytou rubínovou barvu. Ve vůni najdete příjemné tóny květin a lesního ovoce. Zajímavá je i vůně připomínající les a v něm aromatické tóny bylin a koření. Vinař přirovnává stylem toto víno k vínům francouzským. Je neuvěřitelně chuťově i aromaticky bohaté a přitom je krásně jemné. Je silné a zároveň má zakulacenou tříslovinu, která nepřebíjí chuť hroznů. Víno má příjemný dlouhý závěr. Má velmi dobrý potenciál pro další zrání v lahvi.

Servírování a skladování 

Skladujte v ležaté poloze, v chladu a temnu. Víno servírujte při teplotě 16 - 18°C. Doporučujeme otevřít minimálně 20 minut před podáváním. Významný vinný kritik Mark Squires ohodnotil víno 90+ a doporučuje ideálně víno vypít mezi roky 2020 - 2032. Potenciál pro další zrání je opravdu velký. 

Doporučujeme podávat k francouzské kuchyni, například ke kohoutovi na víně, ratatouille nebo ke konfitované kachně. Inspirovat se můžete také italskou kuchyní na blogu neplechanaplechu, kde najdete recept na italské ragú, které bude k tomuto vínu také perfektní. 

Jaký byl rok 2017

V roce 2017 se ve vinařství Crasto sklízely hrozny extrémně brzo. Díky vysokým teplotám a suché zimě byl růstový cyklus vinné révy kratší než obvykle. Srážek bylo méně a vinná réva tak byla průměrně stresovaná nedostatkem vláhy. Perfektně se ale přizpůsobila novým podmínkám. Sklizeň začala už 8.srpna a jako první se tradičně sklízely bílé odrůdy. Bylo to důležité rozhodnutí, díky kterému se podařilo zachovat ve víně svěžest a přirozenou kyselinu. 18. srpna začala sklizeň červených hroznů právě na vinici Quinta da Cabreira, ze kterých se vyrábí toto víno. Na vinici je navedené zavlažování, díky kterému je práce na vinici velmi efektivní, což vede k produkci perfektně vyzrálých hroznů. Ke konci srpna noční teploty výrazně klesly a to pomohlo pozvolnému dozrávání. Období vysokých teplot přes den a nízkých teplot v noci bylo ideální pro sklizeň vyvážených hroznů. I na vinici Quinta do Crasto začala sklizeň mnohem dřív než je běžné a to 19.září. Celkově se dá o sklizni v roce 2017 říct, že množství sklizených hroznů bylo nízké, hrozny byly malé ale byly hodně koncentrované s optimální tloušťkou slupky. Tento rok byl pro vinaře v Douru opravdu velkou výzvou. Klíčové bylo určit ideální čas sklizně, což se v Crastu povedlo a tak očekávají, že se ročník 2017 zapíše do historie jako ročník excelentních vín. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Douro
Odrůdy: 97 % Syrah, 3 % Viogner
Aroma: lesní plody, koření, květinové tóny

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura. 

Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua  a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice. 

Pár stručných faktů o vinařství

  • Region: Douro
  • Rok založení: 1615
  • Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
  • Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
  • Velikost vinařství: 150 ha 
  • Velikost vinic: 70 ha
  • Roční produkce lahví: 816 000

crasto