Zrání na kalech metodou Sur Lie

fotky-na-blog-úprava-upravneo

V popisu výroby vín se často setkáte s pojmem Sur Lie, překládaným také jako zrání na kalech. My se teď společně podíváme, co tato metoda obnáší a jaké má její použití výhody.

Sklizené hrozny se nejčastěji odstopkují a putují do automatických lisů. Po vylisování moštu se nastartuje proces fermentace neboli kvašení. V průběhu kvašení se zvyšuje obsah alkoholu a snižuje obsah cukru, kterým se kvasinky živí. Tyto kvasinky postupně odumírají a na dně nádoby se vytváří kal.

A co je výhodou této metody?

Vína vyráběná tímto způsobem jsou aromatičtější a mají výraznější chuť. Nejčastěji se metoda používá pro výrobu bílých a šumivých vín. Vína zrající tímto způsobem jsou často popisována jako plnější, chuťově rozmanitější a bohatší. Někdy také bývají tzv. krémovější a komplexnější.

U šumivých vín vyráběných tradiční metodou zrání na kalech se zvýrazní typické chlebové aroma. Z květinových vůní se zvýrazní aroma bezinek a někdy můžeme objevit i chuť nasládlých ořechů.

U bílých vín se zráním na kalech také zvýrazní jednotlivé vůně a víno získá bohatší chuť. Někteří vinaři nechávají zrát svá bílá vína na kalech v dubových sudech. Tato vína pak mají výraznější vůní dřeva, karamelu a jemný kouřový nádech. My preferujeme vína zrající v nerezu. Jsou často příjemně svěží a neskutečně bohatá ve vůni. Tímto způsobem vyrábí svá vína v Portugalsku vinař Anselmo Mendes. Jeho vína pak vynikají svěžestí a kombinací ovocných vjemů.

Jak dlouho zrají vína na kalech? 

To záleží na typu vína a na rozhodnutí vinaře. Nejčastěji to jsou 3 - 4 měsíce. Někteří vinaři preferují promíchávání v nádrži. Kaly se tak ještě lépe dostanou do kontaktu se zrajícím vínem. Extrakce vůní a chutí je ještě o něco intenzivnější. Tato metoda se nazývá batonáž z francouzského slova bâtonnage

Náš tip na víno zrajícící touto metodou?

Muros Antigos cuvée DOC

Víno zraje minimálně 4 měsíce na kalech poté se stočí do lahví. Má výrazné aroma tropického ovoce, meruněk a květin. Je vyrobeno ze tří odrůd. Každá z nich předává vínu svůj charakter a díky tomu je víno úžasně komplexní a vyvážené. Pokud oceňujete dobrý poměr ceny a kvality, pak je toto víno pro vás jako stvořené.

sur-lie