Crasto Superior Syrah 2016 červené

 
Novinka Tip Efekt lupa
  • 1 z 4
 
Typ: suché červené víno
Region: Douro Superior
Obsah alkoholu: 14,5%

Odrůdy: 97% Syrah, 3% Viogner
Aroma: lesní plody, koření, bylinky

Zbytkový cukr: 1,8 g/l
Obsah kyselin: 5 g/l
Objem lahve: 750 ml
Dostupnost Skladem
510 Kč    
Kód produktu CW1218
Značka Quinta do Crasto
Kategorie Červená vína
 

Charakteristika vína

Hrozny na výrobu tohoto vína se sbírají na vinici Quinta da Cabreira. Je to vůbec nejsušší místo v Horním Douru a vinice se tu rozprostírají v nadmořské výšce okolo 610 m.n.m.. Zdejší region se vyznačuje obrovským potenciálem pro výrobu vysoce kvalitních suchých vín. Quinta do Crasto tu vlastní celkem 150 hektarů půdy. Z toho 114 hektarů tvoří samotné vinice. 4 hektary připadají na staré vinohrady a zbytek (110 hektarů) bylo osázeno novými keři. Vysázení odrůdy Syrah bylo tak trochu experimentem, který se perfektně vydařil. Odrůda tu má skvělé výsledky a je ukázkou toho, jak zajímavá může být v těchto unikátních podmínkách. 

Hrozny se sbírají ručně na 15 let staré vinici a v plastových přepravkách se přenáší do vinařství. Poté následuje třídění hroznů na třídících vibračních stolech. Vybrané hrozny se odstopkují a jemně podrtí. Poté se mošt přemístí do nerezových nádrží, kde probíhá fermentace a kontroluje se v nich teplota při kvašení. Výsledné víno zraje 16 měsíců ve francouzských dubových sudech. 

Víno má hodně sytou rubínovou barvu. Ve vůni najdete příjemné tóny lesního ovoce. Zajímavá je i vůně připomínající les a v něm aromatické tóny bylin a koření. Vinař přirovnává stylem toto víno k vínům francouzským. Je neuvěřitelně chuťově i aromaticky bohaté a přitom je krásně jemné. Je silné a zároveň má zakulacenou tříslovinu, která nepřebíjí chuť hroznů. Víno má příjemný dlouhý závěr. 

Servírování a skladování 

Skladujte v ležaté poloze, v chladu a temnu. Víno servírujte při teplotě 16 - 18°C. Doporučujeme otevřít minimálně 20 minut před podáváním

Doporučujeme podávat k francouzské kuchyni, například ke kohoutovi na víně, ratatouille nebo ke konfitované kachně. Inspirovat se můžete také italskou kuchyní na blogu neplechanaplechu, kde najdete recept na italské ragú, které bude k tomuto vínu také perfektní. 

Jaký byl rok 2016

Rok 2016 byl rokem velmi komplexním. Zima byla hodně štědrá na množství srážek, dokonce tu napršelo v průměru nejvíc za posledních 30 let. Na konci ledna bylo tepleji než v jiných letech. Srážky pokračovaly až do jara. Došlo ale k poklesu teplot, čímž se zpomalil růst vinné révy. Oproti tomu červenec a srpen byly extrémně horké a suché měsíce. Deštivá zima ale zajistila vinné révě dostatek vody pro toto období. Hrozny díky tomu dozrávaly dobře a hodně pozvolna. Na konci srpna přišel lehký déšť a v září také pokles teplot. Díky tomu hrozny dozrály naprosto perfektně. Sklizeň bílých odrůd začala 2. září a první červené hrozny se dostaly do vinařství o něco déle a to 5.září. Skvělé počasí vytvořilo perfektní podmínky pro dozrávání a tyto podmínky panovaly po celou dobu sklizně. Dal se tak velmi dobře určit ten správný moment pro sklizeň jednotlivých odrůd. Díky tomu mají všechna vína perfektní barvu, výrazné aroma a velmi dobrou strukturu, jsou vyvážená a elegantní. 

Typ červené víno
Druh suché
Region Douro
Odrůdy 97% Syrah, 3% Viogner
Aroma lesní plody, koření, bylinky

Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura. 

Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua  a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice. 

Pár stručných faktů o vinařství

  • Region: Douro
  • Rok založení: 1615
  • Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
  • Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
  • Velikost vinařství: 150 ha 
  • Velikost vinic: 70 ha
  • Roční produkce lahví: 816 000

crasto

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.