Vale da Raposa Reserva DOC 2015 suché červené

 
  • 1 z 2
 
Typ: suché červené víno
Region: Douro
Obsah alkoholu: 14 %

Odrůdy: Touriga Nacional, Tinto Cao, Tinta Roriz, Touriga Franca
Aroma: černý rybíz, fialky, hořká čokoláda

Zbytkový cukr: <0,6 g/l
Obsah kyselin: 4,25 g/l
Objem lahve: 750 ml
Dostupnost Skladem
276 Kč    
Kód produktu CW1125
Značka Alves de Sousa
Kategorie Červená vína
 

Charakteristika vína

Zima v roce 2015 byla chladná a suchá. Poté následovalo tradičně suché léto. V srpnu ale teploty klesly pod průměr. Díky tomu hrozny dozrávaly mnohem pozvolněji než se původně očekávalo. Tyto podmínky měli za následek sběr extrémně zdravých hroznů. To se projevilo, jak v kvalitě výsledného vína, tak v kvantitě sklizených hroznů. Vína z tohoto ročníku mají velmi dobrou strukturu a jsou skvěle vyvážená. Rok 2015 byl velmi suchý rok. Srovnatelný snad jen s rokem 2005. Sklizeň začala dřív. Takto brzo se naposledy sklízelo v roce 1995. Rok 2015 je v novodobé historii vinařství Alves de Sousa považován za dosud nejlepší.  

Sklizeň začala 20. září. Probíhala ručně. Hrozny pro výrobu vína Reserva se sbírají na 20 let starém vinohradu. Kvašení neboli fermentace probíhala po dobu 6 dnů. Při kvašení se kontroluje vždy teplota. Výsledné víno zrálo 12 měsíce ve francouzských dubových sudech, které jsou 3 roky staré. 

Víno má sytou rubínovou barvu. Ve vůni snadno rozpoznáte tóny černého rybízu a fialek. Zajímavé jsou tóny borovice a tmavé čokolády. Víno je velmi jemné, elegantní, ale přesto velmi komplexní. V chuti můžete najít tóny vyzrálých švestek a jemný nádech čerstvě namleté kávy.

Servírování a skladování

Servírujte při teplotě 17°C. Doporučujeme otevřít 20-30 minut před podáváním. Skladujte v chladu a temnu v ležaté poloze. Potenciál zrání uvádí vinař 7-8 let.

Doporučujeme podávat k restovanému drůbežímu masu, hovězímu masu, různým typům sýrů jako je například brie.

Příběh vína

Název vína je stejný jako název vinice, na které se hrozny pěstují. V překladu to znamená "liščí údolí". Vinici o rozloze 18 hektarů koupilo vinařství v 80. letech. První úspěchy začala vína z této vinice sklízet v roce 1992. Například Oz Clarke, jeden z nejznámějších vinnařských žurnalistů v Anglii, zařadil víno z této vinice na seznam "30 Best Buys" ve světě. Seznam zohledňuje poměr ceny a kvality.

Ocenění

  • Titul "Portugalský vinař roku 1999 a 2006"
  • Zlatá medaile na Berliner Wein Trophy
  • Dvě bronzové medaile na International Wine Challenge
  • Robert Parker - “Portugal’s top table wine values” list
Typ červené víno
Druh suché
Region Douro
Odrůdy Touriga Nacional a Tinto Cao
Aroma červený rybíz, hořká čokoláda, koření

Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanitézajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.

V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da GaivosaQuinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.

sousa

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.