Chardonnay 2018 suché bílé

Novinka
Značka: Adega Mãe
320 Kč
Skladem
  • Typ: suché bílé víno
  • Region: IG Lisabon
  • Obsah alkoholu: 12 %

 

  • Odrůdy: 100% Chardonnay
  • Aroma: žluté jablko, hrušky, kdoule

 

  • Zbytkový cukr: méně než 1 g/l
  • Obsah kyselin: 6,4 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Vinařství Adega Mae se rozprostírá přibližně 40 km severně od Lisabonu. Zdejší vinice jsou výrazně ovlivněny Atlantským oceánem. Chladnější vítr od Atlantiku ovlivňuje klima na vinici, a díky tomu se tu perfektně daří bílým odrůdám. Zajímavostí tohoto vinařství je to, že vysázeli kromě tradičních portugalských odrůd, také odrůdy mezinárodní. Za produkcí veškerých vín ve vinařství stojí vyhlášený portugalský vinař Anselmo Mendes a jeho mladší nadějný kolega Diogo Lopes. Dohromady tvoří perfektní dvojici, kdy Anselmo dodává svoje letité zkušenosti a Diogo se nebojí inovací. 

Hrozny na výrobu tohoto Chardonnay se sbírají ručně. V přepravkách se přenesou do vinařství, kde následuje odstopkování a jemné lisování. Poté se víno přemístí do francouzských dubových sudu a v nich probíhá proces fermentace. Výsledné víno pak zraje dál 6 měsíců na kalech, tomuto procesu se říká batonáž. Díky přítomnosti kalů se do vína uvolní víc aromatických látek a výsledné víno je pak mnohem komplexnější. 

Víno má citrusovou barvu a ve vůni naleznete tóny žlutého jablka, kdoulí, hrušek a bílých broskví. Zdejší klima není ani příliš horké ani příliš chladné, díky tomu je vůně perfektně harmonická. V teplých oblastech totiž převažují tóny tropického ovoce,v chladných pak citrusy. V samém závěru narazíte na jemné tóny opečeného chleba. V chuti je příjemně plné, komplexní a vyvážené. V ústech vám zůstane dlouhá dochuť. 

Servírování a skladování

Skladujte v chladu, temnu a v ležaté poloze. Servírujte vychlazené na 10°C. Ideálně víno otevřete 15 minut před podáváním a na tuto dobu opět uzavřete korkem a dejte ještě chladit. I malé množství kyslíku víno úžasně rozvoní.

Doporučujeme podávat k tučnějším rybám, prorostlejšímu vepřovému masu, měkkým sýrům typu brie nebo třeba k v troubě pečenému kuřecími masu (křidýlka v jemně kořeněné marinádě). 

Odrůda Chardonnay

V současnosti je odrůda Chardonnay celosvětově nejvíc rozšířenou bílou odrůdou. Pochází z Francie z vesničky Chardonnay. Původní překlad názvu vesnice je "místo bodláků". Dnes se jedná hlavní odrůdu při výrobě Champagne. Pokud na lahvi Champagne najdete označení "Blanc de Blanc" můžete si být téměř na 100% jistí že pijete 100% Chardonnay. I další známé francouzské víno Chablis musí být vyrobeno právě z odrůdy Chardonnay. Často se jedná o lehčí verzi bez využití dubového sudu. 

Chardonnay zrající v dubových sudech je ve většině případů plnější, tělnatější a vlivem sudu u vína narazíte na tóny vanilky, pečeného koření a na jemné máslové tóny. U vín z teplejších regionů narazíte na tóny tropického ovoce (ananas, mango) naopak u vína z chladnější oblasti narazíte na tóny zelených jablek a ciitrusů. Chardonnay, které nezraje v dobových sudech možná nebude přesně takové jaké byste ho očekávali. Dá se připodobnit k vínům z odrůdy Pinot Grigio nebo Sauvignon blanc, ale bez, pro ně typických tónů zeleného ovoce a trávy. 

Ocenění

  • 17b. Vinhos Grades Escolhas
  • 16,5b. Revista de Vinhos

Doplňkové parametry

Kategorie: Bílá vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Bílé víno
Region: Lisabon
Odrůdy: Chardonnay
Aroma: žluté jablko, kdoule, hrušky

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Adega Mae je velmi moderní vinařství, jehož první sklizeň hroznů proběhla v roce 2010. My jsme toto vinařství do naší nabídky zařadili na jaře 2016. Zaujala nás předvším základní řada vín s velmi dobrým poměrem ceny a kvality a také velmi široká nabídka jednoodrůdových vín, která nejsou pro Portugalsko tolik typická. Na vinařství Adega Mae byste narazili po necelé hodině jízdy autem z Lisabonu směrem na sever, poblíž města Torres Verdas. Zdejší vinice jsou pod výrazným vlivem Atlantského oceánu. Mísí se tu vliv Atlantiku, kontinentálního a středomořského klimatu. Specifické podmínky dávají prostor pro vznik velmi zajímavých vín. Na produkci ve vinařství dohlíží známý vinař Anselmo Mendes. Spolu s Anselmem tvoří tým mladý nadějný vinař Diogo Lopes.

Pokud vás vinařství zaujalo, můžete se o něm dozvědět víc v článku na našem blogu.

adega-mae