Caldas DOC 2018 suché červené

230 Kč
Skladem (1 ks)
  • Typ: suché červené víno
  • Region: Douro
  • Obsah alkoholu: 14,5 %

 

  • Odrůdy: Touriga Nacional,Tinta Roriz, Tinta Barroca
  • Aroma: fialky, švestky, ostružiny, koření

 

  • Zbytkový cukr: 2 g/l
  • Obsah kyselin: 6 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Quinta das Caldas je překrásná vinice na pravém břehu řeky Douro. V současnosti je se svými 33 hektary největší vinicí, kterou vlastní vinařství Alves de Sousa. Pyšnit se může i zajímavou historií. Byla totiž součástí komplexu vinic Caldas do Moledo, který patřil slavné podnikatelce Doně Antónii Adelaine Ferreira (přezdívané Ferreirinha). Ta se zasloužila o mnohé inovace ve výrobě portských vín. 

A jaký je ročník 2018? Po jednom z nejsušších ročníků v Douru (2017) pokračoval tento trend také v roce 2018. V zimě byl nedostatek vláhy, ale změna nastala na jaře, kdy do Doura přišly vydatné deště. Vláhy bylo nakonec tolik, že v regionu museli čelit plísním ve vinohradech, což je pro Douro hodně netypické. Do té doby byla produkce hroznů hodně štědrá, riziko plísní ale množství hroznů hodně snížilo. V červnu i v červenci přetrvávalo chladné a deštivé počasí. Zlom nastal až v srpnu, kdy přišly vlny veder. Ty způsobily další ztráty na vinicích. Přesto díky zásobě vláhy z jara byly zbylé hrozny velmi vyvážené. V září dozrávání hroznů pomohl svěží slabý déšť, a přesto že byl tento ročník plný nástrah a výzev, tak se podařilo vyrobit vína v excelentní kvalitě. Mošt měl perfektní čistou ovocnou chuť a výsledná vína jsou dobře strukturovaná a plná. 

Hrozny se sklízely ručně na vinohradu starém přes 20 let. Poté se odstopkovali a následovala osmidenní fermentace a dvoudenní macerace. Výsledné víno zrálo 12 měsíců v betonových nádržích. Díky tomu si zachovalo čistou ovocnou chuť. Má sytou rubínovou barvu a výrazné aroma. Ve vůni najdete vyzrálé tmavé švestky, ostružiny, fialky a jemný nádech pepře. V chuti je elegantní, perfektně šťavnaté s uhlazenou strukturou. 

Servírování a skladování

Servírujte při teplotě 17°C. Doporučujeme otevřít 20-30 minut před podáváním. Skladujte v chladu a temnu v ležaté poloze. Potenciál zrání uvádí vinař 6-8 let.

Doporučujeme podávat k vepřovému ragú, restované zelenině, mírně pikantním asijským pokrmům a kachnímu masu.

Ocenění

  • Titul "Portugalský vinař roku 1999 a 2006"

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Douro
Odrůdy: Touriga Nacional, Tinta Roriz a Tinta Barroca
Aroma: fialky, švestky, ostružiny, koření

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanitézajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.

V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da GaivosaQuinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.

sousa