Tipy od Petry

ZdarmaZdarma
tip na nákup od Petry
1 643 Kč
Skladem
  • Téma: Petra doporučuje
  • Složení: suchá vína, portské, olivový olej, sardinky, olivy, tremoco

 

  • Region: Beira Interior, Douro, Vinho Verde
  • Vinařství: Quinta do Crasto, Alves de Sousa, Casal de Ventozela, Quinta da Biaia, Cantoliva

Detailní informace

Detailní popis produktu

Obsah tematické sady

Proč jsem vybrala právě tyto produkty?

Často se mě ve vinotéce ptáte, jaké víno, olej nebo sardinky bych vám doporučila. Tak jsem pro vás sestavila novou sadu, která právě tato doporučení obsahuje. Z bílých vín jsem vybrala zajímavé vinařství, které je v naší nabídce relativně krátce. Jedná se o vinařství Quinta da Biaia. Nachází se v málo známém regionu Beira Interior. Na mapě Portugalska ho najdete pod Dourem směrem k pohoří Serra da Estrela, do kterého tento vinařský region také částečně zasahuje. Vinice tu jsou ve vyšších nadmořských výškách. Konkrétně v případě tohoto vinařství je to v nadmořské výšce okolo 750 m.n.m.. Veškeré jejich vinice se pyšní certifikací BIO. Často jsem bývala k BIO vínům skeptická, ale musím říct, že jejich vína mě ihned zaujala. Bílé víno Quinta da Biaia je vyrobené pouze z jedné odrůdy a tou je Síria. Této odrůdě se mnohem lépe daří ve vyšší nadmořské výšce v regionu Beira než v horkém Alenteju, kde se hojně pěstuje pod názvem Roupeiro. Díky vyšší nadmořské výšce si zachovává příjemné aroma citrusů, květin doplněné o jemné tóny broskví. Víno má perfektní mineralitu a je perfektně svěží. Dejte ho dobře vychladit a věřím, že vás okouzlí stejně jako mě. 

Z růžových vín jsem vybrala nový ročník Vinho Verde z vinařství Casal de Ventozela. Tohle růžové víno je snad ročník od ročníku stále lepší a lepší. U ročníku 2019 je nepatrně nižší alkohol (11,5%). Opět je víno vyrobeno z jedné odrůdy - Espadeiro a má osvěžující mírné perlení. Ve vůni snadno rozpoznáte lesní jahody, maliny a jemné květinové tóny. Víno je dobré před podáváním dobře vychladit a to na teplotu kolem 8°C. Podle ohlasů zákazníků, kteří ho už ochutnali, má nakročeno k tomu, aby se stalo nejprodávanějším vínem letošního jara, tak se necháme překvapit :-).

Vinařství Quinta do Crasto to je moje srdcovka, přestože není v naší nabídce hned od začátku. Jejich vína jsou jednoduše perfektní. Do této sady jsem vybrala jejich červené víno Crasto DOC 2017. Je vyrobené z tradičních Dourských odrůd a ročník 2017 považuji za mimořádně povedený. Ve vůni narazíte na tóny lesních plodů a květin. Víno zrálo jen z 5ti procent v dubovém sudu, takže je velmi dobře zachovaná šťavnatost a svěžest hroznů, ze kterých bylo víno vyrobeno. Má intenzivní, plnější chuť se středně výraznou tříslovinou. Zkuste kombinaci tohoto vína s nějaký šťavnatým steakem a určitě si pochutnáte. 

Do sady jsem zahrnula i portské víno. Bez něho by moje tipy rozhodně nebyly kompletní. Nijak se netajím tím, že portská vína z vinařství Alves de Sousa považuji za nejlepší v naší nabídce. Sem jsem vybrala portské Caldas Tawny reserve. Má perfektní aroma a bohatou chuť. U vín od Sousy můžete po celou dobu jejich popíjení objevovat nové a nové vůně. A v tom se právě skrývá jejich dokonalost. U reservy Tawny narazíte na tóny sušených fíků, karamelu, medu a rozmanitého koření. V samém závěru pak narazíte na jemné tóny dubového sudu. Věřím, že těch vůní si každý ve své skleničce najde ještě mnohem víc. V chuti krásně zahřeje a má opravdu dlouhou dochuť. Servírujete ho třeba místo dezertu, vždy mírně vychlazené okolo 16°C v menších sklenkách tulipánového tvaru, tak si nejlépe užijete široké spektrum vůní.

Kromě vína od loňského roku vinař Tiago Sousa produkuje také olivový olej. Nejdřív jsem si říkala, že za tu cenu ho asi brát nebudeme. Ale pak jsem ho ochutnala a s čerstvou bagetou už si ho vychutnávám pravidelně. Je hodně jemný dá se říct až trochu máslový. Pokud u olejů nemáte rádi typickou hořkou dochuť, pak je pro vás tento olej jako stvořený. V mističce se ještě rozvoní, narazíte u něj na tóny zelených jablek, mandlí, rajčatových listů a také na tóny bylinek. Olivovníky totiž obklopuje opravdu rozmanitá vegetace, které se promítne do vůně i do chuti oleje. Perfektně rozvoní určitě i každý váš salát.

Kromě vín a oleje jsem do sady dala další hodně typickou pochutinu pro Portugalsko. Je to luštěnina tremoco. Portugalci jí pojídají ve velkém k pivu i k vínu. Luštěnina je naložená ve slaném nálevu. Na první pokus mě vůbec nechutnala ale teď se přiznám, že jí pojídáme doma ve velkém :-). Návštěvy se občas tváří nedůvěřivě, ale za chvíli už se neostýchají a cpou se tremoco stejně jako my. 

Vybrala jsem i jedny olivy a to černé vypeckované. Nejčastěji si je domu beru, když mám chuť na italskou focacciu. Část oliv nakrájím na focacciu a zbytek dojíme jen tak. Pokud byste chtěli recept, podle kterého focacciu peču, pak mrkněte na můj oblíbený blog Foodlover.cz

Jako poslední jsem do sady vybrala svoje oblíbené sardinky. U těch musím říct, že bylo rozhodování těžké. Chutnají mě totiž všechny tak nějak hodně na stejně. Nicméně vykostěné sardinky v kvalitním olivovém oleji jsou vždycky dobrá volba. Jinak se nemusíte bát, že by nějak extra pálily. Já pálivá jídla nesnáším, ale tyhle sardinky jsou jen mírně pikantní, takže jsou vhodné i pro ty z vás, kteří pálivému jídlu neholdují. 

Tak a to je vše! Budu doufat, že vás moje sada zaujme a bude vám celý můj výběr chutnat :-).

Doplňkové parametry

Kategorie: Tematické sady
Typ: tichá vína, portské, sardinky, olivy, olej, tremoco
Region: Beira Interior, Douro, Vinho Verde
Počet produktů: 8
Téma: tipy od Petry

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.