Adega Mae Touriga Franca 2019 suché červené
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Vinařství Adega Mae se nachází pouhých 40 km na sever od Lisabonu. Na produkci vín tu dohlíží dva vinaři. Mladý talentovaný vinař Diogo Lopes a zkušený vyhlášený vinař Anselmo Mendes. Právě Anselmo je pro nás byl zárukou špičkové kvality vín, protože s ním spolupracujeme od úplného začátku. Vozíme jeho vína, která vyrábí na severu Portugalska. Region Lisabon se ale od regionu Vinho Verde výrazně liší. Zdejší klima je hodně ovlivněno blízkostí oceánu. Velmi dobře se tu daří bílým hroznům. Oproti tomu vinice s červenými hrozny mají umístěné víc ve vnitrozemí, kde jsou chráněné pohořím Serra de Montejunto (subregion Alenquer).
Adega Mae je zajímavé vinařství hlavně z pohledu pěstovaných odrůd. Experimentují totiž s odrůdami, které nejsou typické pro region Lisabon. Takový případem je i odrůda Touriga Franca. Ta se pěstuje převážně v řeky údolí Douro, kde je také jednou z pěti doporučených nejlepších odrůd pro výrobu portských vín. Pokud jste milovníky Malbecu nebo Merlotu, pak rozhodně tuto tradiční portugalskou odrůdu vyzkoušejte. Typické je pro ní výrazné aroma vyzrálého ovoce a květin. Dále pak sytá barva, plná a bohatá chuť. Nejčastěji se s touto odrůdou můžete setkat v cuvée společně s odrůdami Touriga Nacional a Tinta Roriz. S těmi tvoří nerozlučnou trojici. Samotné jednoodrůdové víno je spíš raritou, která rozhodně stojí za zkoušku. U vinařů je odrůda oblíbená hlavně z důvodu velmi dobrých výnosů a vysoké odolnosti vůči různým typům chorob, díky které plodí zdravé hrozny.
Hrozny na výrobu tohoto vína se sklízí ručně. Poté se přenesou do vinařství, kde se odstopkují. Následuje proces macerace, který trvá dva dny. Během tohoto procesu se do moštu uvolňují aromatické látky ze slupek hroznů. Poté následuje proces fermentace neboli kvašení, který trvá 15 dní. Výsledné víno se pak přemístí do francouzských dubových sudů, kde stráví 12 měsíců. Víno má výraznou rubínovou barvu. Ve vůni jsou pak snadno rozpoznatelné tóny vyzrálého ovoce, nejvýrazněji ucítíte vyzrálé švestky. Dále narazíte na tóny černorybízového likéru Cassis nebo na tóny balsamica. Z květinových tónů převažují růže a divoké květy. Díky zrání v dubovém sudu má také jemný nádech koření a dřeva. Víno má velmi dobrou strukturu, je středně plné se znatelnou tříslovinou. Celkově je elegantní a díky chladnějšímu regionu má také zachovanou příjemnou svěžest.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze a v temnu. Podávejte při teplotě 16°C. Otevřete 30 minut před podáváním, aby se víno stihlo rozvonět. Podávejte ve větších sklenicích, aby se víno lépe nadýchalo a rozvonělo.
Doporučujeme podávat ke grilovanému nebo pečenému jehněčímu masu, steakům, ideálně k víc rustikálním jako je třeba flank steak, dobře se hodí také ke kachně, zvěřině nebo k mírně pikantním pokrmům, třeba s kořením piri piri. Velmi dobrá je i kombinace s řeckou musakou s jehněčím masem a lilkem.
Ocenění
- 89 bodů - časopis Wine Enthusiast (89/100)
- 17 bodů - Vinho Grandes Escolhas (17/20)
- 17,5 bodů - časopis Revista Evasões (17,5/20)
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Červené víno |
Region: | Lisabon |
Odrůdy: | 100% Touriga Franca |
Aroma: | květinové, vyzrálé švestky, balsamico |
Zrání: | 12 měsíců francouzský dubový sud |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Adega Mae je velmi moderní vinařství, jehož první sklizeň hroznů proběhla v roce 2010. My jsme toto vinařství do naší nabídky zařadili na jaře 2016. Zaujala nás předvším základní řada vín s velmi dobrým poměrem ceny a kvality a také velmi široká nabídka jednoodrůdových vín, která nejsou pro Portugalsko tolik typická. Na vinařství Adega Mae byste narazili po necelé hodině jízdy autem z Lisabonu směrem na sever, poblíž města Torres Verdas. Zdejší vinice jsou pod výrazným vlivem Atlantského oceánu. Mísí se tu vliv Atlantiku, kontinentálního a středomořského klimatu. Specifické podmínky dávají prostor pro vznik velmi zajímavých vín. Na produkci ve vinařství dohlíží známý vinař Anselmo Mendes. Spolu s Anselmem tvoří tým mladý nadějný vinař Diogo Lopes.
Pokud vás vinařství zaujalo, můžete se o něm dozvědět víc v článku na našem blogu.