Biaia 2019 suché červené

245 Kč
Skladem
  • Typ: suché červené víno
  • Region: Beira Interior
  • Obsah alkoholu: 13,5 %

 

  • Odrůdy: 60 % Touriga Nacional, 20 % Touriga Franca, 20 % Tinta Roriz
  • Aroma: červené ovoce, pryskyřice, borovice

 

  • Zbytkový cukr:  3 g/l
  • Obsah kyselin: 6,15 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

 

  • pt_bio05_eu_agriculture   trademark-logo

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Quinta da Biaia je rodinné vinařství, které najdete ve městě Castelo Rodrigo v regionu Beirra Interior. Je to nejvíc hornatý vinařský region v Portugalsku. Pěstování vinné révy je tu opravdová výzva. Réva tu má velmi krátké růstové období, ale často velmi horké. Region je známý hlavně díky tomu, že vinaři tu často používají přírodní kvasinky a věnují se organické produkci. V současnosti se jejich vinice rozprostírají na 29 hektarech půdy. Vinohrady jsou vysázeny v nadmořské výšce okolo 750 m.n.m. uprostřed Iberské náhorní plošiny. Vinice chrání pohoří Marofa, Castelo Rodrígo a nejznámější Serra da Estrela. Výrobu vína má ve vinařství pod palcem talentovaný enolog Luís Leocádio. Všechny jejich vinice jsou nyní certifikované pro výrobu vín v režimu organické produkce a toto je navíc vhodné také pro vegany

Hrozny na výrobu vína Biaia se sklízí na třech vinohradech - Alvadeira (jílovitá půda), Souto (žula a břidlice) a Lameiras (žula a křemen). Vinohrady jsou "orámovány" řekami Douro, Coa a Águeda. Řeky spolu s podložím vytváří unikátní terroir, což umožňuje vznik vín s velmi zajímavým profilem. Veškerá sklizeň probíhá ručně. Poté co se hrozny přinesou do vinařství, se třídí. Následně se odstopkují a jemně podrtí. Fermentace jednotlivých odrůd probíhá zvlášť v nerezových nádržích. Polovina výsledného cuvée zraje 8 měsíců ve francouzských dubových sudech. Nakonec se smísí víno zrající v nerezu spolu s tím, co zrálo v sudech. Díky tomu, že zraje jen částečně v sudech, si víno zachovává velmi příjemnou ovocitost a svěžest.

Má sytou rubínovou barvu. Ve vůně je velmi bohaté aroma červeného ovoce. Patrné jsou například tóny vyzrálých višní. Z dalších vůní můžete rozpoznat aroma pryskyřice a borovice. V chuti je hodně Šťavnaté, tříslovina je zakulacená. Patrná je i svěžest získaná právě dík vysoké nadmořské výšce. Tohle víno podle mě rozhodně zaujme velmi široké publikum. Proto pokud hledáte dárek, a nevíte jaký typ vína dotyčný pije, tak s tímto vínem zřejmě chybu neuděláte. Je to podobné jako s Marianou, chutná širokému publiku, a tudíž je skvělým dárkem.

 

Servírování a skladování

Víno skladujte v chladu a temnu. Ideálně v ležaté poloze, aby nedocházelo k vysoušení korku. Podávejte při teplotě okolo 16°C. 

Doporučujeme podávat ke hovězímu masu, boloňským špagetám a lasagním, kachnímu masu, paštikám nebo třeba ke králíkovi. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Beira Interior
Odrůdy: 60 % Touriga Nacional, 20 % Touriga Franca, 20 % Tinta Roriz
Aroma: červené ovoce, pryskyřice, borovice

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Quinta da Biaia je rodinné vinařství, které vyrábí svoje vína v regionu Beira Interior. Zdejší vinice patří k nejvýše položeným v Portugalsku. Nachází se totiž v nadmořské výšce od 400 m.n.m. až do 800 m.n.m.. Quinta da Biaia má své sídlo ve městě Castelo Rodrigo a jejich vinice jsou v nadmořské výšce okolo 750 m.n.m.. Hrozny pěstují na necelých třiceti hektarech s ohledem na životní prostředí. Je to zatím první vinařství v naší nabídce, které pěstuje všechny hrozny v systému organické produkce. Mladý,talentovaný vinař Luis Leocadio si totiž plně uvědomuje význam biodivesity na svých vinicích.

V minulosti prodávali svá vína do vinařství Quinta do Cardo, ale nedávno se rozhodli, že budou vyrábět vína pod svojí vlastní značkou, a tak vzniklo vinařství Quinta da Biaia. V současnosti obhospodařují 3 vinice o celkové rozloze 29 hektarů. První je vinice Alvandeira (10,5 ha) je už 30 let stará. Druhá vinice Lameiras (8 ha) byla vysázená 8 let zpátky. A poslední nejmenší vinice Castro Solla (4 ha) byla vysázená teprve v loňském roce. 

Charakter vín výrazně ovlivňuje vysoká nadmořská výška. Způsobuje totiž velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí. Chladné noci napomáhají pozvolnému dozrávání hroznů, které si díky ochlazení udrží svojí svěžest a mineralitu. Naopak horké dny zvyšují koncentraci vůní a chuti. Díky nadmořské výšce jsou hrozny blíž ke slunci a jejich barva je tak výraznější a výsledný obsah alkoholu je vyvážený. Zdejší "terroir" dává svěží, živá vína, která se vyznačují svojí intenzitou, vyváženým aroma a elegancí. 

leocádio upr.