Adega Mae Pinot Noir 2020 suché červené
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Vinařství Adega Mae se nachází asi 40 km severně nad Lisabonem u městečka Torres Vedras. Zajímavostí tohoto vinařství je to, že mají širokou nabídku jednoodrůdových vín. To pro Portugalsko není typické, protože Portugalci vyrábí většinu vín jako cuvée. Zajímavý je i výběr jednotlivých odrůd. Některé z nich nejsou vůbec tradiční pro Portugalsko. Právě takovou odrůdou je i Pinot Noir. Tato odrůda má svůj původ ve Francii v Burgundsku. Přiznám se, že toto je vlastně úplně první Pinot Noir, na který jsem v Portugalsku kdy narazila. Dávala jsem ho do objednávky už poněkolikáté, ale teprve ročník 2019 se mě podařilo pro vás přivézt. Všechny předchozí už totiž byly vyprodané vždycky, když jsem je dala do objednávky. Nicméně ročník 2019 se podařilo ulovit, tak si pojďme víno představit.
Hrozny na výrobu vína se sklízí ručně. Poté se odstopkují a následuje dvoudenní macerace. Poté následuje fáze fermentace, která trvá 15 dní. Výsledné víno potom zraje 10 měsíců v použitých francouzských dubových sudech. Odrůda Pinot Noir nevyniká nijak výraznou barvou, ta je spíš cihlově červená. Nejedná se ani o odrůdu, která by dávala mohutná vína. Spíš naopak. Vína jsou považovaná za lehčí, přesto jsou to vína zajímavá a odborníky velmi vyhledávaná. Region Lisabon se řadí spíš mezi chladnější regiony díky blízkosti Atlantiku. Tím pádem ve víně objevíte tóny červeného ovoce, černých třešní a svěží tóny černorybízového likéru Cassis. V chuti je víno velmi harmonické a elegantní. Má zajímavou ovocnou chuť. Perfektně vybalancovaná je i kyselina a tříslovina. Víno působí stále velmi živým dojmem. Je to sice desátá nejvíc vysazovaná odrůda na světě, ale v Portugalsku na ní téměř nenarazíte. Proto doporučuji nenechte si utéct možnost ochutnat portugalský Pinot Noir ;-).
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze a v temnu při teplotě 17°C. Podávejte při stejné teplotě. Otevřete 30 minut před podáváním, aby se víno stihlo rozvonět. Podávejte ve sklenicích s větším objemem.
Doporučujeme podávat ke kachnímu masu, sýru comté, houbovému rizotu, grilovanému pstruhovi se slaninou a zeleninovými lusky nebo třeba k sýrové pizze se smetanovým základem.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Červené víno |
Region: | Lisabon |
Odrůdy: | 100% Pinot Noir |
Aroma: | červené ovoce, černé třešně, černorybízový likér Cassis |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Adega Mae je velmi moderní vinařství, jehož první sklizeň hroznů proběhla v roce 2010. My jsme toto vinařství do naší nabídky zařadili na jaře 2016. Zaujala nás předvším základní řada vín s velmi dobrým poměrem ceny a kvality a také velmi široká nabídka jednoodrůdových vín, která nejsou pro Portugalsko tolik typická. Na vinařství Adega Mae byste narazili po necelé hodině jízdy autem z Lisabonu směrem na sever, poblíž města Torres Verdas. Zdejší vinice jsou pod výrazným vlivem Atlantského oceánu. Mísí se tu vliv Atlantiku, kontinentálního a středomořského klimatu. Specifické podmínky dávají prostor pro vznik velmi zajímavých vín. Na produkci ve vinařství dohlíží známý vinař Anselmo Mendes. Spolu s Anselmem tvoří tým mladý nadějný vinař Diogo Lopes.
Pokud vás vinařství zaujalo, můžete se o něm dozvědět víc v článku na našem blogu.