Alvarinho 2017 suché bílé

320 Kč
Skladem
  • Typ: suché bílé víno
  • Region: Lisabon
  • Obsah alkoholu: 13,5 %

 

  • Odrůdy: 100% Alvarinho
  • Aroma: pomerančový květ, broskve, grapefruit, jasmín

 

  • Zbytkový cukr: 1 g/l
  • Obsah kyselin:  8,62 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Alvarinho je velmi stará portugalská odrůda, která se pyšní perfektní kvalitou. Tradičně se pěstuje hlavně na severu země v regionu Vinho Verde. Pokud bychom chtěli být ještě víc konkrétní, tak to jsou subregiony Moncao a Melgaco, které leží poblíž severní hranice se Španělskem. Zde také pěstuje své hrozny vyhlášený portugalský vinař Anselmo Mendes. Celou svojí profesní dráhu se touto odrůdou zabývá, je tak celkem logické, že se zasadil také o výsadbu této odrůdy v regionu Lisabon ve vinařství Adega Mae, kde působí jako konzultant. V Portugalsku je opravdu významnou osobností a přezdívá se mu mistr odrůdy Alvarinho

Vinařství Adega Mae má své vinice v těsné blízkosti Atlantiku. Zdejší klima bílým hroznům nadmíru vyhovuje. Z půdy tu převažuje hlavně vápenec. Sklizeň probíhá ručně, hrozny se přenesou po 18 kg přepravkách do vinařství, kde následuje jejich odstopkování, macerace a jemné lisování. Při procesu macerace se do moštu uvolňují aromatické látky ze slupek hroznů. Fermentace probíhá v nerezových nádržích, ve kterých se udržuje teplota mezi 15-16°C po dobu 15 dnů. Poté víno zraje 6 měsíců za použití metody zvané batonáž. Výsledné víno tak zraje 6 měsíců na kalech, a tím se zvýrazní jeho struktura a aroma. Anselmo s oblibou využívá tuto metodu zrání i u svých vín, vyráběných na severu. Další zajímavostí odrůdy Alvarinho je to, že se jako první odrůda v Portugalsku začala používat pro výrobu jednoodrůdových vín. Jak často píšu, pro Portugalsko nejsou jednoodrůdová vína tradiční a to ani dnes. Většinou narazíte na cuvée, takže vína z jedné odrůdy zůstávají spíš raritou. 

Víno má světlou citrusovou barvu. Ve vůni narazíte na výrazné tóny pomerančového kůry, broskví a grapefruitu. Z květinových tónů je pro Alvarinho charakteristická vůně jasmínu a pomerančového květu. Víno má velmi dobrou strukturu, plnou ale přesto svěží chuť. Alvarinho se totiž pyšní také velmi příjemnou svěží kyselinou a Šťavnatou ovocnou chutí. U vín z této odrůdy narazíte také na trochu vyšší obsah alkoholu. Alvarinhu se často díky jeho charakteristikám přezdívá "Portugalský ryzlink". Takže pokud jste milovníky ryzlinku stejně jako já pak rozhodně toto víno vyzkoušejte. 

Servírování a skladování

Skladujte v chladu, temnu a v ležaté poloze. Servírujte vychlazené na 10°C. Ideálně víno otevřete 30 minut před podáváním a na tuto dobu opět uzavřete korkem a dejte ještě chladit. I malé množství kyslíku víno úžasně rozvoní.

Doporučujeme podávat k mořským plodů, pečené rybě, letním salátů, krémovému rizotu, skvělé je třeba i samotné jako aperitiv. 

Ocenění 

  •  90 bodů - časopis Wine Enthusiast (90/100)

Doplňkové parametry

Kategorie: Bílá vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Bílé víno
Region: Lisabon
Odrůdy: 100% Alvarinho
Aroma: pomerančový květ, broskve, grapefruit, jasmín

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Adega Mae je velmi moderní vinařství, jehož první sklizeň hroznů proběhla v roce 2010. My jsme toto vinařství do naší nabídky zařadili na jaře 2016. Zaujala nás předvším základní řada vín s velmi dobrým poměrem ceny a kvality a také velmi široká nabídka jednoodrůdových vín, která nejsou pro Portugalsko tolik typická. Na vinařství Adega Mae byste narazili po necelé hodině jízdy autem z Lisabonu směrem na sever, poblíž města Torres Verdas. Zdejší vinice jsou pod výrazným vlivem Atlantského oceánu. Mísí se tu vliv Atlantiku, kontinentálního a středomořského klimatu. Specifické podmínky dávají prostor pro vznik velmi zajímavých vín. Na produkci ve vinařství dohlíží známý vinař Anselmo Mendes. Spolu s Anselmem tvoří tým mladý nadějný vinař Diogo Lopes.

Pokud vás vinařství zaujalo, můžete se o něm dozvědět víc v článku na našem blogu.

adega-mae