Baga/Touriga Nacional 2015

 
Novinka Efekt lupa
  • 1 z 2
 
Typ: suché červené víno
Region: Bairrada
Obsah alkoholu: 12%

Odrůdy: 60% Baga, 40% Touriga Nacional, 
Aroma: maliny, švestky, zemité tóny, hořká čokoláda 

Zbytkový cukr: 2,3 g/l
Obsah kyselin: 5,23 g/l
Objem lahve: 750 ml
Dostupnost Skladem
230 Kč    
Kód produktu CW1185
Značka Luís Pato
Kategorie Červená vína
 

Charakteristika vína 

Luís Pato je vyhlášeným vinařem v regionu Bairrada. Proslavila ho hlavně produkce šumivých vín a prosazování zachování vinohradů s odrůdou Baga, která je nejtypičtější odrůdou pěstovanou v Bairradě. Dlouhá léta to byla jedna z mála povolených červených odrůd. Nedávno se ale zákon změnil a výrobci měli možnost začít vysazovat jiné portugalské i mezinárodní odrůdy, což také většina výrobců uvítala a udělala. Ptáte se proč? Protože Baga vždy dávala vína s vysokým potenciálem pro zrání ale nevhodná k okamžité konzumaci. Vína měla výraznou tříslovinu i kyselinu. Po deseti a více letech zrání se z nich ale stávala fantastická vína. V dnešní zrychlené době není žádoucí skladovat vína po tak dlouhou dobu, a proto se od této odrůdy dnes upouští. Jedním z mála zatvrzelých výrobců vín z Bagy zůstává Luís Pato. Jeho tvrdohlavost se mu vyplatila, protože dnes sklízí se svými víny úspěchy nejen v Portugalsku ale i na mezinárodní úrovni. Přezdívá se mu rebel a nebo také mistr Baga. 

V tomto případě je víno vyrobené ze dvou odrůd - z Bagy a Tourigy Nacional. Při výrobě byl dán důraz na to, aby ve víně byly zachovány čokoládové tóny typické právě pro Bagu. Rustikální Bagu příjemně doplňuje portugalská nejlepší červená odrůda Touriga Nacional. Víno má rubínově červenou barvu. Ve vůni jsou tóny malin, které postupně přechází do švestkových tónů. První, co vás po otevření udeří do nosu, jsou zemité tóny možná až trochu animální. Často se používá spojení vůně jako zpocené sedlo nebo chlívek. Tyto animální tóny ale časem vyprchají a přejdou do čokoládových tónů s mírně kořeněným kouřovým závěrem. Víno má svíravější tříslovinu a ještě stále celkem výraznou kyselinu. 

Doporučení: Pokud si víno koupíte, uložíte ho do chladu a temna na delší dobu, tak vám po pár letech může udělat velkou radost. Je to víno, které je dobře pitelné už teď, ale má potenciál se výrazně zakulatit a zjemnit při dalším zrání. 

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno podávejte při teplotě 14-16°C, tedy mírně vychlazené. Lahev otevřete alespoň 20 minut před podáváním. Vína z odrůdy Baga mají velmi dobrý potenciál pro další zrání. Vinař uvádí potenciál zrání nejméně 10 let. 

Doporučujeme podávat ke steaků, lehce pikantnímu kuřecímu a krůtímu masu, jemným sýrům typu brie, bude dobrým společníkem na letní grilování. 

Příběh vinaře

Pato v portugalštině znamená kachna, a proto je nejčastějším motivem na etiketách jejich vín. Rodina Pato vyrábí vína už od 18.st..Joao Pato (otec Luíse) vyrobil své první víno v roce 1970. Po vyznačení regionu Bairrada se stal prvním vinařem tohoto regionu. Jeho syn Luís pojal za své velmi inovativní způsoby a své první víno vyrobil v roce 1980. Bylo to víno vyrobené čistě z odrůdy Baga v té době nevídané kvality. Byla to absolutní rarita a podle odborníků poklad. V roce 1985 Luís Pato zapříčinil malou revoluci v Bairradě. Nejprve totiž začal hrozny odstopkovávat a následně nechal víno zrát ve francouzských dubových sudech. V roce 1990 se poprvé účastnil mezinárodních soutěží. Od té doby hospodaří na 60 hektarech vinic a vyrábí zajímavá vína, kde kombinuje inovovátorské postupy s těmi tradičními. 

Typ červené víno
Druh suché
Region Bairrada
Odrůdy Baga, Touriga Nacional
Aroma maliny, švestky, zemité tóny, hořká čokoláda

Anselmo Mendes a Luís Pato, dva rozdílní vinaři, dva odlišné regiony, a přesto toho mají tolik společného. Oba totiž změnili trendy ve výrobě vín ve svých rodných regionech. Anselmo změnil trend na severu Portugalska v regionu Vinho Verde a je právem považován za mistra odrůdy Alvarinho. A totéž udělal i Luís Pato v Bairradě. Ten je zase považován za mistra odrůdy Baga. 

Rodina Pato vyrábí vína na vinici Quinta do Ribeirinho už od 18. století. V roce 1970 João Pato začal lahvovovat svá první vína z regionu Bairrada, a stal se tak prvním pěstitelem hroznů v Bairradě poté, co se stala demarkovaným regionem.

V roce 1980 převzal po otci vinařství výše zmiňovaný Luís Pato. Původně chemický inženýr se už od začátku nebál žádných experimentů. V roce 1985 se postaral v Bairradě o dvě takové malé revoluce ve výrobce vína. Tou první bylo, že odrůdu Baga po sklizni odstopkoval a ta druhá, že jí nechal následně zrát v nových francouzských dubových sudech. 

Od roku 1995 obhospodařuje tři vinohrady: Vinha Pan, Vinha Barrosa a Quinta do Ribeirinho Pé Franco. V roce 1998 k nim přibyl vinohrad Vinha Formal, na kterém zahájil produkci vysoce kvalitních bílých vín. 

V roce 2001 zavedl do regionu revoluční metodu sklizně. Kdy jeden vinohrad sklízí nejprve na konci srpna. To sklízí hrozny na produkci šumivých vín. Díky tomu zachová pro šumivá vína více kyselinek. A zbylé hrozny nechá na keřích, aby lépe dozrály a byly koncentrovanější. Vyzrálé je pak sklidí na konci září a vyrobí z nich plné červené víno.

V roce 2008 uvedl na trh šumivé víno z vinohradu Vinha Formal. Je vyrobeno z odrůd Bical a Touriga Nacional. V roce 2010 pak uvedl na trh víno Informal. U toho vína není použitý klasické korek na šumivá vína, ale je uzavřeno zátkou na pivo. 

Všechny tyto experimenty způsobily, že je Luís v současnosti často označován jako nejlepší vinař regionu. On sám se ale považuje za rebela, který se nebojí bourat zavedené postupy. 

popis

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.