Crasto DOC 2018 suché bílé

 
Novinka Efekt lupa
  • 1 z 4
 
Typ: bílé suché
Region: Douro
Obsah alkoholu: 12 %

Odrůdy: 40% Viosinho, 30% Gouveio, 30% Rabigato
Aroma: citrusy, pomerančový květ

Zbytkový cukr: 2,7 g/l
Obsah kyselin: 5,85 g/l
Objem lahve: 750 ml
Dostupnost Skladem
245 Kč    
Kód produktu CW1187
Značka Quinta do Crasto
Kategorie Bílá vína
 

Charakteristika vína

V nadmořské výšce 600 m.n.m. se nachází vinohrad, na kterém sbírají v Crastu hrozny na toto bílé víno. Je orientovaný severo-východně a převažuje na něm hlavně břidlice. Díky ní jsou bílá vína z Crasta velmi minerální. Stáří vinohradu se pohybuje okolo 20 let. Veškerá sklizeň probíhá na strmých svazích ručně. Po 22 kg přepravkách snosí sběrači hrozny na cesty, odkud je na traktoru přepraví do vinařství. Po příjezdu do vinařství se kvalita hroznů kontroluje na vibračních stolech. Do lisu se díky tomu dostanou jen ty nelepší hrozny. Vylisovaná mošt putuje do nerezových nádrží, kde zůstává 48 hodin při teplotě okolo 8°C. Následuje alkoholové kvašení, které probíhá v nádržích s kontrolovanou teplotou po dobu 30 dnů. Teplota se při kvašení udržuje na 14°C. Výsledné víno zraje z 85% v nerezových nádržích a z 15% v použitých francouzských dubových sudech. Celý proces zrání trvá minimálně 3 měsíce. 

Víno má světlou citrusovou barvu s jemnými zlatými odlesky. Už ve vůni rozpoznáte svěžest vína. Do nosu vás udeří svěží vůně citrusů v kombinaci s vůní pomerančového květu. V chuti je velmi elegantní a výrazné. Díky břidlicovému podloží má úžasnou mineralitu. I v samém závěru je víno velmi svěží s dlouhým závěrem. 

Servírování a skladování

Víno skladujte v chladu a temnu. Ideálně v ležaté poloze, aby nedocházelo k vysoušení korku. Podávejte vychlazené na teplotu okolo 8°C. 

Doporučujeme podávat k mořským plodům, lehkým letním salátům, krůtímu a kuřecímu masu. Vyzkoušet můžete i kombinaci se špenátovým koláčem. Inspiraci, jak takový koláč upéct, najde na blogu Kitchenstory.cz

A jaký byl rok 2018?

V porovnání s horkým a suchým rokem 2017 byl rok 2018 výrazně deštivější. Pršelo od konce února s přestávkami až do poloviny června. Vláhy tedy byl dostatek. Deštivé jaro a mírné teploty způsobily, že spousta vinařů musela čelit problémům s plísněmi. Pro Douro je tento problém hodně netypický. V minulosti vinaři nemuseli tento problém moc řešit, protože v údolí panovalo spíš sucho. Na konci července přišlo do Doura opravdové léto. Hrozny začaly velmi dobře vyzrávat. Pomohl tomu i velmi horký a suchý srpen. Díky deštivému jaru měla vinná réva dostatek vláhy. Výsledkem byly perfektně nazrálé šťavnaté hrozny. Studené noci a horké suché dny v srpnu zapříčinily i perfektní dozrávání hroznů u odrůd, které dozrávají déle jako třeba odrůda Touriga Franca. První bílé hrozny se ve vinařství Quinta do Crasto sklidily 29. srpna. Naopak poslední hrozny přijely do vinařství z vinohradů, které mají vyšší nadmořskou výšku a bylo to 14. října. Bílá vína v ročníku 2018 mají perfektně vyváženou kyselinku. Červená vína jsou hodně koncentrovaná s velmi dobrou strukturou. Portská vína vykazují velmi dobrý potenciál pro další zrání. 

Typ suché bílé víno
Druh suché
Region Douro DOC
Odrůdy Viosinho, Rabigato, Gouveio
Aroma citrusy, pomerančový květ

Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura. 

Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua  a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice. 

Pár stručných faktů o vinařství

  • Region: Douro
  • Rok založení: 1615
  • Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
  • Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
  • Velikost vinařství: 150 ha 
  • Velikost vinic: 70 ha
  • Roční produkce lahví: 816 000

crasto

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.