Amphora DOC 2015 autentické bílé

 
  • 1 z 4
 
Typ: suché bílé autentické víno DOC
Region: Alentejo
Obsah alkoholu: 12 %

Odrůdy: Antão Vaz, Perrum, Rabo de Ovelha a Manteúdo
Aroma: koření, tóny čerstvé zeleniny

Zbytkový cukr: 1,1 g/l
Obsah kyselin: 6 g/l
Objem lahve: 750 ml
od 304 Kč
Značka Herdade do Rocim
Kategorie Bílá vína
Zvolte variantu
Kód produktu 174/S D víno: s dárkovou krabičkou Skladem 334 Kč
   
Kód produktu 174/BEZ víno: bez krabičky Skladem 304 Kč
   
 

Charakteristika vína

Vinařství Herdade do Rocim se rozhodlo pro obnovení způsobu výroby vín v hliněných amforách. Tento postup je v Alenteju velmi tradiční a z tohoto důvodu je i velmi přísně kontrolován. K tomuto postupu výroby patří mimo jiné i místní odrůdy. Víno je vyrobeno z typických odrůd pěstovaných v Alenteju, kterými jsou Antao Vaz, Perrum, Rabo de Ovelha a Manteúdo. Fermentace moštu probíhá již v amforách. Mošt se nedostává do kontaktu s nerezem ani se dřevem. Kvasinky jsou čistě přírodní a při fermentaci není kontrolována teplota. Můžeme tak mluvit o autentických vínech z Alenteja. Víno se nechává v hliněných amforách zrát do Svatého Martina, kdy se ve vinařství poprvé ochutnává. Před lahvováním není stabilizováno, což zvyšuje jeho potenciál pro další zrání v lahvi. Před uvedením na trh zraje minimálně 2 měsíce v lahvi.

Víno má zlatavou barvu. U tohoto vína je velmi zajímavé aroma, které se s přístupem vzduchu ve skleničce výrazně mění. Ve vůni je rozpoznatelné aroma pryskyřice, zeleniny, zralého ovoce a jemný nádech květin. Patrná je i vůně koření, rajčatových lístků a grapefruitu. Celkově je víno díky zrání v kontaktu se slupkami velmi aromatické. V chuti je velmi bohaté, plné a svěží. V závěru má lehce slanou dochuť a příjemnou mineralitu.

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno podávejte vychlazené na teplotu 10°C. Při podávání dejte vínu prostor, aby se mohlo dostatečně rozvoňět. Víno není před lahvováním stabilizováno, proto může obsahovat přirozený sediment. Doporučujeme konzumovat přibližně 6 měsíců po nalahvování. (Lahvováno v březnu 2016). Druhý den od otevření se ještě zvýrazní zajímavé aroma vína.

Doporučujeme podávat k zeleným olivám. Kombinace s olivami je podle nás jedna z nejlepších. Olivy mohou být i plněné paprikouvou pastou nebo mandlí.

Příběh vína

V Portugalsku se těmto amforám říká Talhas. První název vína z amfor ve vinařství byl Vinha da Talha. Postupem času se od názvu upustilo a víno získalo jednoduchý název Amphora. Hliněné nádoby byly a stále ještě jsou symbolem minulosti.Vinařství Rocim je perfektní ukázkou moderního vinařství. Přesto se vracejí k metodám dávno zapomenutým ale osvědčeným. Hlavním strůjcem myšlenky výroby tohoto vína ve vinařství je Mr. Pedro. Naučil se ovládat umění výroby vín v amforách od svého nyní 80-ti letého otce. Výroba vín v amforách ho fascinovala od dětství. Otcova vína se prodávala pouze lokálně, ale přesto měla velký úspěch.

Typ bílé víno
Druh suché
Region Alentejo
Odrůdy
Aroma

Herdade do Rocim je moderní vinařství z oblasti Alentejo. Nachází se mezi městečky Cuba a Vidigueira. Celý projekt vinařství byl odstarovaný v roce 2000. Byla postavena nová moderní budova a osázeno 20 hektarů okolní půdy. V současnosti se o vinařství stará mladá vinařka Catarina Viera a její manžel Pedro Ribeiro. Společně produktují suchá vína nejvyšší kvality. K výrobě vín využívají i jiné odrůdy, než byly v minulosti typické pro Alentejo. To je důvod, proč je většina jejich vín lahvována jako regionální víno. Výjimku tvoří pouze víno Amfora. Vinařství Rocim totiž obnovilo tradici výroby vína v hliněných amforách (v Alenteju nazývaných Talhas). Tato vína splňují kritérium tradičních odrůd a proto jsou lahvována s klasifikací DOC. Hlavní produktovou řadou vinařství jsou vína značky Rocim. Pod tímto názvem produkují, jak cuvée tak jednoodrůdová vína. Vinařství Rocim nabízí i základní vína lahvovaná pod názvem Mariana. Tato vína jsou od počátku nejprodávanějšímí víny v našem sortimentu, díky skvělému poměru cena versus kvalita. V sortimentu naleznete i víno z odloučené vinice poblíž Lisabonu. To nese název Vale da Mata. Vyrábí se na vinici poblíž Liabonu, kterou vinařka zdědila po svém dědečkovi. Ten vždycky tvrdil, že zdejší klima předurčuje tuto vinici k výrobě exkluzivních vín. 

rocim

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.