Crasto Douro DOC 2022 suché červené
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Historie vinařství Quinta do Crasto se začala psát v roce 1615. Z tohoto roku najdeme první zmínky o vinařství a o jejich produkci vín. Mají dlouholetou tradici ve výrobě vín jak portských tak suchých vín. Rodinné vinařství obhospodařuje vysoce ceněné vinice v oblasti Cima Corgo (střední Douro). Zdejší půda je převážně břidlicová. Kořeny vinné révy jsou několik metrů hluboko, aby mohly získávat vláhu. Břidlice absorbuje teplo, které vinné réva využívá během chladných nocí. Panují tu totiž velké teplotní rozdíly mezi dnem a noci. Zdejší vína jsou díky těmto podmínkám velmi koncentrovaná a intenzivní. Dlouholetá tradice a extrémní podmínky pro pěstování vinné révy nás přiměly začít spolupracovat s tímto zajímavým vinařstvím. Dnes víme, že jsme rozhodně tímto výběrem neudělali chybu.
Hrozny na výrobu červeného vína Quinta do Crasto se sbírají ručně na vinohradu, který je více než 20 let starý. V přepravkách po 22 kg se hrozny přenesou do vinařství. Zde se třídí na vibračních stolech. Vybrané hrozny se odstopkují a jemně podrtí. Poté následuje sedmidenní fermentace v nerezových nádržích. Výsledné víno pak zrálo z 15% v dubovém sudu o objemu 225l po dobu 6 měsíců a 85% v nerezových nádržích. Poté se obě části spojily v jedno víno.
Víno má sytou rubínovou barvu. Ve vůni jsou nejvýraznější tóny červeného ovoce. Snadno rozpoznáte tóny vyzrálých višní, květin, ze kterých převládají fialky typické pro odrůdu Touriga Nacional. Chuť je příjemná ovocná s jemným nádechem koření. Díky malému vlivu dubového sudu si víno zachovává příjemnou vůni a chuť jednotlivých odrůd. Tříslovina je pěkně zakulacená. Víno je perfektně svěží, elegantní a velmi dobře strukturovaná. Nově má víno klasifikaci VEGAN.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze, v chladu a temnu. Víno servírujte při teplotě 16°C. Doporučujeme otevřít minimálně 20 minut před podáváním.
Doporučujeme podávat ke grilovaným kuřecím křidélkům s barbecue omáčkou, hovězímu burgeru s avokádovým dipem, boloňským těstovinám nebo také k lilkové musace. Nevíte jak na řeckou Musaku? Poradí vám Tereza na svém blogu Foodlover.cz.
Ocenění
- 90 bodů - od vinného kritika Roberta Parkera
Ročník 2022 v Douru
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Červená vína |
|---|---|
| EAN: | 5604123005055 |
| Zbytkový cukr: | Suché |
| Typ vína: | Červené víno |
| Region: | Douro |
| Odrůdy: | Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional a Tinta Barroca |
| Aroma: | červené ovoce, vyzrálé višně, fialky |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura.
Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice.
Pár stručných faktů o vinařství
- Region: Douro
- Rok založení: 1615
- Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
- Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
- Velikost vinařství: 150 ha
- Velikost vinic: 70 ha
- Roční produkce lahví: 816 000
