Risco 2018 suché bílé

190 Kč
Vyprodáno
Položka byla vyprodána…
  • Typ: suché bílé víno
  • Region: Setúbal
  • Obsah alkoholu: 12,8 %

 

  • Odrůdy: Antao Vaz, Arinto, Fernao Pires
  • Aroma: citrusy, peckovité ovoce

 

  • Zbytkový cukr:  1 g/l
  • Obsah kyselin:  5,2 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína 

Z vinařství António Saramago jsme pro vás vybrali suché, jednoduché a velmi dobře pitelné bílé víno. Hrozny se pěstují na poloostrově Setúbal, na který narazíte po necelé hodince jízdy, pokud se vydáte z Lisabonu směrem na jih. Převažují tu hlavně písčité půdy. Na výrobu tohoto vína byly použity tři odrůdy. První z nich je Antao Vaz. Tuto odrůdu někteří z vás znají už z regionu Alentejo (víno Pato Frio Antao Vaz).  Odrůda dává tělnatější vína s nádechem mandarinkových slupek a s příjemnou mineralitou, kterou si umí zachovat i v hodně horkých oblastech. Druhou použitou odrůdou je Arinto. Tato odrůda se přidává do cuvée, pokud chcete zvýšit kyselinu a svěžest výsledného vína. Poslední přidanou odrůdou je Fernao Pires, vy možná tuto odrůdu znáte pod jménem Maria Gomes už z Bairrady (šumivé víno Maria Gomes). Dává výslednému vínu příjemné aroma pomerančových slupek, mandarinek a limetek. 

Víno má světlou citrusovou barvu. Ve vůni narazíte hlavně na tóny citrusů. Výrazné je aroma pomerančových slupek a limetky. V chuti působí po prvním ochutnání lehce nasládlým dojmem. Je to svěží snadno pitelné příjemně minerální víno. 

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno podávejte vychlazené na teplotu 8°C. 

Doporučujeme podávat k mořským plodům například k rizotu s krevetami nebo ke slávkám. Perfektní bude i kombinace s pstruhem nebo treskou. V létě se bude dobře kombinovat s lehkými saláty. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Bílá vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Bílé víno
Region: Setúbal
Odrůdy: Antao Vaz, Arinto, Fernao Pires
Aroma: citrusy, peckovité ovoce
Položka byla vyprodána…

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

António Saramago je vinař, který má v Portugalsku nejvíc zkušeností s produkcí vín. Ve vinařském světě se totiž pohybuje neuvěřitelných 56 let. Převážnou část své kariéry pracoval ve vinařství José Mária da Fonseca na poloostrově Setúbal. Zde také potkal dvě velké vinařské osobnosti té doby - Manuela Vieru a Antónia Soares Franca. Od nich získával cenné zkušenosti do svých začátků. Nejprve však začínal v laboratoři, kde získával postupně základní poznatky o jednotlivých vínech a odrůdách. Z laboratoře se ale velmi rychle propracoval do týmu enologů ve vinařství José Mária da Fonseca. Následně dostal příležitost studovat vinařství ve Francii, konkrétně v Bordeaux. Po studiích se vrátil opět na Setúbal do vinařství Fonseca, kde pracoval 42 let. 

Po odchodu z vinařství José Mária da Fonseca pracoval jako konzultant v různých firmách na Setúbalu a v Alenteju. Nejvíc se zviditelnil jako konzultant ve vinařství Tapada de Coelheiros. Zasadil se o vysázení nových odrůd v Alenteju. Díky němu se stala odrůda Alicante Bouschet součástí zdejší krajiny. Dál tu vysázeli také Cabernet Sauvignon a Chardonnay. Jednalo se o velmi progresivní a hodně sledovaný projekt, který byl ve výsledku velmi úspěšný. Díky tomuto projektu se Antóniovi otevřeli další pracovní možnosti.

V roce 2002 se ale rozhodl realizovat svůj vlastní projekt. Začal na Setúbalu vyrábět svoje vlastní vína pod značkou António Saramago. Snaží se produkovat kvalitní vína za přijatelné ceny. V tuto chvíli nevlastní žádné vinice. Veškeré hrozny si vybírá od místních menších pěstitelů. Hrozny zpracovává v pronajatých prostorách vinařství Quinta de Catralvos. Své vlastní prostory využívá k následnému zrání vín. Specializuje se hlavně na zdejší typickou odrůdu Castelao. V Portugalsku je považovaný za největšího odborníka přes tuto odrůdu. Což není divu, protože studiu této odrůdy zasvětil celý svůj profesní život. 

saramago upr