Risco reserva DOC 2018 suché červené

230 Kč
Skladem
  • Typ: suché červené víno
  • Region: Setúbal
  • Obsah alkoholu: 14,5 %

 

  • Odrůdy: Castelao, Alicante Bouschet
  • Aroma: vyzrálé červené ovoce, kouřové tóny

 

  • Zbytkový cukr: 3,6 g/l
  • Obsah kyselin: 5,2 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

António Saramago je legendou na poloostrově Setúbal, v oboru totiž pracuje už přes 50 let. Svoje vlastní vinařství však založil relativně nedávno, a to v roce 2002. V minulosti jsme vám už představili dva specialisty na konkrétní odrůdy - Anselmo Medes, je mistrem odrůdy Alvarinho a Luís Pato zase mistrem odrůdy Baga. Nyní se nám podařilo najít i mistra odrůdy Castelao, kterým je právě António Saramago. Odrůda Castelao je obsažená i v tomto cuvée. Nejčastěji se pěstuje právě na písčitých půdách poloostrova Setúbal, kde má také nejlepší výsledky. Dává vína s výraznější tříslovinou. Nejčastěji ve víně s touto odrůdou narazíte na tóny červeného rybízu, švestek a hořké čokolády. Druhá odrůda použitá na výrobu tohoto vína je Alicante Bouschet. Tu ocení hlavně milovníci výrazných plnějších vín. Má podobnou charakteristiku jako Shiraz nebo Cabernet Sauvignon. Svůj původ má ve Francii. Dává vína příjemně ovocná, tělnatá s výraznější tříslovinou. 

Víno má tmavou rubínovou barvu s fialovými odlesky. Ve vůni narazíte na tóny vyzrálého červeného ovoce v kombinaci s jemnými kouřovými tóny. V porovnání se základním vínem Risco je jemnější a má vyváženější kyselinu. Celkově se jedná o elegantnější snadno pitelné víno. V samém závěru narazíte na jemné tóny dubového sudu, získané šesti měsíci zrání ve francouzských dubových sudech.  

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno servírujte při teplotě 17°C. Doporučujeme otevřít minimálně 10 minut před podáváním. Podle vinaře je ideální doba pro konzumaci tohoto vína do sedmi let od nalahvování. 

Doporučujeme podávat k rybám pečeným v troubě nebo na grilu, hovězímu a vepřovému masu, grilovanému hermelínu nebo k sýrům typu Brie. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Setúbal
Odrůdy: Castelao, Alicante Bouschet
Aroma: červené ovoce, kouřové tóny

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

António Saramago je vinař, který má v Portugalsku nejvíc zkušeností s produkcí vín. Ve vinařském světě se totiž pohybuje neuvěřitelných 56 let. Převážnou část své kariéry pracoval ve vinařství José Mária da Fonseca na poloostrově Setúbal. Zde také potkal dvě velké vinařské osobnosti té doby - Manuela Vieru a Antónia Soares Franca. Od nich získával cenné zkušenosti do svých začátků. Nejprve však začínal v laboratoři, kde získával postupně základní poznatky o jednotlivých vínech a odrůdách. Z laboratoře se ale velmi rychle propracoval do týmu enologů ve vinařství José Mária da Fonseca. Následně dostal příležitost studovat vinařství ve Francii, konkrétně v Bordeaux. Po studiích se vrátil opět na Setúbal do vinařství Fonseca, kde pracoval 42 let. 

Po odchodu z vinařství José Mária da Fonseca pracoval jako konzultant v různých firmách na Setúbalu a v Alenteju. Nejvíc se zviditelnil jako konzultant ve vinařství Tapada de Coelheiros. Zasadil se o vysázení nových odrůd v Alenteju. Díky němu se stala odrůda Alicante Bouschet součástí zdejší krajiny. Dál tu vysázeli také Cabernet Sauvignon a Chardonnay. Jednalo se o velmi progresivní a hodně sledovaný projekt, který byl ve výsledku velmi úspěšný. Díky tomuto projektu se Antóniovi otevřeli další pracovní možnosti.

V roce 2002 se ale rozhodl realizovat svůj vlastní projekt. Začal na Setúbalu vyrábět svoje vlastní vína pod značkou António Saramago. Snaží se produkovat kvalitní vína za přijatelné ceny. V tuto chvíli nevlastní žádné vinice. Veškeré hrozny si vybírá od místních menších pěstitelů. Hrozny zpracovává v pronajatých prostorách vinařství Quinta de Catralvos. Své vlastní prostory využívá k následnému zrání vín. Specializuje se hlavně na zdejší typickou odrůdu Castelao. V Portugalsku je považovaný za největšího odborníka přes tuto odrůdu. Což není divu, protože studiu této odrůdy zasvětil celý svůj profesní život. 

saramago upr