Crasto Douro Superior DOC 2016 suché červené

350 Kč
Skladem
  • Typ: suché červené víno
  • Region: Douro Superior
  • Obsah alkoholu: 13,5 %

 

  • Odrůdy: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz a Sousão
  • Aroma: lesní plody, koření, kakao, dubový sud

 

  • Zbytkový cukr: 1,8 g/l
  • Obsah kyselin: 5,1 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Vinice, na níž se sbírají hrozny pro toto víno, se nachází v oblasti Douro Superior. Její název je Quinta da Cabreira a vinařství Crasto tu obhospodařuje 110 hektarů vinic. Jedná se o vůbec  nejsušší oblast v údolí Doura. Proto se zde také musel vybudovat důmyslný zavlažovací systém. Vinici rodina zakoupila v 90. letech. Vinná réva se tu pěstuje v nadmořské výšce od 130 m.n.m. do 600 m.n.m.. S tím, že maximální nadmořská výška pro červená vína je do 400 m.n.m.. První ročník vína Crasto Superior se vyrobil v roce 2008. Teploty v této oblasti velmi kolísají. V létě se tu pohybuje teplota okolo 45°C. S každými 100 metry se teplota mění v průměru o půl stupně. Velké teplotní rozdíly tady jsou i mezi dnem a nocí. Kdy v noci se výrazně ochlazuje. Vinná réva má díky tomu čas si během noci odpočinout od extrémního horka. Sklizeň probíhá ručně. Ve vinařství se hrozny odstopkují a jemně podrtí. Následná fermentace probíhá v nerezových nádržích. Výsledné víno pak zraje 12 měsíců ve francouzských dubových sudech. Lahvovalo se v dubnu 2019. 

Víno má temně fialovou barvu. Má velmi intenzivní aroma. Patrné jsou tóny vyzrálého lesního ovoce  a kakaa. Zráním v dubovém sudu získalo příjemný kořeněný nádech. Víno je harmonické s výraznější tříslovinou. V chuti je ovocné a plné. Má svěží a dlouhý závěr. 

Servírování a skladování 

Skladujte v ležaté poloze, v chladu a temnu. Víno servírujte při teplotě 16 - 18°C. Doporučujeme otevřít minimálně 20 minut před podáváním

Doporučujeme podávat k jehněčímu masu pečenému s kořenovou zeleninou, hovězímu masu nebo vepřovému kolenu.  

Jaký byl rok 2016?

Nepříznivé počasí v roce 2016 nakonec vytvořilo velmi komplexní ročník. Zima byla hodně bohatá na déšť. Srážky byly hodně nad třicetiletým průměrem. Konec ledna byl výrazně teplejší. Bohaté srážky pokračovali až do jara, byly doprovázeny nízkými teplotami, což způsobilo pomalý růst vinné révy. Červenec a srpen byly oproti předchozím měsícům extrémně horké a suché měsíce. Deštivá zima zajistila vinné révě dostatek vláhy pro horké léto, a tak výnosy z jednotlivých keřů byly velmi dobré. Hrozny jsou perfektní pokud je dozrávání pozvolné a to se v roce 2016 povedlo. Na konci srpna přišel dvoudenní déšť a v září došlo k poklesu teploty. Vinná réva díky tomu dozrávala velmi pozvolna. První červené hrozny přivezli do vinařství 5. září. Dobré počasí bylo i během sklizně. To umožnilo sklízet postupně vinohrady v různých nadmořských výškách v ten správný moment. Výsledkem jsou vína syté barvy, s výraznou vůni a perfektní strukturou. Jsou elegantní a vyvážená. Vinařský tým strávil v tomto roce hodně času na vinohradech během sklizně, aby určili správný moment sklizně. Vyplatilo se to, protože to vedlo to k výrobě úžasných vín. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Douro
Odrůdy: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz a Sousão
Aroma: lesní plody, koření, kakao, dubový sud

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura. 

Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua  a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice. 

Pár stručných faktů o vinařství

  • Region: Douro
  • Rok založení: 1615
  • Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
  • Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
  • Velikost vinařství: 150 ha 
  • Velikost vinic: 70 ha
  • Roční produkce lahví: 816 000

crasto