Crasto LBV 2013 portské

 
 
Typ: portské víno
Region: Douro 
Obsah alkoholu:  20%

Odrůdy: stará vinice, větší množství odrůd
Aroma: čerstvé hrozny, koření, kakao

Zbytkový cukr:  118 g/l
Obsah kyselin:  3,6 g/l
Objem lahve: 750 ml
Dostupnost Skladem
460 Kč    
Kód produktu CW1139
Značka Quinta do Crasto
Kategorie Portská vína
 

Charakteristika vína

Hrozny pro portské víno LBV se sbírají ve středním Douru na velmi starých vinicích. Jejich stáří se pohybuje okolo 60 let. Starší vinice mají nižší výnosy, ale vína z těchto vinic jsou o to víc koncentrovaná.

Veškerá sklizeň probíhá ručně. Mechanizace se na strmé terasovité vinice nemá šanci dostat. Po přemístění do vinařství se hrozny třídí na vibračních stolech a poté se přemístí do kamenných nádrží zvaných lagares. V těchto nádržích se hrozny následně šlapou. Lidská pracovní sílu tu nebyla jako jinde nahrazena mechanizací. U portských vín trvá vinařství na tradičním zpracování. V průběhu fermentace se přidá brandy neboli 77% vinný destilát. Tím dojde k zastavení kvašení. Ve víně zůstane díky tomu vyšší zbytkový cukr a vyšší obsah alkoholu. Výsledné víno zrálo 2 roky ve velkokapacitním dubovém sudu. V takto velkém sudu se k vínu dostává minimum kyslíku. Víno si tak zachová charakter čerstvých hroznů. Před lahvováním nebylo víno filtrováno ani stabilizováno. Filtrací by se totiž narušil potenciál vína pro další zrání v lahvi. 

Víno má sytě fialovou barvu. Ve vůni je úžasně ovocné. Patrné jsou tóny lesního ovoce, koření a kakaa. I v chuti můžete tyto tóny snadno rozpoznat. Má velmi dobrou strukturu a to dává vínu potenciál pro další zlepšování v lahvi. Tříslovina je, oproti jiným portským vínům, která dovážíme, velmi jemná. Je to tím, že se hrozny šlapou. Je to nejšetrnější způsob zpracování. Šlapáním se totiž nenaruší tolik pecičky a víno pak není tolik drsné, ale naopak jemné, příjemně pitelné. 

Servírování a skladování 

Skladujte v ležaté poloze, v chladu a temnu. Víno doporučujeme servírovat mírně vychlazené. Ideálně na teplotu kolem  14-16°C. Po otevření doporučujeme v co nejkratší době konzumovat. Víno zrálo bez přístupu kyslíku a tudíž mu kyslík po otevření vadí mnohem víc než portskému typu Tawny. Díky tomu, že nebylo před lahvováním filtrováno, tak může obsahovat sediment. 

Doporučujeme podávat k  čokoládovému brownies, hořké čokoládě, čokoládovému pudinku. A pokud byste měli možnost toto víno párovat s produktem z Portugalska, pak není lepší možnost než s vínem servírovat nejznámější portugalský sýr Queijo da Serra

A jaký byl ročník 2013?

Na začátku byl rok 2013 chladný a velmi deštivý. Takové počasí trvalo až do konce května. Od června do srpna pak panovalo sucho a slunečno. Déšť se objevil výrazněji až na začátku září. V některých oblast vláha pomohla lepšímu dozrávání hroznů. Hlavní producenti portských vín v tomto roce nelahvovali portská vína jako ročníková (Vintage). Jen pár vinařství se rozhodlo pro lahvování Vintage portských vín. Kdo správně určil datum sklizně, ten mohl vyrobit mohutná, plná vína. 

Typ portské víno
Druh LBV
Region Douro
Odrůdy různé
Aroma červené ovoce, balsamico

Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura. 

Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua  a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice. 

Pár stručných faktů o vinařství

  • Region: Douro
  • Rok založení: 1615
  • Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
  • Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
  • Velikost vinařství: 150 ha 
  • Velikost vinic: 70 ha
  • Roční produkce lahví: 816 000

crasto

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.