Crasto Douro DOC 2018 Magnum suché červené
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Historie vinařství Quinta do Crasto se začala psát v roce 1615. Z tohoto roku najdeme první zmínky o vinařství a o jejich produkci vín. Mají dlouholetou tradici ve výrobě vín jak portských tak suchých vín. Rodinné vinařství obhospodařuje vysoce ceněné vinice v oblasti Cima Corgo (střední Douro). Zdejší půda je převážně břidlicová. Kořeny vinné révy jsou několik metrů hluboko, aby mohly získávat vláhu. Břidlice absorbuje teplo, které vinné réva využívá během chladných nocí. Panují tu totiž velké teplotní rozdíly mezi dnem a noci. Zdejší vína jsou díky těmto podmínkám velmi koncentrovaná a intenzivní. Dlouholetá tradice a extrémní podmínky pro pěstování vinné révy nás přiměly začít spolupracovat s tímto zajímavým vinařstvím. Dnes víme, že jsme rozhodně tímto výběrem neudělali chybu.
Hrozny na výrobu červeného vína Quinta do Crasto se sbírají ručně na vinohradu, který je více než 20 let starý. V přepravkách po 22 kg se hrozny přenesou do vinařství. Zde se třídí na vibračních stolech. Vybrané hrozny se odstopkují a jemně podrtí. Poté následuje sedmidenní fermentace v nerezových nádržích. Výsledné víno pak zrálo z 15% v dubovém sudu o objemu 225l po dobu 6 měsíců a 85% v nerezových nádržích. Poté se obě části spojily v jedno víno. V porovnání s ročníkem 2017 zvýšili procento vína, které zrálo v dubovém sudu o 10%.
Víno má sytou červeno-fialovou barvu. Ve vůni jsou nejvýraznější tóny lesního ovoce. Snadno rozpoznáte tóny ostružin, koření, vyzrálých višní, fialek a pomerančové kůry. Chuť je příjemná ovocná. Díky malému vlivu dubového sudu si víno zachovává příjemnou vůni a chuť jednotlivých odrůd. Tříslovina je pěkně zakulacená. Pokud se víno rozhodnete vypít mladé, pak si naplno užijete jeho výrazné ovocné tóny. Má ale i dobrou strukturu, tudíž může i nějaký čas zrát dál v lahvi. Vinař předpokládá potenciál pro další zrání do roku 2024.
1,5 litrová lahev, zvaná Magnum, je dodávána v papírové dárkové krabičce s logem vinařství Crasto.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze, v chladu a temnu. Víno servírujte při teplotě 16°C. Doporučujeme otevřít minimálně 20 minut před podáváním.
Doporučujeme podávat ke grilovaným kuřecím křidélkům s barbecue omáčkou, hovězímu burgeru s avokádovým dipem, boloňským těstovinám nebo také k lilkové musace. Nevíte jak na řeckou Musaku? Poradí vám Tereza na svém blogu Foodlover.cz.
Ročník 2018 v Douru
Po horké a suchém ročníku 2017 zima v roce 2018 přinesla vinařům úlevu, co se týkalo srážek. Od října 2017 téměř nepršelo až do poloviny února. Poté dorazily výrazné srážky a dostatek vláhy pokračoval až do poloviny června. Jaro bylo bohaté na vláhu a teploty byly mírné. Vlivem těchto podmínek museli vinaři čelit riziku plísní. V Douru se s tímto problémem nesetkávají často. Ve vinařství Quinta do Crasto zareagovali na tento problém včas a podařilo se jim udržet zdravé vinohrady. Na konci července se hrozny začaly zabarvovat a dozrávat. Srpen byl hodně suchý a horký. Díky deštivému jaru měla vinná réva uchovaný dostatek vláhy. A to bylo klíčové pro sklizeň perfektně vyzrálých hroznů. Chladné noci a horké dny v září umožnily i dokonalé dozrání pozdních odrůd jako je Touriga Franca. První hrozny ze sklizně 2018 dorazily do vinařství 26. srpna. Poslední hrozny z vinohradů ve vyšší nadmořské výšce pak dovezly do vinařství 14. října. Červená vína z ročníku 2018 vynikají svojí koncentrací, perfektní strukturou, svěžestí a intenzivní vůní.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Červené víno |
Region: | Douro |
Odrůdy: | Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional a Tinta Barroca |
Aroma: | ostružiny, vyzrálé višně, koření, pomerančová kůra, fialky |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura.
Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice.
Pár stručných faktů o vinařství
- Region: Douro
- Rok založení: 1615
- Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
- Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
- Velikost vinařství: 150 ha
- Velikost vinic: 70 ha
- Roční produkce lahví: 816 000