Quinta da Gaivosa LBV 2013 portské

 
 
typ: portské víno LBV
region: Douro
obsah: alkoholu: 19,5%

odrůdy: Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinto  Cao, Touriga Nacional
aroma: vyzrálé sušené švestky, třešně a hořká čokoláda
 
zbytkový cukr: 108 g /l
obsah kyselin: 4,17 g/ l
objem lahve: 750 ml
Dostupnost Skladem
585 Kč    
Kód produktu CW1123
Výrobce Alves de Sousa
Kategorie Portská vína
 

Charakteristika vína

Na vinici Quinta da Gaivosa má vinařství umístěno veškeré své vybavení na zpracování hroznů. Tato vinice je velmi strmá s hrubou břidlicovitou půdou. Vinařství zde vyrábí svá nejlepší ročníková portská vína. Toto je typ portského vína LBV. Stejně jako u ročníkového vína Vintage i zde se vybírají ty nejkoncentrovanější hrozny. Víno musí být na svém počátku velmi mohutné s velmi výraznou tříslovinou. To dává vínu potenciál pro další zrání. Hrozny se sbírají na vinohradu, jehož stáří je 25 let. Výnosy z takové vinice jsou nižší, ale o to více jsou hrozny koncentrovanější. Rozdíl oproti vínům Vintage je v délce zrání. LBV 2013 zrálo před lahvováním 4 roky ve velkokapacitních nádržích bez přístupu kyslíku. Vintage se musí lahovovat do 2 let od sklizně. I u tohoto typu portského vína se zastaví kvašení přidáním 77% vinného destilátu.

Víno se vyrábí pouze ve výjimečných letech. Ve vůni naleznete stopy vyzrálých sušených švestek, višní a hořké čokolády. Je velmi tělnaté plné, ale přesto velmi jemné. Má příjemné třísloviny. Svých charakterem se výrazně blíží vínu typu Vintage. 

Náš tip: Víno LBV je skvělou volbou pro ty, kteří touží ochutnat vyšší řady portských vín. Vína LBV jsou za přijatelnou cenu a často se u tohoto vinařství hodně blíží vínům Vintage produkovaným v jiných vinařstvích. Pokud vás víno zaujme, pak doporučujeme ochutnat v dalším kroku jejich excelentní víno Vintage 2008. Za sebe mohu říct, že jsem ještě lepší portské nikdy nepila. 

Servírování a skladování

Servírujte při teplotě 15°C. Otevřete 30 minut před podáváním. Podávejte v menší skleničce tulipánového tvaru. Rozlévané množství se pohybuje okolo 85 ml. Skladujte v chladu a temnu v ležaté poloze. Po otevření doporučujeme zkonzumovat co nejdříve. Čím déle je tento typ vína v kontaktu s kyslíkem, tím více ztrácí své aromatické i chuťové vlastnosti. Vinař udává potenciál pro zrání v lahvi 15-20 let. Nezapomeňte ale, že víno musíte dobře uskladnit. 

Doporučujeme podávat k čokoládovému brownies s lesním ovocem, pošírovaným hruškám v portském víně, čokoládovému fondantu s omáčkou z červeného ovoce, výrazným sýrům z kravského mléka.

Ročník 2013

Zima i jaro byly v Douru srážkově spíš nadprůměrné. Díky tomu si vinná réva uchovala dostatek vláhy na růstové období. Pro Douro jsou typické velké výkyvy teplot během léta. Velké rozdíly jsou i mezi teplotami ve dne a v noci. Ani v tomto roce to nebylo v Douru jiné. To vedlo k tomu, že hrozny velmi odlišně dozrávaly. Vše záviselo na odrůdě a na umístění vinohradu. Složité dozrávání některých odrůd zachránil lehký déšť, který dorazil v září. Vína vyrobená v tomto roce mají příjemnou svěžest. Jsou elegantní a mají dobrou strukturu. To jim dává potenciál pro další zrání. 

Typ portské víno
Druh LBV
Region Douro
Odrůdy Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinto  Cao, Touriga Nacional
Aroma vyzrálé sušené švestky, třešně a hořká čokoláda
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.