Crasto Douro DOC 2019 suché červené

260 Kč
Skladem (4 ks)
  • Typ: suché červené víno
  • Region: Douro
  • Obsah alkoholu: 14 %

 

  • Odrůdy: Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional a Tinta Barroca
  • Aroma: vyzrálé višně, červené ovoce, fialky

 

  • Zbytkový cukr: 1,8 g/l
  • Obsah kyselin: 5,1 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Historie vinařství Quinta do Crasto se začala psát v roce 1615. Z tohoto roku najdeme první zmínky o vinařství a o jejich produkci vín. Mají dlouholetou tradici ve výrobě vín jak portských tak suchých vín. Rodinné vinařství obhospodařuje vysoce ceněné vinice v oblasti Cima Corgo (střední Douro). Zdejší půda je převážně břidlicová. Kořeny vinné révy jsou několik metrů hluboko, aby mohly získávat vláhu. Břidlice absorbuje teplo, které vinné réva využívá během chladných nocí. Panují tu totiž velké teplotní rozdíly mezi dnem a noci. Zdejší vína jsou díky těmto podmínkám velmi koncentrovaná a intenzivní. Dlouholetá tradice a extrémní podmínky pro pěstování vinné révy nás přiměly začít spolupracovat s tímto zajímavým vinařstvím. Dnes víme, že jsme rozhodně tímto výběrem neudělali chybu. 

Hrozny na výrobu červeného vína Quinta do Crasto se sbírají ručně na vinohradu, který je více než 20 let starý. V přepravkách po 22 kg se hrozny přenesou do vinařství. Zde se třídí na vibračních stolech. Vybrané hrozny se odstopkují a jemně podrtí. Poté následuje sedmidenní fermentace v nerezových nádržích. Výsledné víno pak zrálo z 15% v dubovém sudu o objemu 225l po dobu 6 měsíců a 85% v nerezových nádržích. Poté se obě části spojily v jedno víno. V porovnání s ročníkem 2017 zvýšili procento vína, které zrálo v dubovém sudu o 10%.

Víno má sytou rubínovou barvu. Ve vůni jsou nejvýraznější tóny červeného ovoce. Snadno rozpoznáte tóny vyzrálých višní, květin, ze kterých převládají fialky typické pro odrůdu Touriga Nacional. Chuť je příjemná ovocná. Díky malému vlivu dubového sudu si víno zachovává příjemnou vůni a chuť jednotlivých odrůd. Tříslovina je pěkně zakulacená. Víno je perfektně svěží, elegantní a velmi dobře strukturovaná. Pokud se víno rozhodnete vypít mladé, pak si naplno užijete jeho výrazné ovocné tóny. Ročník 2019 získal 90 bodů od Roberta Parkera, což samo o sobě naznačuje, že se jedná o skvělý ročník. Díky výborné struktuře má víno obrovský potenciál pro další zrání a to až do roku 2030. Tak uvidíme, jaké bude třeba v roce 2027, pokud se rozhodnete si nějakou lahev schovat ;-). 

Servírování a skladování 

Skladujte v ležaté poloze, v chladu a temnu. Víno servírujte při teplotě 16°C. Doporučujeme otevřít minimálně 20 minut před podáváním

Doporučujeme podávat ke grilovaným kuřecím křidélkům s barbecue omáčkou, hovězímu burgeru s avokádovým dipem, boloňským těstovinám nebo také k lilkové musace. Nevíte jak na řeckou Musaku? Poradí vám Tereza na svém blogu Foodlover.cz. 

Ročník 2019 v Douru

Po podprůměrných ročnících 2017 a 2018 byl ročník 2019 mnohem štědřejší, co se týká množství sklizených hroznů. Přesto se jednalo o hodně složitý rok. Zásoby vody v půdě byly díky velmi suché zimě a jaru téměř vyčerpány. I přes nedostatek vody v půdě, ale vinná réva v červnu, červenci a srpnu byla ve skvělé kondici. Připisují to hlavně mírným teplotách, které byly v Douro během května. Pohybovaly se o 5 stupňů pod průměrem poslední dekády. Hrozny dozrávaly hodně pozvolna během července a srpna. Podařilo se je sklidit v naprosto výjimečné zralosti. Sklizeň v roce 2019 byla hodně příznivá. Nízké teploty během noci a horké dny bez deště přispěly k tomu, že se hrozny sklízely v ten nejideálnější moment. Krátký déšť 21. a 22. září byl klíčový pro perfektní dozrávání pozdnějších odrůd jako je Touriga Franca. Sklizeň ve vinařství Quinta do Crasto začala příjezdem bílých hroznů do vinařství 26. srpna. Celá sklizeň končila 11. října, kdy se do vinařství přivezly hrozny z nejvyšších poloh. Červená vína z ročníku 2019 se tak mohou pyšnit intenzivní vůní a dobrou strukturou. Jsou vyvážená se skvělým potenciálem pro další zrání. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Douro
Odrůdy: Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional a Tinta Barroca
Aroma: červené ovoce, vyzrálé višně, fialky

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura. 

Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua  a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice. 

Pár stručných faktů o vinařství

  • Region: Douro
  • Rok založení: 1615
  • Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
  • Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
  • Velikost vinařství: 150 ha 
  • Velikost vinic: 70 ha
  • Roční produkce lahví: 816 000

crasto