Vale da Raposa DOC 2014 suché červené

 
 
Typ: suché červené víno
Region: Douro
Obsah alkoholu: 14 %

Odrůdy: Tinta Roriz, Touriga Nacional a Tinta Barroca
Aroma: borůvky, ostružiny, hořká čokoláda, pepř

Zbytkový cukr: 0,6 g/l
Obsah kyselin: 4,9 g/l
Objem lahve: 750 ml
Dostupnost Skladem
200 Kč    
Kód produktu CW1000
Značka Alves de Sousa
Kategorie Červená vína
 

Charakteristika vína

Hrozny se ručně sbírají na více než 20 let starém vinohradu. Pro vinici je typický hornatý terén a břidlice. Vinici chrání pohoří Serra do Marrao. Po ručním sběru hroznů následuje jejich odstopkování a lisování. Víno fermentuje 8 dní, po celou dobu je kontrolována teplota. Macerace probíhá 3 dny. Poté se 30% vína umístí do francouzských dubových sudů čtyři roky starých. Zde víno zraje minimálně tři měsíce. Zbylých 70% zraje v betonových nádržích. Vína se následně opět smísí.

Víno má rubínovou barvu. Má výrazné aroma borůvek, ostružin a černého rybízu. Patrný je i jemný nádech fialek, hořké čokolády a lehce pikantní tóny pepře. V chuti je velmi jemné s výrazným ovocným vjemem. Má velmi příjemnou strukturu a středně dlouhý závěr.

Servírování a skladování

Skladujte v chladu a temnu v ležaté poloze. Podávejte při teplotě 16-17°C. Doporučujeme otevřít asi 20 minut před podáváním. Potenciál pro zrání uvádí vinař 6-8 let.

Doporučujeme podávat ke grilovaným švestkám ve slanině, lehce pikantním steakům a ke zvěřině.

Příběh vína

Název vína je současně pojmenování vinice, na které se hrozny pro toto víno sklízejí. Vale da Raposa v překladu znamená liščí údolí. Vinařství Alves de Sousa v roce 2015 dostavělo novou budovu pro zpracování hroznů na vinici Quinta da Gaivosa. Jak vypadá tato budova shora a jak je údolí Doura členité, si můžete prohlédnout na videu.

Ocenění

Vinařství Alve de Sousa získalo titul "Vinař roku v Portugalsku v letech 1999 a 2006"

Typ červené víno
Druh suché
Region Douro
Odrůdy Tinta Roriz, Touriga Nacional a Tinta Barroca
Aroma borůvky, fialky, hořká čokoláda, pepř

Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanitézajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.

V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da GaivosaQuinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.

sousa

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.