Sada na grilování
Popis
obsah tematické sady
- Pinta Negra 2017 - suché bílé víno
- Pinta Negra 2016 - suché červené víno
- Mariana 2017 - suché růžové víno
- Mariana 2016 - suché červené víno
- SOL Portugal 750 ml - extra panenský olivový olej lisovaný za studena
Charakteristika sady
Chystáte grilování nebo posezení pro pár vašich přátel? Pak právě pro vás je sestavena tato sada. Součástí vašeho občerstvení může být i malá degustace portugalských vín. Ta jsou u nás často stále velkou neznámou, a proto věříme, že s takovou degustací zabodujete.
Nejprve ale dejte bílé víno spolu s růžovým dobře vychladit. Červenou Marianu nedávejte do lednice, ale uložte někam do chladu a temna. Aby při podávání měla teplotu okolo 16°C.
S čím začít a s čím skončit?
Občas i my váháme při sestavování degustací, jaké víno dát na začátek. Tady je to ale jasné. Nejprve otevřete dobře vychlazenou lahev bílého vína Pinta Negra. Je to svěží víno z pobřeží Atlantiku, proto bude ideální na začátku vaší degustace. Víno je vyrobeno z odrůd Fernao Pires a Arinto. Ve vůni najdete tóny citrusů a tropického ovoce. Ideálně k tomuto vínu můžete servírovat předkrm. Hodí se k letním salátům nebo třeba ke grilovaným krevetám. U předkrmu můžete využít olivový olej SOL. Perfektně doladí váš salát.
Jako druhé víno doporučujeme otevřít Marianu rosé. Je to osvěžující lehké růžové víno s tóny peckovitého ovoce, melounu a bezinky. Servírovat můžete s čerstvým ovocem jako je například vodní meloun. Když jsme u toho grilování, tak perfektní bude i ke grilovanému krůtímu masu. U tohoto vína narazíte na dvě typické portugalské odrůdy, kterými jsou Touriga Nacional a Aragonez.
Co by to bylo za grilování bez masa. A tak jako třetí lahev otevřete červené víno Pinta Negra. Tato lahev vás překvapí svojí šťavnatostí. Narazíte na tóny vyzrálého červeného ovoce a jemný nádech lesních plodů. Ideální víno servírujte s grilovanými švestkami ve slanině nebo třeba s jemně kořeněnými grilovanými kuřecími křídly.
Na samý závěr si nechte červené víno Mariana. Je to naše nejprodávanější víno. Oproti předchozímu červenému je plnější a mohutnější. Má výraznější tříslovinu, a proto ho servírujte ke steakům. Ve vůni najdete tóny červeného rybízu a vyzrálých višní. U steaků opět využijte olivový olej SOL a třeba čerstvý rozmarýn.
Doufáme, že vás sada v nadcházející grilovací sezóně potěší.
Přejeme dobrou chuť. (portugalsky Bom Apetite! ;-) )
Typ | suchá vína a olivový olej |
Region | Alentejo, Lisabon |
Počet lahví | 5 |
Téma | grilování |