Extra panenský olivový olej De Prado BIO

 
 
region: Alentejo, Portugalsko
odrůdy: Picual, Arbequina a Hojiblanca
 
max. acidita: 0,3%
typ lisování: za studena

pt_bio05_eu_agriculture  usda_organic  jas_ceres  KOSHER-Certification
od 200 Kč
Výrobce DePrado
Kategorie Olivové oleje
Zvolte variantu
Kód produktu 117/500 objem balení: 500 ml sklo (460 Kč/l) Skladem 200 Kč
   
Kód produktu 117/750 objem balení: 750 ml sklo (373 Kč/l) Skladem 280 Kč
   
 

Charakteristika oleje

BIO olivový olej pochází z pečlivě vybraných oliv pěstovaných v regionu Baixo Alentejo. Olej je listovaný za studena pouze mechanickými postupy. Lisování za studena probíhá do teploty 27°C. Olivy se sbírají v jejich optimální zralosti. Poté putují co nejrychleji do listů, aby nezačaly předčasně fermetovat. To, za jak dlouho se dostanou olivy do lisu, ovlivňuje výslednou kvalitu olivového oleje. U firmy De Prado trvá tento proces pouhé 3 hodiny.

Olej má příjemné svěží aroma s tóny zelených jablek, mandlí a banánových slupek. V chuti naleznete kombinaci oliv s tóny sušeného ovoce, lístků rajčat a jablek. V závěru je tento olej kořeněný s patrnou jemnou hořkostí typickou pro olivové oleje s větším obsahem antioxidantů. Hořká dochuť je patrná, až když se olej dostane na hořké pohárky v zadní části jazyka.

Nutriční hodnoty ve 100 g

  • Tuky: 93,3 g
  • Energetická hodnota: 840 kcal
  • Nasycené mastné kyseliny: 14 g
  • Obsahuje vitamíny K, E a přírodní antioxidanty

Skladování

Olivové oleje skladujte v dobře uzavřeném balení na suchém a temném místě. Při nízké teplotě olej poměrně rychle tuhne (pár hodin). Pokud vám olej ztuhne, umístěte ho do místnosti o běžné pokojové teplotě a zanedlouho bude opět tekutý a čirý. Doba, za kterou se olej vrátí do původní konzistence může být mnohem delší než doba, za kterou ztuhnul.

Hodí se k uzeným sýrům, uzenému masu, na saláty, do dezertů, je ideální pro milovníky raw stravy a BIO potravin.

Příběh firmy De Prado

Rodinná firma De Prado má tradici v pěstování oliv od roku 1931. Původně měli své olivové plantáže pouze v oblasti Andaluzie. Nyní firma pěstuje olivy ve Španělsku i v Portugalsku. My odebíráme pouze portugalskou část produkce. V Portugalsku sídlí v teplé oblasti Alentejo nedaleko města Beja.      

 

Region Alentejo
Acidita 0,3%
Odrůdy Picual, Arbequina a Hogiblanca

De Prado je rodinná firma působící na trhu od roku 1831. Původně měla olivovníky jen ve Španělsku v oblasti Andalusie. V roce 2000 rozšířili své pole působnosti o Portugalsko. Současná rozloha olivovníků je větší právě v Portugalsku v oblasti Alentejo. Mezi hlavní odrůdy oliv, které v Portugalsku pěstují patří Cordovil, Cobrancosa, Picual, Arbequina a Hojiblanca. Sklizeň tu probíhá od počátku října přibližně do konce prosince. V současnosti převážnou většinou produkce tvoří olivy pěstované v BIO režimu hospodaření. Část produkce pochází z olivových plantáží pěstovaných v režimu integrované produkce. Zde jsou odlišná pravidla hospodaření. Klíčovým pravidlem je šetrné využívání půdy. Olivové oleje z integrované produkce jsou jemnější, nemají tak pikantní dochuť jako BIO oleje. Zajímavostí je i výroba olivového oleje Early Harvest. Tento olej se vyrábí po první sklizni a má výraznou chuť s lehce štiplavým závěrem. Je ideální na studenou kuchyni. Výrobky De Prado vás jistě zaujmou na první pohled svým vzhledem a my doufáme, že vás ohromí i svojí chutí.

de-prado

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.