Petit Verdot 2012 suché červené

297 Kč
Skladem posledních 6 ks
  • Typ: suché červené víno
  • Region: Lisabon
  • Obsah alkoholu: 14 %

 

  • Odrůdy: 100% Petit Verdot
  • Aroma: lesní plody, višně, třešně

 

  • Zbytkový cukr: 1,2 g/l
  • Obsah kyselin: 5,2 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Vinařství Adega Mae se nachází 40 km od Lisabonu směrem na sever. Zdejší vinice jsou mírně svažité. Červené odrůdy jsou vysázeny více ve vnitrozemí kvůli lepšímu a pozvolnějšímu dozrávání hroznů. Petit Verdot je odrůda, která je tradičně součástí vín z Bordeaux. V Portugalsku se pěstuje velmi vzácně. Sklizeň probíhá ručně. Hrozny nejprve procházejí procesem tzv. před fermentace a macerace po dobu dvou dnů. Poté následuje fermentace, která probíhá 15 dnů. V tomto období se po celou dobu kontroluje teplota. Po fermentaci je víno v klidovém režimu ještě 10 dní. Následně je přemístěno do nových francouzských dubových sudů, kde zraje po dobu 10 měsíců. Produkce tohoto vína čitá 7000 lahví. 

Víno má sytě fialovou barvu. Na první dojem je nádherně ovocné. Ve vůni jsou dobře rozpoznatelné lesní plody, višně a třešně. Patrný je i jemný nádech koření. Po ochutnání je velmi elegatní a vyvážené. Má intenzivní dlouhý závěr. 

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno podávejte při teplotě 16°C. Před podáváním nechte víno 20 minut nadechnout.

Doporučujeme podávat k hovězím steakům, kachně s červeným zelím, skvěle se hodí i k barbecue omáčce a masu pečenému v troubě. Kombinoval lze i se sýry typu parmazán a cheddar.

Odrůda Petit Verdot

Odrůda Petit Verdot je velmi ceněnou odrůdou pro cuvée, jelikož má výrazně temnou barvu, vysoký obsah tříslovinpříjemné květinové aroma. V regionech, kde je velké množství slunečných dní v roce, lze z této odrůdy vyrábět i skvělá jednoodrůdová vína. Takovým regionem je i Lisabon, kde se pro výrobu jednoodrůdového vína rozhodlo právě vinařství Adega Mae. Nejvíce je tato odrůda zastoupena v USA, Francii a ve Španělsku. V Portugalsku jde spíš o raritu, přestože jsou tu pro ni příznivé podmínky. Portugalci totiž dávají často přednost domorodým odrůdám. V teplých oblastech je ve víně výrazné aroma borůvkového džemu a borůvek. V chladnějších regionech je patrné aroma černých třešní a sušených bylinek.

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Lisabon
Odrůdy: 100% Petit Verdot
Aroma: lesní plody, višně, třešně, tóny koření

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Adega Mae je velmi moderní vinařství, jehož první sklizeň hroznů proběhla v roce 2010. My jsme toto vinařství do naší nabídky zařadili na jaře 2016. Zaujala nás předvším základní řada vín s velmi dobrým poměrem ceny a kvality a také velmi široká nabídka jednoodrůdových vín, která nejsou pro Portugalsko tolik typická. Na vinařství Adega Mae byste narazili po necelé hodině jízdy autem z Lisabonu směrem na sever, poblíž města Torres Verdas. Zdejší vinice jsou pod výrazným vlivem Atlantského oceánu. Mísí se tu vliv Atlantiku, kontinentálního a středomořského klimatu. Specifické podmínky dávají prostor pro vznik velmi zajímavých vín. Na produkci ve vinařství dohlíží známý vinař Anselmo Mendes. Spolu s Anselmem tvoří tým mladý nadějný vinař Diogo Lopes.

Pokud vás vinařství zaujalo, můžete se o něm dozvědět víc v článku na našem blogu.

adega-mae