Sauvignon Blanc 2014 suché bílé

 
 
Typ: suché bílé víno
Region: Lisabon
Obsah alkoholu: 13 %

Odrůdy: 100% Sauvignon Blanc
Aroma: chřest, rajčatové listy, ovocné tóny

Zbytkový cukr: pod klasifikačním limitem
Obsah kyselin: 6,0 g/l
Objem lahve: 750 ml
Dostupnost Skladem
297 Kč    
Kód produktu CW1003
Výrobce Adega Mãe
Kategorie Bílá vína
 

Charakteristika vína

Vinařství se nachazí 40 km od Lisabonu ve městečku Torres Vedras. Zdejší vinice ovliňuje ze západu Atlantský oceán, z východu působí na vinice kontinentální klima a z jihu se lehce projevuje blízkost Středozemního moře. Nejsilnější vliv má však Atlantský oceán. Díky tomu se tu úspěšně pěstují hrozny pro výrobu svěžích, lehce minerálních bílých vín. Převažuje tu vápencová půda. Hrozny jsou po sběru ihned odstopkovány a lisovány. Macerují se slupkami po dobu šesti hodin. Následná fermentace probíhá v nerezových nádržích při teplotě kolem 15-16°C po dobu 15 dnů. Víno dále  zraje 6 měsíců na kalech. Během této doby se několikrát promíchává. Tomuto procesu školení vína se říká batonáž (z franc. bâtonnage). Produkce 7000 lahví.

Víno má světlou citrusovou barvu. Zráním na kalech se zvýrazní aromatické tóny. Ve vůni jsou patrné tóny čerstvého chřestu, rajčatových slupek a tropického ovoce. Když necháte víno déle nadechnout jistě rozpoznáte tóny bezinkové šťávy.V chuti je víno velmi svěží s příjemnou kyselinkou. Má dlouhý závěr.

Servírování a skladování

Skladujte v chladu, temnu a v ležaté poloze. Servírujte vychlazené na 10°C. Ideálně víno otevřete 30 minut před podáváním a na tuto dobu opět uzavřete korkem a dejte ještě chladit. I malé množství kyslíku víno úžasně rozvoní.

Doporučujeme podávat k sushi, grilovaným rybám, lehkým salátům, sýrům typu brie, ricotta, mascarpone, mozzarella.

Odrůda Sauvignon Blanc

Odrůda Sauvignon Blanc je nejpopulárnější v oblasti Bordeauxv údolí Loiry. Jedná se o nejrozšířenější bílou odrůdu na světě. Nejvíce je zastoupená ve Francii, na Novém Zélandu a v Chile. Z portugalských odrůd jsou Sauvignonu nejvíce podobné odrůdy Alvarinho a Verdelho. Primárně se z této odrůdy vyrábějí suchá vína. V teplých regionech je ve vínech patrné aroma broskví a žlutého melounu. V chladnějších oblastech pak angrešt a limetky. Pro tuto odrůdu je také často typické aroma trávy nebo kopru.

Získaná ocenění

  • INTERNACIONAL WINE CHALLENGE 2015 – doporučení // sklizeň 2013
  • VINHOS DE LISBOA – stříbrná medaile // sklizeň 2013
  • AWC VIENNA 2014 – doporučení // sklizeň 2013
Typ bílé víno
Druh suché
Region Lisabon
Odrůdy Sauvignon Blanc
Aroma chřest, rajčatové listy, tóny tropického ovoce

Adega Mae je velmi moderní vinařství, jehož první sklizeň hroznů proběhla v roce 2010. My jsme toto vinařství do naší nabídky zařadili na jaře 2016. Zaujala nás předvším základní řada vín s velmi dobrým poměrem ceny a kvality a také velmi široká nabídka jednoodrůdových vín, která nejsou pro Portugalsko tolik typická. Na vinařství Adega Mae byste narazili po necelé hodině jízdy autem z Lisabonu směrem na sever, poblíž města Torres Verdas. Zdejší vinice jsou pod výrazným vlivem Atlantského oceánu. Mísí se tu vliv Atlantiku, kontinentálního a středomořského klimatu. Specifické podmínky dávají prostor pro vznik velmi zajímavých vín. Na produkci ve vinařství dohlíží známý vinař Anselmo Mendes. Spolu s Anselmem tvoří tým mladý nadějný vinař Diogo Lopes.

Pokud vás vinařství zaujalo, můžete se o něm dozvědět víc v článku na našem blogu.

adega-mae

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.