Quinta da Biaia Síria 2017 suché bílé

310 Kč
Skladem
  • Typ: suché bílé víno
  • Region: Beira Interior
  • Obsah alkoholu: 14,1 %

 

  • Odrůdy: 100% Síria
  • Aroma: citrusy, grapefruit, květinové tóny

 

  • Zbytkový cukr: 1,3 g/l
  • Obsah kyselin: 6,1 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

 

  • pt_bio05_eu_agriculture

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Quinta da Biaia je rodinné vinařství pěstující vinnou révu v režimu organické produkce. Nachází se ve městě Castelo Rodrigo v regionu Beirra Interior. Je to nejvíc hornatý vinařský region v Portugalsku. Pěstování vinné révy je tu opravdová výzva. Réva tu má velmi krátké růstové období, ale často velmi horké. Region je známý hlavně díky tomu, že vinaři tu často používají přírodní kvasinky a věnují se často právě organické produkci. Je to vůbec první vinařství v naší nabídce z tohoto zajímavého regionu, který se nachází v blízkosti hranic se Španělskem. V současnosti se jejich vinice rozprostírají na 29 hektarech půdy. Celkem obhospodařují 3 vinohrady - Alvandeira (10,5 ha, 30 let stará vinice), Lameiras (8 ha, 8 let stará vinice), Castro Solla (10 ha, 4 roky stará vinice). Vyráběná vína jsou velmi ovlivněná vysokou nadmořskou výškou. Vinohrady jsou totiž vysázeny v nadmořské výšce okolo 750 m.n.m. uprostřed Iberské náhorní plošiny. Vinice chrání pohoří Marofa, Castelo Rodrígo a nejznámější Serra da Estrela. Výrobu vína má ve vinařství pod palcem talentovaný enolog Luís Leocádio. 

Díky vysoké nadmořské výšce tu jsou velké teplotní výkyvy mezi dnem a nocí. Horké dny napomáhají pozvolnému dozrávání naopak chladné noci způsobují to, že si vína udržují příjemnou svěžest a minerální tóny. Půda je tu velmi chudá a díky tomu je tu poměrně malý výnos z keře. Hrozny na výrobu tohoto vína se sbírají ručně. Po sklizni se přenesou do vinařství a následuje jemné lisování. Fermentace probíhá po dobu jednoho měsíce a během ní se kontroluje teplota. Následně pak víno zraje 8 měsíců v nerezu.

Víno má citrusovou barvu. Pro toto víno je typická svěžest a výrazná mineralita. Odrůda Síria dává vína s příjemným aroma citrusů, grapefruitu a jemným nádechem květin. Je to ideální odrůda právě pro pěstování v hornatějších a tedy chladnějších regionech. I v chuti je velmi svěží a výrazně minerální. Má harmonický dlouhý závěr. 

Servírování a skladování

Víno skladujte v chladu a temnu. Ideálně v ležaté poloze, aby nedocházelo k vysoušení korku. Podávejte vychlazené na teplotu okolo 8°C. 

Doporučujeme podávat k mořským plodům, rybám, drůbežímu masu, lehkým letním salátů. Náš tip: Lehký letní salát s kuřecím masem (Foodlover.cz).

Doplňkové parametry

Kategorie: Bílá vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Bílé víno
Region: Beira Interior
Odrůdy: 100% Síria
Aroma: citrusy, grapefruit, květinové tóny

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Quinta da Biaia je rodinné vinařství, které vyrábí svoje vína v regionu Beira Interior. Zdejší vinice patří k nejvýše položeným v Portugalsku. Nachází se totiž v nadmořské výšce od 400 m.n.m. až do 800 m.n.m.. Quinta da Biaia má své sídlo ve městě Castelo Rodrigo a jejich vinice jsou v nadmořské výšce okolo 750 m.n.m.. Hrozny pěstují na necelých třiceti hektarech s ohledem na životní prostředí. Je to zatím první vinařství v naší nabídce, které pěstuje všechny hrozny v systému organické produkce. Mladý,talentovaný vinař Luis Leocadio si totiž plně uvědomuje význam biodivesity na svých vinicích.

V minulosti prodávali svá vína do vinařství Quinta do Cardo, ale nedávno se rozhodli, že budou vyrábět vína pod svojí vlastní značkou, a tak vzniklo vinařství Quinta da Biaia. V současnosti obhospodařují 3 vinice o celkové rozloze 29 hektarů. První je vinice Alvandeira (10,5 ha) je už 30 let stará. Druhá vinice Lameiras (8 ha) byla vysázená 8 let zpátky. A poslední nejmenší vinice Castro Solla (4 ha) byla vysázená teprve v loňském roce. 

Charakter vín výrazně ovlivňuje vysoká nadmořská výška. Způsobuje totiž velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí. Chladné noci napomáhají pozvolnému dozrávání hroznů, které si díky ochlazení udrží svojí svěžest a mineralitu. Naopak horké dny zvyšují koncentraci vůní a chuti. Díky nadmořské výšce jsou hrozny blíž ke slunci a jejich barva je tak výraznější a výsledný obsah alkoholu je vyvážený. Zdejší "terroir" dává svěží, živá vína, která se vyznačují svojí intenzitou, vyváženým aroma a elegancí. 

leocádio upr.