Crasto Superior Syrah 2016 červené

510 Kč
Skladem
  • Typ: suché červené víno
  • Region: Douro Superior
  • Obsah alkoholu: 14,5 %

 

  • Odrůdy: 97 % Syrah, 3 % Viogner
  • Aroma: lesní plody, koření, bylinky

 

  • Zbytkový cukr: 1,8 g/l
  • Obsah kyselin: 5 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Hrozny na výrobu tohoto vína se sbírají na vinici Quinta da Cabreira. Je to vůbec nejsušší místo v Horním Douru a vinice se tu rozprostírají v nadmořské výšce okolo 610 m.n.m.. Zdejší region se vyznačuje obrovským potenciálem pro výrobu vysoce kvalitních suchých vín. Quinta do Crasto tu vlastní celkem 150 hektarů půdy. Z toho 114 hektarů tvoří samotné vinice. 4 hektary připadají na staré vinohrady a zbytek (110 hektarů) bylo osázeno novými keři. Vysázení odrůdy Syrah bylo tak trochu experimentem, který se perfektně vydařil. Odrůda tu má skvělé výsledky a je ukázkou toho, jak zajímavá může být v těchto unikátních podmínkách. 

Hrozny se sbírají ručně na 15 let staré vinici a v plastových přepravkách se přenáší do vinařství. Poté následuje třídění hroznů na třídících vibračních stolech. Vybrané hrozny se odstopkují a jemně podrtí. Poté se mošt přemístí do nerezových nádrží, kde probíhá fermentace a kontroluje se v nich teplota při kvašení. Výsledné víno zraje 16 měsíců ve francouzských dubových sudech. 

Víno má hodně sytou rubínovou barvu. Ve vůni najdete příjemné tóny lesního ovoce. Zajímavá je i vůně připomínající les a v něm aromatické tóny bylin a koření. Vinař přirovnává stylem toto víno k vínům francouzským. Je neuvěřitelně chuťově i aromaticky bohaté a přitom je krásně jemné. Je silné a zároveň má zakulacenou tříslovinu, která nepřebíjí chuť hroznů. Víno má příjemný dlouhý závěr. 

Servírování a skladování 

Skladujte v ležaté poloze, v chladu a temnu. Víno servírujte při teplotě 16 - 18°C. Doporučujeme otevřít minimálně 20 minut před podáváním

Doporučujeme podávat k francouzské kuchyni, například ke kohoutovi na víně, ratatouille nebo ke konfitované kachně. Inspirovat se můžete také italskou kuchyní na blogu neplechanaplechu, kde najdete recept na italské ragú, které bude k tomuto vínu také perfektní. 

Jaký byl rok 2016

Rok 2016 byl rokem velmi komplexním. Zima byla hodně štědrá na množství srážek, dokonce tu napršelo v průměru nejvíc za posledních 30 let. Na konci ledna bylo tepleji než v jiných letech. Srážky pokračovaly až do jara. Došlo ale k poklesu teplot, čímž se zpomalil růst vinné révy. Oproti tomu červenec a srpen byly extrémně horké a suché měsíce. Deštivá zima ale zajistila vinné révě dostatek vody pro toto období. Hrozny díky tomu dozrávaly dobře a hodně pozvolna. Na konci srpna přišel lehký déšť a v září také pokles teplot. Díky tomu hrozny dozrály naprosto perfektně. Sklizeň bílých odrůd začala 2. září a první červené hrozny se dostaly do vinařství o něco déle a to 5.září. Skvělé počasí vytvořilo perfektní podmínky pro dozrávání a tyto podmínky panovaly po celou dobu sklizně. Dal se tak velmi dobře určit ten správný moment pro sklizeň jednotlivých odrůd. Díky tomu mají všechna vína perfektní barvu, výrazné aroma a velmi dobrou strukturu, jsou vyvážená a elegantní. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Typ: červené víno
Druh: suché
Region: Douro
Odrůdy: 97% Syrah, 3% Viogner
Aroma: lesní plody, koření, bylinky

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura. 

Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua  a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice. 

Pár stručných faktů o vinařství

  • Region: Douro
  • Rok založení: 1615
  • Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
  • Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
  • Velikost vinařství: 150 ha 
  • Velikost vinic: 70 ha
  • Roční produkce lahví: 816 000

crasto