Crasto Douro Superior DOC 2018 suché červené
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Vinice, na níž se sbírají hrozny pro toto víno, se nachází v oblasti Douro Superior. Její název je Quinta da Cabreira a vinařství Crasto tu obhospodařuje 110 hektarů vinic. Jedná se o vůbec nejsušší oblast v údolí Doura. Proto se zde také musel vybudovat důmyslný zavlažovací systém. Vinici rodina zakoupila v 90. letech. Vinná réva se tu pěstuje v nadmořské výšce od 130 m.n.m. do 600 m.n.m.. S tím, že maximální nadmořská výška pro červená vína je do 400 m.n.m.. V současnosti se hrozny na výrobu tohoto vína sklízí na 17 let staré vinici.
První ročník vína Crasto Superior se vyrobil v roce 2008. Teploty v této oblasti velmi kolísají. V létě se tu pohybuje teplota okolo 45°C. S každými 100 metry se teplota mění v průměru o půl stupně. Velké teplotní rozdíly tady jsou i mezi dnem a nocí. Kdy v noci se výrazně ochlazuje. Vinná réva má díky tomu čas si během noci odpočinout od extrémního horka. Sklizeň probíhá vždy ručně. Ve vinařství se hrozny odstopkují a jemně podrtí. Následná fermentace probíhá v nerezových nádržích. Výsledné víno pak zraje 12 měsíců ve francouzských dubových sudech. Lahvovalo se v červenci 2021.
Víno má sytou fialovou barvu a velmi intenzivní aroma. Patrné jsou tóny vyzrálého lesního ovoce, okolní vegetace (například borovice). Zráním v dubovém sudu získalo příjemný kořeněný nádech. Víno je harmonické s výraznější tříslovinou příjemně zaobalenou v chuti lesního ovoce. Je velmi dobře strukturované a chuťově bohaté. Je vyvážené s dlouhým závěrem. Pokud chcete ochutnat víno, které perfektně odráží charakter unikátního regionu Douro Superior, pak je toto víno rozhodně správná volba.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze, v chladu a temnu. Víno servírujte při teplotě 16 - 18°C. Doporučujeme otevřít minimálně 20 minut před podáváním.
Doporučujeme podávat k jehněčímu masu pečenému s kořenovou zeleninou, hovězímu masu nebo vepřovému kolenu.
Jaký byl rok 2018?
Po horké a suchém ročníku 2017 zima v roce 2018 přinesla vinařům úlevu, co se týkalo srážek. Od října 2017 téměř nepršelo až do poloviny února. Poté dorazily výrazné srážky a dostatek vláhy pokračoval až do poloviny června. Jaro bylo bohaté na vláhu a teploty byly mírné. Vlivem těchto podmínek museli vinaři čelit riziku plísní. V Douru se s tímto problémem nesetkávají často. Ve vinařství Quinta do Crasto zareagovali na tento problém včas a podařilo se jim udržet zdravé vinohrady. Na konci července se hrozny začaly zabarvovat a dozrávat. Srpen byl hodně suchý a horký. Díky deštivému jaru měla vinná réva uchovaný dostatek vláhy. A to bylo klíčové pro sklizeň perfektně vyzrálých hroznů. Chladné noci a horké dny v září umožnily i dokonalé dozrání pozdních odrůd jako je Touriga Franca. První hrozny ze sklizně 2018 dorazily do vinařství 26. srpna. Poslední hrozny z vinohradů ve vyšší nadmořské výšce pak dovezly do vinařství 14. října. Červená vína z ročníku 2018 vynikají svojí koncentrací, perfektní strukturou, svěžestí a intenzivní vůní.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Červené víno |
Region: | Douro |
Odrůdy: | Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz a Sousão |
Aroma: | lesní plody, borovice, koření, dubový sud |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura.
Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice.
Pár stručných faktů o vinařství
- Region: Douro
- Rok založení: 1615
- Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
- Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
- Velikost vinařství: 150 ha
- Velikost vinic: 70 ha
- Roční produkce lahví: 816 000