Caldas DOC 2018 suché červené
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Quinta das Caldas je překrásná vinice na pravém břehu řeky Douro. V současnosti je se svými 33 hektary největší vinicí, kterou vlastní vinařství Alves de Sousa. Pyšnit se může i zajímavou historií. Byla totiž součástí komplexu vinic Caldas do Moledo, který patřil slavné podnikatelce Doně Antónii Adelaine Ferreira (přezdívané Ferreirinha). Ta se zasloužila o mnohé inovace ve výrobě portských vín.
A jaký je ročník 2018? Po jednom z nejsušších ročníků v Douru (2017) pokračoval tento trend také v roce 2018. V zimě byl nedostatek vláhy, ale změna nastala na jaře, kdy do Doura přišly vydatné deště. Vláhy bylo nakonec tolik, že v regionu museli čelit plísním ve vinohradech, což je pro Douro hodně netypické. Do té doby byla produkce hroznů hodně štědrá, riziko plísní ale množství hroznů hodně snížilo. V červnu i v červenci přetrvávalo chladné a deštivé počasí. Zlom nastal až v srpnu, kdy přišly vlny veder. Ty způsobily další ztráty na vinicích. Přesto díky zásobě vláhy z jara byly zbylé hrozny velmi vyvážené. V září dozrávání hroznů pomohl svěží slabý déšť, a přesto že byl tento ročník plný nástrah a výzev, tak se podařilo vyrobit vína v excelentní kvalitě. Mošt měl perfektní čistou ovocnou chuť a výsledná vína jsou dobře strukturovaná a plná.
Hrozny se sklízely ručně na vinohradu starém přes 20 let. Poté se odstopkovali a následovala osmidenní fermentace a dvoudenní macerace. Výsledné víno zrálo 12 měsíců v betonových nádržích. Díky tomu si zachovalo čistou ovocnou chuť. Má sytou rubínovou barvu a výrazné aroma. Ve vůni najdete vyzrálé tmavé švestky, ostružiny, fialky a jemný nádech pepře. V chuti je elegantní, perfektně šťavnaté s uhlazenou strukturou.
Servírování a skladování
Servírujte při teplotě 17°C. Doporučujeme otevřít 20-30 minut před podáváním. Skladujte v chladu a temnu v ležaté poloze. Potenciál zrání uvádí vinař 6-8 let.
Doporučujeme podávat k vepřovému ragú, restované zelenině, mírně pikantním asijským pokrmům a kachnímu masu.
Ocenění
- Titul "Portugalský vinař roku 1999 a 2006"
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Červené víno |
Region: | Douro |
Odrůdy: | Touriga Nacional, Tinta Roriz a Tinta Barroca |
Aroma: | fialky, švestky, ostružiny, koření |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanité a zajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.
V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da Gaivosa a Quinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.