Quinta da Gaivosa LBV 2017 portské

585 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: portské víno LBV
  • Region: Douro
  • Obsah alkoholu: 19,5 %

 

  • Odrůdy: Touriga Franca, Tinto  Cao, Touriga Nacional
  • Aroma: vyzrálé sušené švestky, višně, hořká čokoláda

 

  • Zbytkový cukr: 112 g/l
  • Obsah kyselin: 4,3 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Na vinici Quinta da Gaivosa má vinařství umístěno veškeré své vybavení na zpracování hroznů. Tato vinice je velmi strmá s hrubou břidlicovitou půdou. Vinařství zde vyrábí svá nejlepší ročníková portská vína. Toto je typ portského vína LBV (Late bottled Vintage) tzv. pozdně nalahvované  ročníkové portské. Stejně jako u ročníkového vína Vintage i zde se vybírají ty nejkoncentrovanější hrozny. Víno musí být na svém počátku hodně mohutné s velmi výraznou tříslovinou. To dává vínu potenciál pro další zrání. Hrozny se sbírají na vinohradu, jehož stáří je 25 let. Výnosy z takové vinice jsou nižší, ale o to více jsou hrozny koncentrovanější. Rozdíl oproti vínům Vintage je v délce zrání. LBV 2017 zrálo před lahvováním 4 roky ve velkokapacitních nádržích bez přístupu kyslíku. Vintage se musí lahovovat do 2 let od sklizně. I u tohoto typu portského vína se zastaví kvašení přidáním 77% vinného destilátu.

Víno se vyrábí pouze ve výjimečných letech. Ve vůni naleznete aroma vyzrálých sušených švestek, višní, hořké čokolády doplněné o jemný nádech lékořice. Je tělnaté plné s příjemně zakulacenou tříslovinou. Víno má dlouhý harmonický závěr. Svých charakterem se výrazně blíží vínu typu Vintage. 

Náš tip: Víno LBV je skvělou volbou pro ty, kteří touží ochutnat vyšší řady portských vín. Jsou to vína za přijatelnou cenu a často se svojí kvalitou hodně blíží vínům  typu Vintage, jejichž cena je výrazně vyšší v závislosti na ročníku. Pokud vás víno zaujme, pak doporučujeme ochutnat v dalším kroku jejich excelentní víno Vintage 2008. Za sebe mohu říct, že jsem ještě lepší portské nikdy nepila. 

Servírování a skladování

Servírujte při teplotě 15°C. Podávejte v menší skleničce tulipánového tvaru. Rozlévané množství se pohybuje okolo 85 ml. Zavřené víno skladujte v chladu a temnu v ležaté poloze. Po otevření doporučujeme zkonzumovat co nejdříve. Čím déle je tento typ vína v kontaktu s kyslíkem, tím více ztrácí své aromatické i chuťové vlastnosti. Vinař udává potenciál pro zrání v lahvi 15-20 let. Nezapomeňte ale, že víno musíte dobře uskladnit. 

Doporučujeme podávat k čokoládovému brownies s lesním ovocem, pošírovaným hruškám v portském víně, čokoládovému fondantu s omáčkou z červeného ovoce, výrazným sýrům z kravského mléka.

Jaký byl ročník 2017?

Ročník 2017 se řadí mezi nejsušší roky v Douru. Dešťových srážek byla polovina oproti běžným rokům. Denní teploty byly hodně vysoké. V červnu, červenci i srpnu přišlo několik vln veder. V tomhle extrémním počasí alespoň v noci teploty klesaly a vinná réva si tam měla přes noc čas odpočinout. To pomohlo pozvolnějšímu dozrávání. Vlivem vysokých teplot začala sklizeň extrémně brzy a to už 22. srpna. Jemné mrholení na konci srpna a pokles teplot v září umožnily pozvolné dozrání hroznů. Obavy, zda horka neuspěchala dozrávání a nedošlo k předčasné zralosti se rozplynuly téměř ihned po příjezdu hroznů do vinařství. Byly totiž hodně koncentrované ale zároveň vyvážené. Výsledné víno má bohatou vůni i chuť a zároveň velmi dobrou strukturu. Tento rok se podařilo vyrobit skvělá bílá, růžová, červená a portská vína. Tenhle ročník se jistě zapíše do historie, ale ne jako ten rok s nedostatkem srážek, ale jako rok skvělých vín

Doplňkové parametry

Kategorie: Portská vína
Zbytkový cukr: Dezertní
Typ vína: Portské víno
Typ portského: LBV
Region: Douro
Odrůdy: Touriga Franca, Tinto  Cao, Touriga Nacional
Aroma: vyzrálé sušené švestky, třešně a hořká čokoláda

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanitézajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.

V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da GaivosaQuinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.

sousa