Quinta da Gaivosa 10 leté tawny portské

 
 

typ: 10 leté portské tawny
region: Douro, Portugalsko
obsah alkoholu: 19,5%

odrůdy: Tinta Roriz, Touriga Nacional, Tinto Cao
aroma: karamel, sušené ovoce, koření

zbytkový cukr: 113,8 g /l
obsah kyselin: 4,67 g/ l
objem lahve: 750 ml

Dostupnost Skladem
580 Kč    
Kód produktu CW119
Výrobce Alves de Sousa
Kategorie Portská vína
 

Charakteristika vína

Hrozny pro toto 10-leté portské víno se sbírají na vinici Quinta da Gaivosa. Stáří portských vín použitých pro výrobu tohoto vína dává v průměru 10 let. Všechna vína zrála v menších dubových sudech. Přes póry dubového sudu se k vínu dostával kyslík, díky kterému se vínu s postupem času měnila barva.

Víno má krásnou zlatavou barvu s hnědými odlesky. Ve vůni je patrné sušené ovoce, karamel, mandle, marcipán a jemné tóny dubového sudu. Je úžasně vyvážené, co se týká sladké chuti a kyselinky. Víno je mohutné, harmonické s velmi dlouhou dochutí.

Servírování a skladování

Servírujte při teplotě 15°C. Podávejte v menších skleničkách tulipánového tvaru. Skladujte v chladu, temnu a v ležaté poloze. Po otevření vydrží v ideální kondici delší dobu. Vzhledem k tomu, že zrálo v dubových sudech, mu tolik navadí přístup kyslíku. Protože se jedná o prémiové víno, doporučujeme konzumaci do dvou měsíců od otevření, aby víno neztratilo nic ze svých vlastností. Po otevření skladujte v lednicče nebo v chladu.

Doporučujeme podávat k pudinkovým dezertům, jablečným koláčům, pečeným fíkům, pomerančovým a karamelovým dezertům, lehké čokoládové pěně s lesním ovocem. Přínášíme vám jeden skvělý recept na jablonečný koláč (blog Pradobroty.cz).

Vinice Quinta da Gaivosa

Vinice Quinta da Gaivosa je strmá a terasovitá. Ve spodní části je umístěna stará a od roku 2015 už i nová budova vinařství Alves de Sousa. Veškeré hrozny zpracovávají právě v těchto budovách. Z ostatních vinic sem hrozny sváží. Vinice Quinta da Gaivosa má rozlohu 25 hektarů a průměrné stáří vinné révy na vinhoradu se pohybuje okolo 60 let. Je zde pro Douro typické břidlicovité podloží. Vinohrad se rozprostírá v nadmořské výšce od 350 m.n.m. do 500 m.n.m.. Je orientovaný na západ a díky tomu má maximální přísun slunečních paprsků. Na vinici jsou velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí. Vlivem těchto rozdílů si hrozny uchvávají příjemnou kyselinku.

Podle vinaře Tiaga je údolí Doura velmi unikátní oblast pro pěstování hroznů. Každá vinice má zcela odlišné klimatické podmínky.  Díky tomu ani sousední vinařství nevyrobí stejná vína. 

Ocenění

decanter-bronzechallenge-or

Typ portské víno
Druh 10 leté tawny
Region Douro
Odrůdy Tinta Roriz, Touriga Nacional, Tinto Cao
Aroma bkaramel, sušené ovoce, koření

Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanitézajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.

V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da GaivosaQuinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.

sousa

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.