António Saramago 2017 suché červené

270 Kč
Skladem
  • Typ: suché červené víno
  • Region: Setúbal
  • Obsah alkoholu: 14,1 %

 

  • Odrůdy: Castelao, Alicante Bouschet
  • Aroma: lesní ovoce, švestky, smetanové tóny, bylinky

 

  • Zbytkový cukr: 0,9 g/l
  • Obsah kyselin: 5,4 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Vinař António Saramago oslavil letos na jaře 71 let (2019). V současnosti v Portugalsku nenajdete vinaře, který by pracoval v oboru déle než právě António. Jeho zkušenosti jsou neuvěřitelné, ve světě vín se pohybuje už přes 50 let. Svojí vlastní firmu však založil až v roce 2002. Pracoval v různých regionech, ale nakonec se vrátil do svého rodného kraje - na poloostrov Setúbal do městečka Azeitao. Zdejší písčité půdy jsou ideálním podložím pro odrůdu Castelao. Je to jeho oblíbená odrůda, které zasvětil celý život. I díky tomu je považován za největšího odborníka právě na tuto odrůdu. On sám nevlastní žádné vinohrady. Hrozny na svá vína si sám vybírá a dále je zpracovává v zapůjčených prostorách ve vinařství Quinta de Catralvos. Jeho celková roční produkce se pohybuje okolo 200 tis. lahví. 

Konkrétně toto víno fermentovalo v nerezových nádržích při teplotě okolo 28°C. Má sytou rubínovou barvu. Ve vůni narazíte na tóny lesního ovoce, smetany a také bylinek. Je krásně zakulacené a příjemně pitelné. Díky ovocným tónům mě v chuti připadalo příjemně nasládlé. Nenechte se ale zmást zbytkový cukr je pouze 0,9 g/l. V chuti narazíte také na vyzrálé černé třešně a švestky. Víno má jemnější ale stále velmi dobře patrnou tříslovinu. Má velmi vyváženou kyselinu a příjemnou svěžest. 

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno servírujte při teplotě 16°C. Doporučujeme otevřít minimálně 10 minut před podáváním. Vinař udává potenciál zrání u tohoto vína 8 let. 

Doporučujeme podávat k hovězímu a vepřovému masu, grilované rybě, měkkým i vyzrálým sýrům. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Setúbal
Odrůdy: Castelao, Alicante Bouschet
Aroma: lesní ovoce, smetana, bylinky

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

António Saramago je vinař, který má v Portugalsku nejvíc zkušeností s produkcí vín. Ve vinařském světě se totiž pohybuje neuvěřitelných 56 let. Převážnou část své kariéry pracoval ve vinařství José Mária da Fonseca na poloostrově Setúbal. Zde také potkal dvě velké vinařské osobnosti té doby - Manuela Vieru a Antónia Soares Franca. Od nich získával cenné zkušenosti do svých začátků. Nejprve však začínal v laboratoři, kde získával postupně základní poznatky o jednotlivých vínech a odrůdách. Z laboratoře se ale velmi rychle propracoval do týmu enologů ve vinařství José Mária da Fonseca. Následně dostal příležitost studovat vinařství ve Francii, konkrétně v Bordeaux. Po studiích se vrátil opět na Setúbal do vinařství Fonseca, kde pracoval 42 let. 

Po odchodu z vinařství José Mária da Fonseca pracoval jako konzultant v různých firmách na Setúbalu a v Alenteju. Nejvíc se zviditelnil jako konzultant ve vinařství Tapada de Coelheiros. Zasadil se o vysázení nových odrůd v Alenteju. Díky němu se stala odrůda Alicante Bouschet součástí zdejší krajiny. Dál tu vysázeli také Cabernet Sauvignon a Chardonnay. Jednalo se o velmi progresivní a hodně sledovaný projekt, který byl ve výsledku velmi úspěšný. Díky tomuto projektu se Antóniovi otevřeli další pracovní možnosti.

V roce 2002 se ale rozhodl realizovat svůj vlastní projekt. Začal na Setúbalu vyrábět svoje vlastní vína pod značkou António Saramago. Snaží se produkovat kvalitní vína za přijatelné ceny. V tuto chvíli nevlastní žádné vinice. Veškeré hrozny si vybírá od místních menších pěstitelů. Hrozny zpracovává v pronajatých prostorách vinařství Quinta de Catralvos. Své vlastní prostory využívá k následnému zrání vín. Specializuje se hlavně na zdejší typickou odrůdu Castelao. V Portugalsku je považovaný za největšího odborníka přes tuto odrůdu. Což není divu, protože studiu této odrůdy zasvětil celý svůj profesní život. 

saramago upr