JMF Ripanço 2014 polosuché červené

 
 
Typ: polosuché červené víno
Region: Reguengos, Alentejo
Obsah alkoholu: 14,5%

Odrůdy: Syrah (53%), Aragonez (37%), Alicante Bouschet (10%)
Aroma: datle, švestky, vanilka, fialky

Zbytkový cukr: 10 g/l
Obsah kyselin: 5,4 g/l
Objem lahve: 750 ml
Dostupnost Skladem
186 Kč    
Kód produktu CW1071
Značka José Mária da Fonseca
Kategorie Červená vína
 

Charakteristika vína

Vinařství José Mária da Fonseca proslavila produkce dolihovaného Moscatelu z poloostrova Setúbal. Víno Ripanco se vyrábí v regionu Alentejo, konkrétně ve vesničce Reguengos de Monsaraz. (pozn. Monsaraz je nádherný hradní areál, umístěný pár kilometrů od vesnice). Při výrobě tohoto vína se kombinuje tradice s moderními technologiemi. Vinařství má ve sklepech stálou teplotu, kamenné nádrže na šlapání hroznů a 114 hliněných amfor určených k fermentaci vín. Zároveň je zde i 44 nerezových nádrží. Víno se vyrábí kombinací rozdílných technik. Zrálo 6 měsíců ve francouzských a amerických dubových sudech.

Víno má temně rubínovou barvu. Má výrazné aroma datlů, švestek, ostružin, borůvek a višní. Ovocné aroma příjemně doplňují fialky, vanilka, pepř a jemné tóny dubového sudu. V chuti je velmi ovocné a bohaté. Má středně výraznou tříslovinu a středně dlouhý závěr.

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Když bude toto víno příliš teplé, bude z něho výrazněji vystupovat alkohol. Doporučujeme podávat lehce vychlazené. Víno se ve skleničce postupně zahřeje na správnou teplotu. Potenciál zrání je 5 let od lahvování (lahvováno červen 2015).

Doporučujeme podávat k hovězím steakům, jehněčímu, uzenému masu, sýrům jako je cheddar.

Název vína 

Ripanco je starověká technika pro výrobu vín, která má svůj původ v době římské. Co tato technika obnáší, je vidět na videu.

Typ červené víno
Druh polosuché
Region Alentejo
Odrůdy Syrah (53%), Aragonez (37%), Alicante Bouschet (10%)
Aroma datle, švestky, vanilka, fialky

Vinařství José Mária da Fonsecatradici již od roku 1834. Díky tomu se jedná o vinařství s nejdelší historií v naší nabídce. Od samého počátku je firma ve vlastnictví rodiny Soares Franco. V současnosti se o vinařství stará již sedmá generace. Sídlo vinařství se nachází na poloostrově Setúbal. Tento poloostrov se nachází asi 40 minut od Lisabonu směrem na jih. Na zdejších písčitých půdách se výborně daří odrůdě Moscatel, ze které vyrábí vynikající dolihované dezertní víno. Díky přidanému armagnacu se pohybuje obsah alkoholu okolo 17%. Víno má výrazné rozinkové aroma a uvádí se na trh až po delším zrání v subových sudech. I základní varianta vína Moscatel zraje v sudech po dobu pěti let. 

Vinařství má velmi široké portfolium značek vín. My jsme se rozhodli z vinařství odebírat pouze dolihovaný Moscatel. Toto víno má dlouholetou tradici na poloostrově Setúbal. A my jsme přesvědčeni o tom, že vinařství José Mária da Foseca produkuje již desítky let jeden z nejlepších Moscatelů na poloostrově. Tak neváhejte a přesvědčte se také. 

jmf

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.