Nejznámější portugalské vinařské regiony

fotky-na-blog-úprava.jpg-regiony

Portugalské vinařství se dlouho dobu vyvíjelo v izolaci od okolního světa. Díky tomu je velmi pestré, co se týká pěstovaných odrůd. Většina místních odrůd se pěstuje pouze v Portugalsku a nikde jinde na světě je nenajdete.Společně se nyní podíváme na jednotlivé portugalské regiony a jejich typické odrůdy.

„Nejste schopni rozpoznat na etiketě portugalských vín odrůdu? Nezoufejte, je to pro Portugalsko typické“.

Všichni vinaři tvrdí, že se Portugalsko pyšní 250 domorodými odrůdami plus některé jsou do Portugalska importované. Takovou odrůdou je třeba Alicante Bouschet, která se adaptovala velmi dobře na místní klimatické podmínky. To dělá z Portugalska zemi nekonečných možností, co se vín týká. Pojďme se tedy podívat nejprve na klasifikaci místních vín.

Klasifikace vín v Portugalsku

Existují 3 klasifikační úrovně portugalských vín. Jednotlivá označení naleznete na etiketě vín.

DOC nebo DOP – je to zkratka Denominação de Origem Controlada nebo Protegida. Toto označení znamená, že víno pochází ze striktně ohraničeného území a je vyrobené z odrůd typických pro daný region. Na vinicích s touto certifikací je kontrolován i výnos z jednotlivých keřů vinné révy.

Vinho Regional (nebo IGP) – v Portugalsku je 14 regionů certifikovaných pro výrobu regionálních vín. U této certifikace nejsou tak přísná pravidla kontroly. Ale stejně jako u vín s označením DOC se kontrolují odrůdy a výnos na jednotlivé keře. U regionálních vín mohou výrobci používat i odrůdy, které jsou mezinárodní. Proto víno s tímto označením může snadno konkurovat vínům s označením DOC.

Vinho – základní klasifikace pro stolní vína.

Každý region má pro kontrolu svůj institut CVR (Comissao Vitivinícola Regional). Každý institut dohlíží na kvalitu vín ve svém regionu. Také dohlíží na šetrné využívání vody, jelikož Portugalsko často čelí problémům s nedostatkem vody.

Názvy, se kterými se setkáte na lahvích portugalských vín

Vinho Branco – bílé víno
Vinho Tinto – červené víno
Quinta – vinice, vinařství, často je toto slovo součástí názvu vinařství

A teď už se pojďme podívat na nejznámější vinařské regiony.

Údolí řeky Douro (Douro Valley)

Nejznámější víno z tohoto regionu je bezesporu portské víno. Pro tento region jsou typické strmé terasovité vinice. Celý region je velmi členitý a rozmanitý. Charakter zdejších vinic je tak unikátní, že byly zapsány na seznam UNESCO. Dělí se na tři subregiony: Douro Superior (známý produkcí kvalitních červených vín), Cima Corgo (střední Douro proslavila hlavně produkce portských vín) a Baixo Corgo (zde se vyrábí spíše jednodušší stolní vína).

Typická vína a odrůdy regionu Douro

Portská vína – dolihovaná mohutná nejčastěji sladká vína. Vyrábí se několik různých typů portských vín podle typu zrání. Portská vína se vyrábí vždy jako víceodrůdová. Mezi nejčastěji používané odrůdy patří Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barrocca, Tinto Cao a spousta dalších. Pokud vás zajímají portská vína víc, tak mrkněte na náš další článek na blogu o portských vínech. V údolí Doura se nyní vyrábí i bílá a růžová portská vína. Často jsou součástí osvěžujících letních koktejlů. Jedním z nich je i portonic.

Červená vína – typická jsou vína mohutná s výraznější tříslovinou a bohatou ovocnou chutí. Červená vína se vyrábí ze stejných odrůd jako vína portská. Většina zdejších červených vín má velký potenciál pro další zrání v lahvi. Sehnat se dají vína s velmi dobrým poměrem ceny a kvality.

Bílá vína – se vyznačují příjemnou mineralitou s lehkou ovocnou vůní a výraznější kyselinkou. Nejčastěji se vyrábí z odrůd Rabigato, Viosinho a Gouveio. 

Vinho Verde

Pro region Vinho Verde jsou nejtypičtější lehká svěží mírně perlivá letní vína. Servírují se výborně vychlazená a často také jako mladá vína. Mají příjemnou ovocnou vůni a kyselinku. Vychlazená jsou nesmírně osvěžující. Ideálně se hodí párovat s mořskými plody, saláty, rybami a neuděláte chybu ani s asijskou kuchyní.

Typická vína a odrůdy regionu Vinho Verde

Bílé Vinho Verde – lehká svěží vína s mírnou perlinkou a příjemnou ovocnou vůní. Nejčastější je aroma citrusů, tropického ovoce a angreštu. Mezi typické odrůdy patří Arinto, Alvarinho, Azal, Trajadura a Loureiro. Jako jednoodrůdové se často vyrábí vína z odrůdy Alvarinho a Loureiro. Fantastická vína trochu netypická vinho verde vyrábí známý vinař a konzultant Anselmo Mendes. Jeho vína jsou plnější s výraznou mineralitou a ovocnou vůní. Je specialistou na výrobu vín z odrůdy Alvarinho. Pokud máte zájem vyzkoušet typická mírně perlivá vína z jedné odrůdy sáhněte po lahvi z vinařství Casal de Ventozela. Specializují se na produkci mírně perlivých jednoodrůdových vín. V horkém létě zase doporučuji dobře vychladit víno Goivo. Pro něj je typický nižší obsah alkoholu a úžasně osvěžující chuť.

Růžové Vinho Verde – u růžových vín jsou často výrazné tóny malin, ostružin a borůvek. Mezi typické odrůdy pro výrobu růžových vín patří Alvarelhão, Amaral, Borraçal, Espadeiro, Padeiro.

Červené Vinho Verde – jsou spíš raritou. Tato vína se nikdy příliš neexportovala. Jelikož byla příliš lehká v porovnání s ostatními portugalskými víny. Nejčastěji pěstovanou červenou odrůdou je Vinhao. Vína z této odrůdy jsou lehčí, ale o to víc ovocná.  

Alentejo

Alentejo je region, který se výrazně podobá Kalifornii (naštěstí je v Alenteju tolik krásných hradů, že nezapomenete, že jste stále v Evropě). Podobnost s Kalifornií je v mírně kopcovitém terénu s velmi vysokými teplotami a nadměrným přísunem slunečního svitu během celého roku. Naleznete tu velmi moderní vinařství, které se snaží stále zachovávat tradiční postupy výroby vín. Vína jsou často velmi plná, chuťově bohatá a ovocná. Velká část vín nazrává v dubových sudech včetně vín bílých.

Typická vína a odrůdy regionu Alentejo

Červená vína – velmi plná mohutná vína, která vyrábí nejčastěji z odrůd Aragonêz (Tempranillo), Trincadeira, Castelão, Alfrocheiro a Alicante Bouschet. Velká část vín je lahvována jako regionální. Je to z důvodu velkého zastoupení odrůdy Syrah. Tato odrůda není původem z Alenteja, a proto vína nedostanou označení DOC.

Bílá vína – jsou velmi rozmanitá. Ochutnat tu můžete jak lehčí ovocnější vína, tak plnější vína ve stylu vyzrálého Chardonnay. Mezi nejtypičtější patří Arinto a Antão Vaz (styl vína záleží na způsobu zrání, někteří vinaři nechávají víno delší dobu v dubových sudech) Roupeiro a Fernão Pires (poslední zmíněné odrůdy jsou více aromatické). 

Lisabon a Setúbal

Jeden z nejdynamičtěji se rozvíjejících se regionů v současnosti.  Region Lisabon se rozprostírá podél pobřeží. Zdejší vína se postupně dostávají do popředí v mezinárodních vinařských soutěžích a získávají si tak stále větší oblibu u zákazníků. U těchto vín je velmi dobrý poměr ceny a kvality. Region není tolik proslavený, díky tomu jsou ceny zdejších vín často výrazně nižší.

Typická vína a odrůdy Lisabonu

Oblast Alenquer: koncentrovaná vína s výraznější tříslovinou vyrobená z odrůd Castelão, Alfrocheiro, Aragonês (Tempranillo) a Touriga Nacional.
Oblast Bucelas: lehčí bílá vína s aroma citrusů, nejčastěji vyráběná z odrůdy Arinto. Nejlepší jsou kolem čtvrtého roku po nalahvování.
Oblast Arruda: plná červená vína výráběná z mezinárodních odrůd Cabernet Sauvignon a Syrah.
Oblast Colares: velmi málo se vyskytující zlatavě zbarvená vína z odrůdy Malvasia Fina.
Oblast Óbidos and Lourinhã: lehká aromatická bílá vína z odrůdy Fernão Pires. 
Oblast Torres Vedras: osvěžující šťavnatá lehká bílá vína. Zde doporučujeme vína od Atlantiku z vinařství Adega Mae. Fantastická jsou i jejich jednoodrůdová vína. 

Setúbal

Oblast Setúbalu proslavila hlavně produkce dezertního vína z odrůdy Moscatel de Setúbal. Vína mají výrazně vyšší zbytkový cukr pohybující se okolo 130 g/l. Zdejší víno má výrazné tóny sušeného ovoce, hlavně rozinek a krásnou zlatavou barvu. Nejdelší tradici výroby tohoto dezertního vína má vinařství José Mária da Fonseca. Ve vinařství si lze domluvit i prohlídku.

Z červených vín stojí rozhodně za vyzkoušení odrůda Castelao. Stejně jako v regionu Lisabon i zde jsou často vína díky menší známosti regionu podceněná.