Crasto Douro DOC 2017 červené

 
Novinka Efekt lupa
 
Typ: suché červené víno
Region: Douro 
Obsah alkoholu:  13,5%

Odrůdy: Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional a Tinta Barroca
Aroma: lesní plody, květinové tóny

Zbytkový cukr:  1,8 g/l
Obsah kyselin:  4,9 g/l
Objem lahve: 750 ml
Dostupnost Skladem
245 Kč    
Kód produktu CW1221
Značka Quinta do Crasto
Kategorie Červená vína
 

Charakteristika vína

Quinta do Crasto je nejnovější vinařství v naší nabídce. Jeho kořeny ale sahají až do roku 1615. Z tohoto roku najdeme první zmínky o vinařství a o jejich produkci vín. Mají tedy dlouholetou tradici ve výrobě vín jak portských tak suchých dourských vín. Rodinné vinařství obhospodařuje vysoce ceněné vinice v oblasti Cima Corgo (střední Douro). Zdejší půda je břidlicová. Kořeny vinné révy jsou několik metrů hluboko, aby mohly získávat vláhu. Břidlice absorbuje teplo. Zdejší vína jsou díky těmto podmínkám velmi koncentrovaná a intenzivní. Dlouholetá tradice a extrémní podmínky pro pěstování vinné révy nás přiměly začít spolupracovat s tímto zajímavým vinařstvím. 

Hrozny na výrobu červeného vína Quinta do Crasto se sbírají ručně na vinohradu, který je více než 20 let starý. V přepravkách po 22 kg se hrozny přenesou do vinařství. Zde se třídí na vibračních stolech. Vybrané hrozny se odstopkují a jemně podrtí. Poté následuje sedmidenní fermentace v nerezových nádržích. Výsledné víno pak zrálo z 5% v dubovém sudu o objemu 225l a 95% v nerezových nádržích. Poté se obě části spojily v jedno víno.

Víno má sytou červeno-fialovou barvu. Ve vůni jsou nejvýraznější tóny vyzrálého červeného ovoce. Chuť je příjemná ovocná. Díky malému vlivu dubového sudu si víno zachovává příjemnou vůni a chuť jednotlivých odrůd. Tříslovina je pěkně zakulacené. Pokud se víno rozhodnete vypít mladé, pak si naplno užijete jeho výrazné ovocné tóny. Má ale i dobrou strukturu, tudíž může i nějaký čas zrát v lahvi. Vinař Manuel Lobo, který stojí za produkcí tohoto vína, nám řekl, že v současné době je stále v dobré kondici i ročník 2001

Servírování a skladování 

Skladujte v ležaté poloze, v chladu a temnu. Víno servírujte při teplotě 16°C. Doporučujeme otevřít minimálně 20 minut před podáváním

Doporučujeme podávat ke grilovaným kuřecím křidélkům s barbecue omáčkou, hovězímu burgeru s avokádovým dipem, boloňským těstovinám nebo také k lilkové musace. Nevíte jak na řeckou Musaku? Poradí vám Tereza na svém blogu Foodlover.cz. 

Ročník 2017 v Douru

Sklizeň v roce 2017 začala o hodně dřív než v předchozích letech. Zima byla totiž výjimečně suchá a teplá. Nedostatek vláhy pokračoval i během jarních měsíců. Vinná réva neměla možnost vytvořit si v zimě zásoby vody pro horké letní měsíce, ale přirozeně se na tyto podmínky aklimatizovala. Sklizeň bílého vína Viosinho začala už 8.srpna. První červené hrozny putovaly do vinařství z vinice Quinta da Cabreira v regionu Douro Superior. Na konci srpna klesly noční teploty, což výrazně napomohlo pozvolnějšímu dozrávání hroznů. Na začátku září se tak začaly sklízet hrozny v okolí vinařství Quinta do Crasto. Po celou dobu sklizně panovalo pěkné počasí. Sklizeň skončila opravdu velmi brzy v porovnání s předchozími roky a to už 19. září. Zpětně se dá říct, že v tomto roce byl nižší výnos z keře, hrozny byly menší ale za to hodně koncentrované. Pro vinaře to byl velmi těžký rok, protože nebylo snadné odhadnout optimální moment sklizně. V Crastu se podařilo načasovat sklizeň perfektně, a tak mají sice nižší produkci, ale za to mají vína ve vynikající kvalitě. Podle vinaře se rok 2017 určitě zapíše do historie jako rok výjimečných vín. 

Typ červené víno
Druh suché
Region Douro
Odrůdy Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional a Tinta Barroca
Aroma lesní plody, květinové tóny

Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura. 

Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua  a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice. 

Pár stručných faktů o vinařství

  • Region: Douro
  • Rok založení: 1615
  • Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
  • Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
  • Velikost vinařství: 150 ha 
  • Velikost vinic: 70 ha
  • Roční produkce lahví: 816 000

crasto

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.