Vinhas Velhas 2018 suché bílé

260 Kč
Vyprodáno
  • Typ: suché bílé víno
  • Region: Bairrada
  • Obsah alkoholu: 12 %

 

  • Odrůdy: 50 % Bical, 25 % Cercial, 25 % Sercialinho
  • Aroma: hruškový sirup, meruňky, pražené mandle

 

  • Zbytkový cukr: 7,4 g/l
  • Obsah kyselin: 6,3 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína 

Hrozny na výrobu tohoto bílého vína se sbírají na 40 let staré vinici. Vůbec první ročník Vinhas Velhas byl uveden na trh v roce 1990. Vína z vinařství Luís Pato jsou známá jako vína s obrovským potenciálem pro další zrání. Konkrétně toto víno má potenciál pro zrání až do roku 2029. Je vyrobené ze dvou tradičních odrůd pěstovaných v Bairradě a z jedné hodně specifické. Těmi tradiční odrůdami jsou Bical a Cercial. Zatímco na vinici, kde se pěstuje Bical, převažuje vápencovo-jílovitá půda, tak na vinici, kde se sbírá Cercial, je půda písčitá. Onou speciální odrůdou je Sercialinho. Luís Pato je totiž jediný, kdo v současnosti tuto odrůdu pěstuje. Disponuje vinicí se Sercialinhem o rozloze 4-5 hektarů. Zajímavostí Sercialu a Sercialinha je to, že vína z těchto odrůd téměř neztrácejí kyselinu. Nevýhodou odrůdy Sercialinho je malá odolnost vůči nemocem. Žádá si velmi pečlivé zacházení. V případě nákazy by se totiž mohly poničit i okolní vinohrady. Luís Pato pracuje v režimu organické produkce, přestože jí nemá certifikovanou.

Pato v překladu znamená kachna. I proto jsou kachny ve vinařství hodně rozšířené. Pomáhají z jara na vinicích vyzobávat různý hmyz a tím udržují na vinici rovnováhu. Ve chvíli, kdy se na keřích objeví hrozny, kachny musí zpět do ohrádky, protože by hrozny snědly. Zároveň Pato používá přírodní kvasinky, které se přirozeně vyskytují na hroznech a ve sklepě, pokud se ve vinařství nepoužívá chemie. Díky použití oxidativních metod ve výrobě nepotřebuje do vína přidávat téměř žádné siřičitany. 

Víno má citrusově žlutou barvu. Odrůda Bical dává vínu příjemné aroma meruněk, broskví a tropického ovoce. Zároveň je díky ní cuvée příjemně svěží. Velkou výhodou Cercialu je vyšší produktivita a příjemná kyselina. Odrůda ukazuje své přednosti často až po delší době zrání. Cercialinho dává vínu příjemnou svěžest spolu s tóny hrušek a medu. Celkově je víno velmi harmonické s dlouhým závěrem. 

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno podávejte vychlazené na teplotu 12°C. Vinař doporučuje víno před podáváním dekantovat. Vína z odrůdy Sercial a Sercialinho téměř neztrácí kyselinku. Vinař doporučuje vypít víno mezi roky 2019- 2029. 

Doporučujeme podávat k drůbežímu masu, pstruhovi pečenému na másle, mořským plodům, jemně pikantním asijským pokrmům a nebo třeba k restovaným mandlím.

Doplňkové parametry

Kategorie: Bílá vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Bílé víno
Region: Bairrada
Odrůdy: 50 % Bical, 25 % Cercial, 25 % Sercialinho
Aroma: hruškový sirup, meruňky, pražené mandle

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Anselmo Mendes a Luís Pato, dva rozdílní vinaři, dva odlišné regiony, a přesto toho mají tolik společného. Oba totiž změnili trendy ve výrobě vín ve svých rodných regionech. Anselmo změnil trend na severu Portugalska v regionu Vinho Verde a je právem považován za mistra odrůdy Alvarinho. A totéž udělal i Luís Pato v Bairradě. Ten je zase považován za mistra odrůdy Baga. Rodina Pato vyrábí vína na vinici Quinta do Ribeirinho už od 18. století. V roce 1970 João Pato začal lahvovovat svá první vína z regionu Bairrada, a stal se tak prvním pěstitelem hroznů v Bairradě poté, co se stala demarkovaným regionem.

V roce 1980 převzal po otci vinařství výše zmiňovaný Luís Pato. Původně chemický inženýr se už od začátku nebál žádných experimentů. V roce 1985 se postaral v Bairradě o dvě takové malé revoluce ve výrobce vína. Tou první bylo, že odrůdu Baga po sklizni odstopkoval a ta druhá, že jí nechal následně zrát v nových francouzských dubových sudech. 

Od roku 1995 obhospodařuje tři vinohrady: Vinha Pan, Vinha Barrosa a Quinta do Ribeirinho Pé Franco. V roce 1998 k nim přibyl vinohrad Vinha Formal, na kterém zahájil produkci vysoce kvalitních bílých vín. V roce 2001 zavedl do regionu revoluční metodu sklizně. Kdy jeden vinohrad sklízí nejprve na konci srpna. To sklízí hrozny na produkci šumivých vín. Díky tomu zachová pro šumivá vína více kyselinek. A zbylé hrozny nechá na keřích, aby lépe dozrály a byly koncentrovanější. Vyzrálé je pak sklidí na konci září a vyrobí z nich plné červené víno.

V roce 2008 uvedl na trh šumivé víno z vinohradu Vinha Formal. Je vyrobeno z odrůd Bical a Touriga Nacional. V roce 2010 pak uvedl na trh víno Informal. U toho vína není použitý klasické korek na šumivá vína, ale je uzavřeno zátkou na pivo. Všechny tyto experimenty způsobily, že je Luís v současnosti často označován jako nejlepší vinař regionu. On sám se ale považuje za rebela, který se nebojí bourat zavedené postupy. 

B_RCP4265