Pět ročníků vína Vale da Raposa

 
 
Složení: červená vína
Region: Douro
Vinařství: Alves de Sousa
Téma: limitovaná sada pěti ročníků jednoho vína
Skladem pouze 2 sady.
Dostupnost Skladem
1 200 Kč    
Kód produktu 964
Značka Alves de Sousa
Kategorie Tematické sady
 

Obsah tematické sady

Limitovaná sada pěti ročníků vína Raposa

Máme pro vás zcela unikátní sadu vín z vinice Vale da Raposa. Skladem máme pouze dvě sady. Jedná se o pět různých ročníků, odrůdové složení je u čtyř ročníků totožné. Vína tvoří odrůdy Touriga Nacional, Tinta Roriz a Tinto Cao. U nejmladší lahve 2014 byla zaměněna odrůda Tinto Cao za Tinta Barroca. Každý ročník byl specifický, ale najdou se i společné vlastnosti jednotlivých ročníků. Vína z vinice Vale da Raposa byla vždy víc kořeněná s tóny pepře a dubového sudu. Jednotlivé lahve jsou nyní v různých stádiích zrání. Vy můžete díky této sadě ochutnat víno 10 let staré kořeněnější, vyzrálejší a porovnat ho třeba s nejmladším ovocnějším vínem z ročníků 2014. Jaké byly jednotlivé roky a v čem se lišily na to se teď společně mrkneme. 

Ročník 2009 

Během zimy a jara spadlo méně dešťových srážek a oproti normálu panovaly trochu vyšší teploty. V polovině května přišla vlna přízemních mrazíků  vinaři se obávali o svoji produkci. Kromě tohoto jednoho teplotního výkyvu se jednalo o příznivý rok pro vinnou révu. V srpnu přišlo výrazné horko typické pro Douro. Sklizeň tak začala nakonec o něco dříve než je běžné. Během sklizně panovala mírnější teplota. Sklízely se velmi koncentrované hrozny, které slibovaly skvělá vína. Což se následně také potvrdilo. Ročník 2009 byl podle nás lepší vůbec. Na paty mu šlape jen také nadprůměrně dobrý ročník 2011. 

Ročník 2010

Po velmi netypických ročnících (2007,2008, 2009) se do Doura v roce 2010 vrátily tradiční klimatické podmínky. Zima byla deštivější, jaro mírnější a léto bylo velmi horké. Díky deštivé zimě měla vinná réva dostatek vláhy na horké léto. Hrozny vyzrávaly pomaleji a tak bylo potřeba být trpělivý a určit, co nejlépe čas sklizně. Výsledek dostatečné trpělivost byl velmi vyvážený mošt s příjemným aroma a dostatkem kyselin. Výsledné víno mělo velmi dobré předpoklady pro zrání. Dnes by mělo být víno na svém vrcholu. 

Ročník 2011

Rok 2011 už ze začátku naznačoval velmi dobrou sklizeň. Jaro bylo o trochu víc deštivé a léto nepřineslo do Doura typické horké dny. Naopak teploty byly mírnější a hrozny dozrávaly velmi pozvolna. Díky tomu se uchovaly i příjemné kyselinky a přirozené odrůdové aroma. Až ke konci zrání přišly vysoké teploty, které lehce urychlily proces zrání. V tomto roce vniklo příjemně ovocné komplexní víno s velmi dobrým potenciálem pro další zrání. I toto víno by podle vinaře mělo být v letošním roce na svém vrcholu. 

Ročník 2012

Začátek roku 2012 byl v Douru extrémně suchý. První opravdový déšť přišel až po fázi kvetení vinné révy. To způsobilo u citlivějších odrůd problémy s úrodností. Na keřích se pak urodilo méně hroznů. Vše ale zachránil výrazně deštivější konec jara. Vinná réva tak získala dostatek vláhy na celý další cyklus zrání. Během sklizně panovaly velmi dobré podmínky a tak byla výsledná vína velmi vyvážená s příjemným ovocným nádechem

Ročník 2014

Zima byla nejdeštivější za celých 30 let. Jaro bylo také hodně deštivé ale teploty byly vyšší než je běžné. Ve fázi květu ale teplota párkrát výrazně poklesla a díky tomu se snížil výnos z keřů. Léto bylo teplotně nestabilní. Střídaly se teploty okolo 20°C a teplota převyšující 30°C. Noci ale zůstaly chladné v rozmezí od 9-13°C. Výsledná vína měla příjemnou svěžest, bohaté odrůdové aroma a skvělou vyváženost. 

Typ červená vína
Region Douro
Počet produktů 5
Téma limitovaná sada pěti ročníků jednoho vína

Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanitézajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.

V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da GaivosaQuinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.

sousa

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.