Vale d'Aldeia Brut natural DOC 2015 šumivé bílé
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Vinohrad, kde se sbírají hrozny pro toto šumivé víno je situován v okolí městečka Meda v nadmořské výšce 550 m.n.m.. Víno bylo vyrobenou klasickou metodou Champagne. Nejprve část fermentuje ve francouzských dubových sudech. Následně zraje 6 měsíců na kalech. Poté přišel na řadu proces druhotného kvašení v lahvi. Hrozny použité na výrobu tohoto šumivého vína jsou Rabigato a Viosinho.
Odrůdě Rabigato se nejvíc daří právě v oblasti Douro Superior a je považovaná za jednu z nejlepších bílých dourských odrůd. Nejčastěji se kombinuje s dalšími odrůdami a výslednému cuvée dává příjemnou svěžest a kyselinu. Vyznačuje se výraznou mineralitou a plným charakterem. Ve vůni je pro tuto odrůdu typické aroma akátu, pomerančového květu v kombinaci s jemnými rostlinnými tóny.
Naopak odrůda Viosinho nebyla v minulosti u vinařů tolik populární, a to z důvodu nízkých výnosů. Relativně nedávno však vinaři zjistili, jaký poklad ve skutečnosti tato odrůda je. Stala se poté součástí bílých portských vín a nejen těch. Dnes jí najdeme jako součást většiny suchých bílých vín produkovaných v Douru. Odrůda dává plná vína, která jsou přesto ale velmi svěží a vyvážená. Nejlépe se jí daří v horkých oblastech. Tuto podmínku oblast Douro Superior bezesporu splňuje na jedničku. Vinice Quinta Vale d´Aldeia jsou totiž umístěné v nejsušší části údolí Doura. V porovnání s odrůdou Rabigato má Viosinho výraznější ovocné aroma.
Víno má světlou citrusovou barvu. Ve vůni je příjemně ovocné, komplexní s intenzivním aroma citrusů a květin. Má vyváženou kyselinu a perfektní mineralitu. Zajímavostí je, že víno nemá téměř žádný zbytkový cukr. Jedná se o šumivé víno se zbytkovým cukrem pod 3g/l. Taková vína se označují nejčastěji "Brut Natural" nebo "zero dosage". Do těchto vín se na konci výrobního procesu nepřidává mix vína a cukru. Přidání vína a cukru na konci výrobního procesu se nazývá dosáž a právě ta u těchto extra suchých vín neproběhne. Do lahve se po odstranění sedimentu tedy nepřidá žádný cukr. Veškerý zbytkový cukr ve víně je přírodní získaný z hroznů.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze v chladu a temnu. Víno podávejte vychlazené na teplotu 7-8°C.
Doporučujeme podávat k ústřicím, mušlím, pstruhům, tresce, měkkým sýrům (brie, mascarpone). Ideální je také jako aperitif.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Šumivá vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Brut |
Typ vína: | Šumivé víno |
Region: | Douro |
Odrůdy: | Viosinho, Rabigato |
Aroma: | citrusy |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Quinta Vale d´Aldeia je poměrně nové vinařství. Bylo založeno v roce 2009 u městečka Meda ve vinařské oblasti Douro Superior. Je to podle odborníků oblast, která má velký potenciál se v budoucnu ještě dále rozvíjet. Vinařství v tuto chvíli obdělává přibližně 80 hektarů vinic v nadmořské výšce od 380 m.n.m. do 600 m.n.m.. Bílé odrůdy jsou vysazovány ve vyšší nadmořské výšce. Zde pomaleji dozrávají a získávají tak výraznější aroma a plnější chuť. Nejprodávanější značkou vína z tohoto vinařství je bezkonkurenčně víno Kasta. Z vinařství máme skladem i vyšší řady červených vín, která jsou neuvěřitelně plná a ovocná. Jako hlavní vinař zde působí José Eduardo (viz foto). S Eduardem jsme se potkali již v době, kdy pracoval pro vinařství Quinta da Sequeira. Je to mladý talentovaný vinař, a proto jsme se rozhodli dovážet i nová vína, která nyní vyrábí.