António Saramago 2017 suché bílé

Ulov v akci
270 Kč –18 %
bílé víno Antonio Saramago 2017
270 Kč –18 % 220 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: suché bílé víno
  • Region: Setúbal
  • Obsah alkoholu: 13,4 %

 

  • Odrůdy: Antao Vaz, Arinto, Verdelho
  • Aroma: citrusy, květinové tóny

 

  • Zbytkový cukr: 1,4 g/l
  • Obsah kyselin: 5,3 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína 

Vinař António Saramago je bezesporu legendou na poloostrově Setúbal. Letos oslavil své 70 narozeniny a výrobou vína už se zabývá více než 50 let. Jen těžko byste hledali vinaře s delší kariérou v Portugalsku. Převážnou část svého života pracoval jako vinař a konzultant v různých firmách v rámci Portugalska. V roce 2002 se rozhodl, že se vydá vlastní cestou a se svým synem založil vlastní vinařství. Pod značkou António Saramago winemaker začal prodávat svoje vyšší řady vín. Bílé suché víno z této řady vám nyní představíme. 

Má citrusově žlutou barvu a je vyrobené ze tří odrůd - Antao Vaz, Arinto a Verdelho. Antao Vaz i Arinto dávají výslednému cuvée příjemnou svěžest. Ve vůni díky nim rozpoznáte květinovo-ovocné tóny. Příjemné aroma vyzrálého keřovitého ovoce doplňuje odrůda Verdelho. Víno navíc zrálo 3 měsíce v použitých francouzských dubových sudech, díky tomu narazíte u vína na tóny medových pláství a smetany, které zajímavě kontrastují se svěžími tóny. Víno je díky zrání v dubovém sudu plnější a komplexnější a má středně dlouhý závěr.  

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno podávejte vychlazené na teplotu 8°C. 

Doporučujeme podávat k grilované rybě, vyzrálým sýrům, pečenému zeleninovému ratatouille, zeleninovému rizotu nebo třeba k pečenému květáku s orientálním kořením. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Bílá vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Bílé víno
Region: Setúbal
Odrůdy: Antao Vaz, Arinto, Verdelho
Aroma: citrusy, květinové tóny, med, smetana

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

António Saramago je vinař, který má v Portugalsku nejvíc zkušeností s produkcí vín. Ve vinařském světě se totiž pohybuje neuvěřitelných 56 let. Převážnou část své kariéry pracoval ve vinařství José Mária da Fonseca na poloostrově Setúbal. Zde také potkal dvě velké vinařské osobnosti té doby - Manuela Vieru a Antónia Soares Franca. Od nich získával cenné zkušenosti do svých začátků. Nejprve však začínal v laboratoři, kde získával postupně základní poznatky o jednotlivých vínech a odrůdách. Z laboratoře se ale velmi rychle propracoval do týmu enologů ve vinařství José Mária da Fonseca. Následně dostal příležitost studovat vinařství ve Francii, konkrétně v Bordeaux. Po studiích se vrátil opět na Setúbal do vinařství Fonseca, kde pracoval 42 let. 

Po odchodu z vinařství José Mária da Fonseca pracoval jako konzultant v různých firmách na Setúbalu a v Alenteju. Nejvíc se zviditelnil jako konzultant ve vinařství Tapada de Coelheiros. Zasadil se o vysázení nových odrůd v Alenteju. Díky němu se stala odrůda Alicante Bouschet součástí zdejší krajiny. Dál tu vysázeli také Cabernet Sauvignon a Chardonnay. Jednalo se o velmi progresivní a hodně sledovaný projekt, který byl ve výsledku velmi úspěšný. Díky tomuto projektu se Antóniovi otevřeli další pracovní možnosti.

V roce 2002 se ale rozhodl realizovat svůj vlastní projekt. Začal na Setúbalu vyrábět svoje vlastní vína pod značkou António Saramago. Snaží se produkovat kvalitní vína za přijatelné ceny. V tuto chvíli nevlastní žádné vinice. Veškeré hrozny si vybírá od místních menších pěstitelů. Hrozny zpracovává v pronajatých prostorách vinařství Quinta de Catralvos. Své vlastní prostory využívá k následnému zrání vín. Specializuje se hlavně na zdejší typickou odrůdu Castelao. V Portugalsku je považovaný za největšího odborníka přes tuto odrůdu. Což není divu, protože studiu této odrůdy zasvětil celý svůj profesní život. 

saramago upr