Ventozela 2017 polosuché Vinho Verde

 
  • 1 z 3
 
Typ: bílé Vinho Verde
Region: Vinho Verde
Obsah alkoholu: 11,5 %

Odrůdy: 60% Loureiro, 20% Arinto, 20% Trajadura
Aroma: broskve, meruňky, angrešt

Zbytkový cukr: 6,3 g/l
Obsah kyselin: 6,4 g/l
Objem lahve: 750 ml
Dostupnost Skladem
185 Kč    
Kód produktu CW1103
Výrobce Casal de Ventozela
Kategorie Vinho Verde
 

Charakteristika vína

Cuvée Ventozela je vyrobeno ze tří typických odrůd pěstovaných na severu Portugalska. Odrůda Loureiro je typická svojí květinovou vůní. Arinto vyniká svými kyselinkami, které si udrží i v horkých oblastech. Proto ho často najdete jako součást cuvée v horkém Alenteju. Svůj domov má ale Arinto na severu Portugalska. Z odrůdy Trajadura se vyrábí vína s vyšším obsahem alkoholu. Pro Trajaduru je typické aroma broskví, meruněk, vyzrálé hrušky a aroma pomerančového květu. 

Sběr hroznů pro výrobu vína Ventozela probíhá ručně. Po 18 kg přepravkách se hrozny převezou do vinařství. Nejprve odpočívají v chladné místnosti, kde probíhá tzv. proces předfermentace. Poté putují do lisu a poté následuje proces fermentace neboli kvašení při teplotě okolo 16°C. Hotové víno je přemístěno o nerezových nádrží, kde zraje po dobu minimálně tří měsíců

Kombinací tří zajímavých odrůd vzniká víno, které má světlou citrusovou barvu. Vůně je velmi výrazná a ovocná. Nejrozpoznatelnější jsou tóny meruněk, broskví a angreštu. Po prvním přivonění víno připomíná Sauvignon. Má jemnou perlinku typickou pro Vinho Verde. I v chuti je velmi ovocné a neskutečně šťavnaté. 

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno podávejte vychlazené na teplotu 8-10°C. U každého bílého vína je důležitá dobrá příprava. Víno dejte ideálně chladit den předem, aby bylo úžasně osvěžující.  

Doporučujeme podávat k rybě pečené na másle, salátu s chobotnicí nebo krevetami, lehkým letním salátům, skvěle se bude doplňovat i s těstovinami s bazalkovým pestem. Jak připravit pesto? Mrkněte na ověřený recept na pesto (blog Foodlover.cz). 

Osvěžující letní vína

Region Vinho Verde udělat v poslední době obrovský pokrok. Vlivem evropských dotací a dalších investic vinařů se během pár desítek let dostal na výsluní. Proslavila ho hlavně typická mírně perlivá vína. Celá řada vín Casal de Ventozela má právě zmíněnou mírnou perlinku. Oproti levnějším Vinho Verde mají tato vína o něco vyšší obsah alkoholu. 

Na severu se vyrábí hlavně osvěžující letní vína. My jsme je začali brát právě pro letní sezónu. Zimy jsme se báli. Mysleli jsme si, že je naši zákazníci nebudou tolik vyhledávat. Ale už v první roce, co jsme je začali dovážet jsme zjistili, jak moc jsme se zmýlili. Vína nám v říjnu došla a zákazníci se po nich chodili stále ptát. A nám nezbylo nic jiného než přivést další várku. 

Typ jemně perlivé bílé víno
Druh suché
Region Vinho Verde
Odrůdy 100% Arinto
Aroma broskve, meruňky, angrešt

Rodinné vinařství Casal de Ventozela bylo založeno v roce 1983. Vinice jsou situovány na severu Portugalska v regionu Vinho Verde. Konkrétně v subregionu Vale do Ave ve městečku Mogege. Vinařství proslulo hlavně výrobou jednoodrůdových vín z místní odrůd. Vinice se rozprostírají v nadmořské výšce od 100 m.n.m. do 200 m.n.m.. Celkově obhospodařují kolem 27 hektarů vinic. 

Zdejší klima je výrazně ovlivněno Atlantikem. Od oceánu proudí na vinice chladnější vzduch. Díky tomu jsou vína příjemně svěží a dobře pitelná. O výrobu vín se stará relativně mladý tým, který se nebojí kombinovat experimenty s tradičními postupy. Hlavními vinaři jsou Pedro Campos a Fernando Moura. 

Poznávacím znakem vín z tohoto vinařství je svěžest, výrazné aroma a vyváženost. Svěžest a moderní vzhled lahví vás jistě zaujmou. Na lahvích jsou vyobrazené typické znaky používané na tradičních portugalských kachličkách zvaných Azulejos. 

 
ventozela
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.