Merlot 2014 suché červené

 
  • 1 z 2
 
Typ: suché červené víno
Region: Lisabon
Obsah alkoholu: 13,5 %

Odrůdy: 100% Merlot
Aroma: zemité, červené ovoce

Zbytkový cukr:  0,9 g/l
Obsah kyselin:  5,06 g/l
Objem lahve: 750 ml
Dostupnost Skladem
297 Kč    
Kód produktu CW1119
Výrobce Adega Mãe
Kategorie Červená vína
 

Charakteristika vína

Vinařství Adega Mae se rozprostírá 40 km na sever od Lisabonu. Na vinicích je převážně vápencová půda a jsou silně ovlivňovány blízkostí Atlantského oceánu. Zárukou kvality je u těchto vín proslulý vinař Anselmo Mendes, který dohlíží spolu s Diogem Lopesem na produkci vín ve vinařství. Sběr probíhá ručně. V 18 kg přepravkách se hrozny převezou do vinařství. Macerace hroznů probíhá dva dny. Při maceraci se do moštu uvolňují látky obsažené ve slupkách. Poté následuje fermentace, která trvá 15 dní. Při tomto procesu je kontrolována teplota moštu. Po 15 dnech se nechá víno v klidu ještě 10 dní. Poté se teprve přemístí do nových francouzských dubových sudů, kde zraje 11 měsíců

Víno má světlejší rubínovou barvu. Vůně je spíš zemitá. Jde v ní najít tóny zeleniny, což je často typické právě pro tuto odrůdu. Ve víně se také snoubí tóny pepře a červeného rybízu. Výrazné jsou i tóny švestek. Po ochutnání je víno jemné s výraznější kyselinkou. Tříslovinu má zakulacenou. Díky tomu je víno velmi elegantní.  V závěru má jemný kouřový nádech získaný zráním v dubových sudech. Dalo by se říct, že se jedná o klasický Merlot ze středně teplé oblasti. 

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze a v temnu při teplotě 16°C. Podávejte při stejné teplotě. Otevřete 30 minut před podáváním, aby se víno stihlo rozvonět. Podávejte ve sklenicích s větším objemem.

Doporučujeme podávat ke kuřecímu nebo krůtímu masu. Dobrá je i kombinace s lehce pikantním vepřovým masem. Maso by nemělo být příliš kořeněné. 

Odrůda Merlot

Merlot je odrůda nejvíce zastoupená ve Francii. V Itálii je na pátém místě. Mezi ovocné aroma typické pro Merlot patří černé višně, maliny a švestky. Z dalších vůní je typická vanilka, hřebíček, tabák, grafit nebo čedar. Nejčastěji Merlot charakterizuje vůně červeného ovoce, málo výrazná tříslovina a jemný závěr. Aroma i charakteristika se mění v závislosti na regionu, z kterého víno pochází. Za chladnější regiony jsou  považovány Francie, Itálie nebo Chile. Tady jsou aromatické tóny víc zemité a ve víně je i výraznější tříslovina. Naopak mezi teplé regiony patří Austrálie, Argentina nebo Kalifornie. Merlot z teplejších regionů je víc ovocný a má jemnější tříslovina. Velká část výrobců nechává Merlot zrát v dubových sudech i více než 24 měsíců, aby víno získalo lepší strukturu.

Portugalský Merlot, který vám představujeme, by se řadil charakteristikou spíš mezi chladnější regiony. 

Typ červené víno
Druh suché
Region Lisabon
Odrůdy 100% Merlot
Aroma

Adega Mae je velmi moderní vinařství, jehož první sklizeň hroznů proběhla v roce 2010. My jsme toto vinařství do naší nabídky zařadili na jaře 2016. Zaujala nás předvším základní řada vín s velmi dobrým poměrem ceny a kvality a také velmi široká nabídka jednoodrůdových vín, která nejsou pro Portugalsko tolik typická. Na vinařství Adega Mae byste narazili po necelé hodině jízdy autem z Lisabonu směrem na sever, poblíž města Torres Verdas. Zdejší vinice jsou pod výrazným vlivem Atlantského oceánu. Mísí se tu vliv Atlantiku, kontinentálního a středomořského klimatu. Specifické podmínky dávají prostor pro vznik velmi zajímavých vín. Na produkci ve vinařství dohlíží známý vinař Anselmo Mendes. Spolu s Anselmem tvoří tým mladý nadějný vinař Diogo Lopes.

Pokud vás vinařství zaujalo, můžete se o něm dozvědět víc v článku na našem blogu.

adega-mae

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.