Crasto 375 ml LBV 2011 portské

260 Kč
skladem poslední 2 kusy
  • Typ: portské víno
  • Region: Douro 
  • Obsah alkoholu: 20 %

 

  • Odrůdy: stará vinice, větší množství odrůd
  • Aroma: lesní ovoce, maliny, čokoláda

 

  • Zbytkový cukr: 115 g/l
  • Obsah kyselin: 3,83 g/l
  • Objem lahve: 375 ml

 

  • Cena za litr: 1442 Kč

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Hrozny se sbírají na terasovitých vinicích nazývaných "Socalcos". Terasy podpírají zídky z kamenů. Zdejší terén tudíž neumožňuje využití mechanizace při sběru. Sklizeň probíhá ručně. Přepravky s hrozny se musí snosit na nejbližší cestu, na kterou se dostane traktor a odveze je do vinařství. Zde se nejprve třídí a poté odstopkují. Následně putují do kamenných nádrží zvaných "lagares". V nich je pak pracovníci vinařství několikrát denně šlapou. Quinta do Crasto totiž u výroby portských vín používá tradiční způsob zpracování hroznů. Šlapání je považováno za nejšetrnější. Výsledné víno zrálo 4 roky ve velkokapacitních nádržích o objemu 9000 litrů. Před lahvování nebylo víno filtrováno, aby se nenarušil jeho potenciál pro zrání v lahvi. Lahvováno bylo v září 2015.

Víno má sytě fialovou barvu. Ve vůni jsou patrné tóny lesního ovoce, malin a hořké čokolády. V chuti jsou výrazné ovocné tóny. Víno je velmi komplexní s příjemně zakulacenou tříslovinou. Podle kritika Roberta Parkera se jedná o skvělý ročník. Podle něho je srovnatelný s excelentními víny od Crasta z roku 1994 a 1997. S tím rozdílem, že toto víno má před sebou ještě velký potenciál pro další zrání v lahvi. Je skvělé už teď, ale on doporučuje vyčkat klidně i do roku 2022. To bude teprve víno na vrcholu. 

Servírování a skladování 

Skladujte v ležaté poloze, v chladu a temnu. Víno doporučujeme servírovat mírně vychlazené. Ideálně na teplotu kolem  14-16°C. Po otevření doporučujeme v co nejkratší době konzumovat. Víno zrálo bez přístupu kyslíku a tudíž mu kyslík po otevření vadí mnohem víc než portskému typu Tawny. Díky tomu, že nebylo před lahvováním filtrováno, tak může obsahovat sediment. 

Doporučujeme podávat k  čokoládovému fondánu se zmrzlinou, sýrům z kozího mléka nebo k čokoládovému dortíku s malinovým přelivem. 

A jaký byl ročník 2011?

Odborníci prohlašují o ročníku 2011, že to byl nejlepší rok na portská vína LBV a Vintage za posledních dvacet let. Podle hlavního degustátora Institutu portských vín se jedná o excelentní, velmi silný ročník. Vína z tohoto ročníku jsou podle něho skvěle vyvážená, s velmi dobrou kyselinou a velkým potenciálem pro další zrání.O tom, že se jednalo o skvělý ročník, svědčí i fakt, že většina výrobců portských vín v tomto roce deklarovala svá ročníková vína (Vintage). Ročník 2011 se podle odborníků blíží skvělému roku 1963 a i legendárnímu ročníku 1945. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Portská vína
Zbytkový cukr: Dezertní
Typ vína: Portské víno
Typ portského: LBV
Region: Douro
Odrůdy: různé druhy
Aroma: lesní ovoce, maliny, čokoláda

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura. 

Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua  a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice. 

Pár stručných faktů o vinařství

  • Region: Douro
  • Rok založení: 1615
  • Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
  • Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
  • Velikost vinařství: 150 ha 
  • Velikost vinic: 70 ha
  • Roční produkce lahví: 816 000

crasto